Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Η Μαθητική Εφημερίδα του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου





































Η Ε τάξη του 2ου Σχολείου Ερέτριας επισκέπτεται το Βυζαντινό Μουσείο


Η Ε τάξη του 2ου Σχολείου Ερέτριας επισκέφθηκε την Τρίτη 2-12-2008 το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών























Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα από τα Εθνικά μουσεία της χώρας με περισσότερα από 25.000 αντικείμενα στις συλλογές του, αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο για τον βυζαντινό και μεταβυζαντινό πολιτισμό. Τα αντικείμενά του (γλυπτά, εικόνες, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, κεραμική, υφάσματα κα.), πολύτιμα όχι μόνο ως έργα τέχνης αλλά και ως τεκμήρια πολιτισμού, παρουσιάζονται πλέον με νέες μουσειολογικές αντιλήψεις, σε ένα ολότελα καινούργιο εκθεσιακό χώρο.






























Στη νέα έκθεση εφαρμόζεται ένα ευρύ φάσμα μουσειολογικών πρακτικών, όπου συνδυάζεται η φιλοσοφία της ερμηνευτικής προσέγγισης με μια σύνθεση «μικρών ιστοριών», που επικεντρώνουν σε όψεις του βυζαντινού πολιτισμού. Περισσότερα από 1200 αντικείμενα, που συγκροτούν το πρώτο μέρος της νέας έκθεσης του μουσείου και προέρχονται από την Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή περίοδο, παρουσιάζονται σε ιστορικές και πολιτισμικές ενότητες.



















































Μετά την εισαγωγική ενότητα με τίτλο «Εισαγωγή: Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», όπου ο επισκέπτης ενημερώνεται για την έκταση και το χαρακτήρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η πρώτη μεγάλη ενότητα επιγράφεται «Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό» και συγκροτείται από 6 θεματικές υποενότητες:
1. «Παλιές Μορφές – Νέα Σύμβολα»2. «Τα εγκόσμια»3. «Οι ναοί της νέας θρησκείας»4. «Εκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών» 5. «Χριστιανική Αίγυπτος. Κοπτική Τέχνη»6. «Τόπος Αναψύξεως: Οι Χριστιανοί μπροστά στο θάνατο»


































































Η δεύτερη μεγάλη ενότητα με τίτλο «Ο Κόσμος του Βυζαντίου» παρουσιάζει σημαντικές πλευρές της βυζαντινής κοινωνίας και συγκροτείται από άλλες 9 υποενότητες:
1. «Εξουσία και διοίκηση»2. «Η κρίσιμη καμπή»3. «Λατρεία και Τέχνη»4. «Οι τοιχογραφίες ενός βυζαντινού ναού»5. «Αττική. Μια Βυζαντινή επαρχία»6. «Φράγκοι και Λατίνοι στο Βυζάντιο»7. «Όψεις δημοσίου και ιδιωτικού βίου»8. «Τελευταία αναλαμπή»9. «Η Άλωση»




































Η νέα έκθεση αναπτύσσεται στα πολλαπλά επίπεδα της ημιυπόγειας επέκτασης του μουσείου, ενώ οργανώνονται οι χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού και διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ανοικτού μουσείου, ενός πολιτιστικού πάρκου στην καρδιά της πόλης. Παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο.




































Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει το μουσείο, εναρμονισμένα με τη φιλοσοφία και τη δομή της νέας έκθεσης αλλά και των περιοδικών, απευθύνονται τόσο σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών –ενηλίκων, παιδιών, ατόμων με αναπηρίες κτλ., όσο και σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από την έναρξη της σχολικής περιόδου).

















Πρόσβαση: Το Μουσείο βρίσκεται λίγα μέτρα από τον σταθμό του Μετρό (στάση Ευαγγελισμός) και σε κοντινή Απόσταση από την Πλατεία Συντάγματος (περίπου 15΄ με τα πόδια).Λεωφορεία: 200, 203, 204, 211, 214, 220, 221, 222, 223, 224, 235, 250, 408, 419, 601, 603, 622, 815, Α5, Γ5, Ε6, Ε7 (Στάση Ρηγίλλης).Τρόλεϊ: 3, 7, 8, 13 (Στάση Ρηγίλλης).Μετρό: Γραμμή 3 (Στάση Ευαγγελισμός).
Ώρες λειτουργίας:Τρίτη-Κυριακή 8.30π.μ. - 3μ.μ. την περίοδο Νοεμβρίου - Μαρτίου και 8.00π.μ. - 7.30μ.μ. την περίοδο Απριλίου - Οκτωβρίου. Για λόγους ασφαλείας οι αίθουσες εκκενώνονται 10΄ πριν το κλείσιμο του Μουσείου.
Κλειστό:Δευτέρα 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Μ. Παρασκευή (ανοικτό 12 - 5μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 25 - 26 Δεκεμβρίου. Για ορισμένες περιοδικές προβλέπεται διαφορετικό ωράριο λειτουργίας.
Εισιτήριο: Γενική είσοδος 4 ευρώ, Μειωμένο 2 ευρώ (Φοιτητές θετικών σπουδών εκτός Ε.Ε., άνω των 65 ετών Ε.Ε. ).Δωρεάν (με επίδειξη ταυτότητας) όλοι κάτω των 18, φοιτητές Ε.Ε., φοιτητές κλασικών σπουδών και Καλών Τεχνών, κάτοχοι κάρτας πολιτισμού και δελτίου ελευθέρας εισόδου, μέλη ICOM, μέλη ICOMOS, μέλη Ε.Ε.Τ.Ε., στρατευμένοι.Για ορισμένες περιοδικές εκθέσεις προβλέπεται ξεχωριστό εισιτήριο.