Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Βιωματικά Εργαστήρια Πολιτιστικών Θεμάτων


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν. Εύβοιας, με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων Παπαϊωάννου Κωνσταντίνας, διοργανώνει σειρά βιωματικών εργαστηρίων για τα Οπτικοακουστικά Μέσα με θέμα:
«Πες το με εικόνες»
Στόχος των εργαστηρίων είναι να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να καταλάβουν πως φτιάχνουμε εικόνες (φωτογραφία και video), πως επιλέγουμε τι θα βάλουμε μέσα στις τέσσερις πλευρές μιας εικόνας αλλά και τι θα αφήσουμε απ’ έξω και πώς οι εικόνες μπορούν να αφηγηθούν γεγονότα, δράσεις, σκέψεις, συναισθήματα.
Θα δοθεί βάρος στην εφαρμογή ασκήσεων που μπορούν να γίνουν με παιδιά και νέους με σκοπό να τα οδηγήσουν, όπως και τους συμμετέχοντες στο εργαστήρι, στην ικανότητα να «διαβάζουν» κριτικά όλο τον πλούτο και το πλήθος των εικόνων που μας περιβάλλει καθημερινά.
Θα δώσουμε τις βασικές οδηγίες για χρήση της κάμερας και τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε σε γύρισμα και μοντάζ. Θα γίνει αναφορά στην επιλογή μια ιδέας, πως αυτή μπορεί για να γίνει σενάριο, στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της με απλά ψηφιακά μέσα.
Θα διαχωριστούν τα είδη, η μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ θα κουβεντιάσουμε για τις ιδιομορφίες του καθενός σε σχέση με ένα νεανικό κοινό από πλευράς παραγωγής και αποτελέσματος.
Το τελευταίο 6ωρο θα προετοιμάσουμε και θα υλοποιήσουμε μια ταινία μικρού μήκους διάρκειας 1 λεπτού.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και θα έχουν διάρκεια 24 ώρες (4Χ6).
Πρόγραμμα:
1ο Εργαστήρι: Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008 ώρες 9:15 π.μ. – 14:30 μ.μ.
2ο Εργαστήρι: Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008 ώρες 9:15 π.μ. – 14:30 μ.μ.
3ο Εργαστήρι: Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008 ώρες 9:15 π.μ. – 14:30 μ.μ.
4ο Εργαστήρι: Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008 ώρες 9:15 π.μ. – 14:30 μ.μ.


Εισηγητές στα εργαστήρια θα είναι:
Α) Μαρία Λεωνίδα, σκηνοθέτης κινηματογράφου
Β) Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης κινηματογράφου