Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας στο Κ.Π.Ε Κλειτορίας

19-22 Μαρτίου
18 μαθητές και 3 συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας υλοποίησαν τετραήμερο πρόγραμμα με θέμα: «Περιβαλλοντικές Διαδρομές...»


Το πρόγραμμα αφορούσε σε γνωριμία με το γεωφυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.
Την άφιξη τους στο κέντρο οι μαθητές επισκέφθηκαν το «σπήλαιο των Λιμνών»…
• Την πρώτη ημέρα , αφού έφτασαν το χώρο του περιβαλλοντικού κέντρου και τακτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους, ξεκίνησαν την γνωριμία τους με την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής με την καθοδήγηση του Ανδρέα Σταυρόπουλου που τους βοήθησε να αναγνωρίσουν τα ζώα και τα φυτά που συναντούσαν στη διαδρομή ως εκκλησάκι του Αγίου… Εκεί συμμετείχαν σε δραστηριότητες προσανατολισμού αξιοποιώντας στοιχεία του περιβάλλοντος και κατέληξαν στη χρήση χάρτη και πυξίδας. Επιστρέφοντας στις εγκαταστάσεις του Π. Κέντρου έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας και χαλάρωσης.


• Την δεύτερη μέρα χωρισμένοι σε 3 ομάδες περπάτησαν στο χωριό ακολουθώντας γραπτές οδηγίες που τους είχαν δοθεί με στόχο να απαντήσουν σε ερωτήματα του τύπου: Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους; Τι ρόλο παίζει το δάσος στη ζωή τους; Ποιες είναι οι υποδομές υγείας και εκπαίδευσης και αν καλύπτουν τις ανάγκες τους; Όλοι μαζί επισκέφθηκαν τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της. Το απόγευμα συμμετείχαν χωρισμένοι σε ομάδες σε δραστηριότητες σχετικές με τις πρωινές τους εμπειρίες.


• Την τρίτη ημέρα αν και ο καιρός ήταν βροχερός, επισκέφθηκαν τις πηγές της «Μαύρης Λίμνας» με στάση το λόφο «Γκλαβά» όπου μέτρησαν θερμοκρασία αέρα και εδάφους. Στη διαδρομή παρατήρησαν τα διάφορα είδη πετρωμάτων και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες σχηματισμού τους. Επιστρέφοντας εργάστηκαν σε ομάδες προετοιμάζοντας τις τελικές τους παρουσιάσεις και είχαν την ευκαιρία να δουν το εργαστήρι του Π. Κέντρου.
• Την τελευταία μέρα παρουσίασαν τις εργασίες τους και αναχώρησαν το μεσημέρι για τη Χαλκίδα.


Το Κ.Π.Ε Κλειτορίας ιδρύθηκε το 1993 από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. και είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα. Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας σε κτίριο 2500 τ.μ. και σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων.
Οι χώροι που διαθέτει το Κέντρο είναι δωμάτια φιλοξενίας για 30 άτομα, γραφεία, αίθουσες εργασίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χημικό εργαστήριο, βιβλιοθήκη, αίθουσα πινγκ - πονγκ, εστιατόριο και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το Κέντρο στελεχώνεται από 8 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με σημαντική εμπειρία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
• Σχεδιάζει και υλοποιεί 3/ήμερα και 4/ήμερα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης
• Οργανώνει και υλοποιεί σεμινάρια για εκπαιδευτικούς
• Συντονίζει και συμμετέχει σε θεματικά δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
• Παράγει και εκδίδει εκπαιδευτικό υλικό
• Συνεργάζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με άλλα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επίσης με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και διάφορους άλλους φορείς
• Προωθεί την έρευνα στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 26920-31288
Fax: 26920-32373
Email: mail@kpe-kleit.ach.sch.gr