Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς, επισκέφτηκαν στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής, το Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα. Το χωριό αποτελεί κέντρο ζωής στην παραδοσιακή κοινωνία με αποτέλεσμα οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την εξέλιξη οικισμού του 18ου αιώνα.


Αρχικά οι μαθητές της Γ’ τάξης έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ελιά και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη μέλισσα, όπου έφτιαξαν τα δικά τους δημιουργήματα, τα οποία και πήραν μαζί τους.




Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους υπόλοιπους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου όπου είχαν την ευκαιρία να δουν οικιακά σκεύη, τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, φωτιστικά, μέτρα-σταθμά-ζυγαριές, αίθουσα αργαλειού, αίθουσα τρύγου, αίθουσα γεωργικών εργαλείων καθώς και βιβλία μιας παλιότερης εποχής. Παράλληλα παρατήρησαν και έκθεση παλιάς φωτογραφίας, έκθεση κεντημένου ψωμιού, έκθεση γραμματοσήμων, νομισμάτων και χαρτονομισμάτων.