Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Διασχολικές Συμπράξεις 3

Δεσμοί ειλικρινής φιλίας και αγάπης αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε μαθητές και δασκάλους των Δημοτικών σχολείων Θ΄ Πάφου (Κουπάτειο) και 1ο Αμαρύνθου στα πλαίσια της ανταλλαγής μαθητών του περιβαλλοντικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο». Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί από το 1994 με διετείς διασχολικές συμπράξεις Σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο που συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και από συντονιστές που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό να προωθήσει την αμοιβαία συνεργασία, την υλοποίηση και την ανταλλαγή περιβαλλοντικών προσεγγίσεων ανάμεσα σε σχολεία Ελλάδας και Κύπρου. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρύνθου φιλοξένησε την κυπριακή αποστολή του Θ΄ Πάφου (Κουπάτειο) από 10 - 13 Μαρτίου. Την Τρίτη μέρα της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δράσεις: Το Σάββατο, 12 Μαρτίου οι περιβαλλοντικές ομάδες και από τα δύο σχολεία επισκέφτηκαν τη Χαλκίδα. Ευχάριστη έκπληξη για τους Κύπριους αποτέλεσε η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κυπρίων Χαλκίδας που τους περίμενε για να τους υποδεχτεί στο Κόκκινο Σπίτι. Μαζί τους ήταν και η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας κυρία Καλαμπαλίκη Θάλεια. Στο Κόκκινο σπίτι τους μίλησε ο κύριος Αντωνίου Αντώνης για να τους εξηγήσει το φαινόμενο του Ευρίπου. Δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το 3ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας όπου χορωδία μαθητών του σχολείου τους υποδέχτηκε με κυπριακά τραγούδια. Ο διευθυντής του σχολείου Μπαλτάς Αντώνης πρόσφερε δώρα στους μικρούς μαθητές αλλά και στους δασκάλους και των δύο σχολείων. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κύριος Συρίμης Γεώργιος με τη σειρά του καλωσόρισε την αποστολή και συγκίνησε το ακροατήριο με το λόγο του. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην παραλία της Χαλκίδας... Το βράδυ, το 1ο Δημοτικό σχολείο είχε ετοιμάσει την κεντρική πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η βραδιά ξεκίνησε με ένα όμορφο χορευτικό δρώμενο «Συνεργασίας» από μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που παρουσίαζε την κοινή πορεία των δύο λαών στο χρόνο, τονίζοντας τα αισθήματα φιλίας και συνεργασίας των σχολείων και τους ιστορικούς, εθνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο.
Oι περιβαλλοντικές ομάδες παρουσίασαν τα προγράμματά τους. Η περιβαλλοντική ομάδα και η δασκάλα Ιωαννίδου Γεωργία του Δημοτικού σχολείου Θ΄ Πάφου Κουπάτειο, παρουσίασαν το πρόγραμμα «Το αμπέλι στο χρόνο» και τους κυπριακούς χορούς «Στάμνα» και «Κυπριακό ζεϊμπέκικο». Η περιβαλλοντική ομάδα και η δασκάλα κυρία Κατσίκα Αικατερίνη του 1ου Δημοτικού σχολείου Αμαρύνθου παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ο Τόπος μου και Το δάσος» και τους ελληνικούς χορούς «Καλές» «Καβοντορίτικος» «Σουλτάνα» και «Χορός του Πάσχα»
Η γιορτή συνεχίστηκε με συμμετοχή της χορωδίας παίδων και ενηλίκων και τη χορευτική ομάδα του πνευματικού κέντρου Αγίου Ιωάννη «Άγιος Ραφαήλ» και τη χορωδία του Πολιτιστικού Οικολογικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Άρτεμις». Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμούς των επισήμων και ανταλλαγές ενθυμίων και δώρων αγάπης προς τους μαθητές αλλά και τους δασκάλους των δύο σχολείων Μετά τη γιορτή ακολούθησε δείπνο, προσφορά του Περιβαλλοντικού, Πολιτιστικού και Οικολογικού Συλλόγου Αμαρύνθου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρύνθου σε ψαροταβέρνα της Αμαρύνθου. Όλοι οι προσκεκλημένοι διασκέδασαν με τη συνοδεία του συγκροτήματος