Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του 24ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στο Παιδικό Μουσείο

Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας επισκέφτηκε στις 28 /02/2008 το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ν.Π.Ι.Δ. με πολιτιστικούς σκοπούς (ΦΕΚ 1401/22-10-01). Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται από 51 Μέλη και διοικείται από 7μελές Συμβούλιο Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ -Μελά
Με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ενθαρρύνει κάθε παιδί να ανακαλύπτει, να κατανοεί, να μαθαίνει, να χαίρεται, και να διαμορφώνει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει, με σεβασμό στην ατομικότητα και έμφαση στη συνεργασία.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αποτελεί για τα παιδιά μία σπουδαία μουσειακή εμπειρία, όπου παρέχεται στα παιδιά ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Μέσα από τις οργανωμένες δραστηριότητες του ενθαρρύνει τη φαντασία, την περιέργεια, τον προβληματισμό και το ρεαλισμό. Δίνει ευκαιρίες για την εξέλιξη της αντίληψης για τον κόσμο, προάγει τη συμμετοχή στην κοινωνία και συμβάλλει στην κατανόηση των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το κυνήγι της Σκιάς» τα παιδιά ανακαλύπτουν, φαινόμενα των φυσικών επιστημών, όπως για παράδειγμα το φως και τη σκιά, τη μέρα και τη νύχτα. Έρχονται σε επαφή με τις βασικές ιδιότητες του φωτός και εντοπίζουν μέσω της τέχνης, φυσικές και τεχνητές πηγές φωτός. Παράλληλα οργανώνουν και παίζουν παιχνίδια με τη σκιά και το σώμα τους.

Το Παιδικό Μουσείο είναι ένα Μουσείο ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Είναι βασισμένο σε θεωρίες για το πώς μαθαίνει και αναπτύσσεται το παιδί αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, η μάθηση είναι πιο αποτελεσματική όταν στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και στην εμπειρία με τα αντικείμενα. Στο Παιδικό Μουσείο τα παιδιά μπορούν - να παρατηρήσουν, - να σκεφθούν, - να ερευνήσουν, - να παίξουν, - να πειραματιστούν και - να δημιουργήσουν.



Τα εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναπτύσσονται από ειδικούς επιστήμονες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, την ανακάλυψη της γνώσης και την αυτονομία.

«Η επιστήμη της φυσαλίδας»
Τα παιδιά γίνονται μικροί επιστήμονες και έρχονται σε μια πρώτη επαφή, μέσω των πειραμάτων με το νερό και το σαπούνι, με βασικές λογικομαθηματικές έννοιες.
Παράλληλα εξελίσσουν τη συστηματική παρατήρηση και τη δημιουργική τους ικανότητα ασχολούμενα με τις φυσικές επιστήμες και την τέχνη, γύρω από θέματα που σχετίζονται με το νερό.

Το Παιδικό Μουσείο είναι ένας χώρος που προσφέρει πολύπλευρη εκπαίδευση και ψυχαγωγία και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εξοικείωσης με την έννοια “Μουσείο”.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, Πλάκα Αθήνα, 10558 Τηλ. : 210-3312995 FAX: 210-3312995 (εσωτ. 119) Γραμματεία: 210-3312995 (εσωτ. 122) Υποδοχή: 210-3312995 (εσωτ. 110-120)

Το Παιδικό Μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό:

ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 – 14.00

ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 – 14.00 (πριν την επίσκεψη στο Μουσείο επιβεβαιώστε τηλεφωνικά ότι τα εκθέματα είναι ελεύθερα από σχολικές ομάδες)

Σάββατο & Κυριακή: 10.00 – 15.00 Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου παραμένει κλειστός τις επίσημες αργίες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Παιδικό Μουσείο στο info@hcm.gr