Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟΥ ΛΙΟΤΡΙΒΙΟΥ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ


Το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη για τους μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης στο πολιτιστικό πάρκο «Χρυσαλίδα». Συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: στου «Λιοτριβιού τις μυρωδιές».
Αρχικά επισκεφτήκαμε έναν μεγάλο ελαιώνα. Εκεί η υπεύθυνη του πάρκου μίλησε στα παιδιά για την ελιά. Την ελιά ως φυτό-σύμβολο από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Τους μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μαζεύουμε τις ελιές από τα δέντρα (ράβδισμα, δίχτυα, χτένισμα με την τσουγκράνα κ.ά.)


Οι μαθητές βάλανε μερικές ελιές σε μικρά σακουλάκια και όλοι μαζί πήγαμε στο λιοτρίβι. Ήταν ένα παλιό λιοτρίβι. Τους έδειξε πώς έβγαζαν το λάδι τον περασμένο αιώνα.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Η μια ομάδα έριχνε τις ελιές στις μυλόπετρες, τις οποίες γυρνούσαν τα αγόρια και έτσι είδαν την ελιά να λιώνει και να γίνεται πάστα. Στη συνέχεια η άλλη ομάδα παιδιών έπαιρνε με σέσουλες την πάστα της ελιάς και την τοποθετούσε στα τετράγωνα τσαντίλια. Μια τρίτη ομάδα παιδιών έπαιρνε τα γεμισμένα τσαντίλια και τα τοποθετούσε το ένα επάνω στο άλλο, με σειρά, στο πιεστήριο. Μια τελευταία ομάδα έριχνε καυτό νερό πάνω στα τσαντίλια για να αραιώνεται η πάστα της ελιάς και να κυλήσει ευκολότερα το λάδι.


Αφού βγάλανε το λάδι, τους εξήγησε πως ξεχωρίζουν το λάδι από το νερό, αφού αυτό που βγαίνει από το πιεστήριο είναι νερό.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλη τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού γιατί συμμετείχαν και τα ίδια σ’ αυτήν.



Το πρόγραμμα τελείωσε με την υπεύθυνη να τους δείχνει πώς κατασκευάζουμε το σαπούνι το πράσινο και το αρωματικό. Τους έδωσε μάλιστα και τη συνταγή.


1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΣΤΟΥ ΛΙΟΤΡΙΒΙΟΥ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ»
27-11-2009
Διάρκεια: 1 ώρα