Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

...να μιλήσουμε για το ψωμί


Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανθηδώνας επισκέφτηκαν εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πάρκου ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ και συμμετείχαν σε βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η άνοιξη έφτασε.

Είναι πια καιρός να μιλήσουμε για το ψωμί, το βασικό προϊόν της διατροφής μας.
Να μάθουμε την ιστορία του στη διάρκεια των αιώνων, τον κόπο και το μόχθο που χρειαζόταν μέχρι να φτάσει ζεστό- ζεστό στο τραπέζι μας.
Έτσι λοιπόν, μετά την επίσκεψή τους στο σιτοβολώνα και την πληροφόρηση σχετικά με τον πολιτισμικό και διατροφικό χαρακτήρα του ψωμιού, τα παιδιά καλούνται να αλωνίσουν στο παλαιό αλώνι και να αλέσουν το σιτάρι σε πέτρινους χερόμυλους.
Ένας αυθεντικός εντυπωσιακός νερόμυλος θα κάνει πιο εύκολη τη δουλειά τους, αφού η εφευρετικότητα του ανθρώπου υπέταξε τη δύναμη του νερού στα κατοπινά χρόνια. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία που έχουμε για τους νερόμυλους οφείλεται στο Στράβωνα το 25 μ.Χ.
Ιστορία χιλιάδων χρόνων, που όμως στις μέρες μας σχεδόν έχει εκλείψει και μόνο χάρη στην αγάπη και τη νοσταλγία μερικών, διατηρούνται κάποιοι διασκορπισμένοι σε λιγοστά μέρη της Ελλάδας.
Ο νερόμυλος δεν ήταν μόνο το εργαλείο που διευκόλυνε τους ανθρώπους στο άλεσμα των γεννημάτων τους, αλλά και ο τόπος συγκέντρωσής τους για να ανταλλάξουν πληροφορίες, να
μάθουν νέα από τα γύρω χωριά μα και να πλύνουν τα ρούχα και τα προικιά τους, αφού σχεδόν πάντα δίπλα στο νερόμυλο άφριζε και μία νεροτριβή.
Είμαστε λοιπόν, ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που μετά από πρωτοβουλία του Λαογραφικού Μουσείου του Πάρκου και τις συντονισμένες προσπάθειες αρκετών φορέων, στη ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ τον τελευταίο καιρό καταφέραμε να γυρίσουμε τη φτερωτή και τη μυλόπετρα, και έτσι οι μικροί μας φίλοι θα δουν πώς λειτουργεί ένας νερόμυλος μαθαίνοντας την ιστορία και τη σημασία του.

Με το αλεύρι που βγάλαμε, είμαστε έτοιμοι να ζυμώσουμε και στη συνέχεια αφού κεντήσουμε τα ψωμιά μας, να τα φουρνίσουμε στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Παράλληλα στο χώρο θα φιλοξενείται η Έκθεση Κεντητού Ψωμιού του Μουσείου Παράδοσης και Τέχνης της Αγγελικής Τσεβά.
Θα είναι χαρά μας να σας έχουμε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο, γνωρίζοντας την προσπάθεια των ανθρώπων να καλλιεργήσουν τα δημητριακά -πολύτιμα προϊόντα για τη διατροφή τους- να τα θερίσουν, να τα αλωνίσουν και τέλος να τα αλέσουν για να φτιάξουν το ψωμί τους.
Το Εκπαιδευτικό αυτό Πρόγραμμα είναι βιωματικό και λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πάρκου ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ
(16ο χλμ. προέκτασης Αττικής οδού προς Λαύριο / τηλ.: 22990 47999, 22990 67999 / www.chrisalida.gr)
από 17 Μαρτίου ως και 19 Απριλίου.
Πραγματοποιούνται δύο προγράμματα την ημέρα, διάρκειας 1 ώρας το καθένα (9.30 πμ - 10.30 πμ και 11.00 πμ - 12.00)