Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Μαθαίνω την πόλη μου



Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο «Μαθαίνω την πόλη μου» στους γονείς από τους μαθητές του Ε1 τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας




Στης εργασία με θέμα : «Γνωρίζω την πόλη μου» έγινε από τους μαθητές του Ε1 τμήματος παρουσία και των γονέων . Οι μαθητές για την συλλογή – επεξεργασία των πληροφοριών είχαν χωριστεί σε 4 μικρο-ομάδες με τα εξής αντικείμενα :


1η ομάδα : Ιστορική εξέλιξη της πόλης μου
2η ομάδα : Η Ερέτρια σήμερα
3η ομάδα: Το περιβάλλον της πόλης μου
4η ομάδα : Τα ξωκλήσια της πόλης μου





























































Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων



Στις 10 Μαρτίου η ΣΤ΄ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών μαζί με τις Στ΄ τάξεις του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Ψαχνών επισκεφτήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων, το Σύνταγμα και τις στήλες του Ολυμπίου Διός. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για όλα τα παιδιά. τα οποία έμειναν ενθουσιασμένα.


Με τη φροντίδα ειδικού προσωπικού του Ιδρύματος, τα σχολεία που επισκέπτονται τη Βουλή παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ξενάγηση στις κατά καιρούς παρουσιαζόμενες εκθέσεις, επίσκεψη στην αίθουσα της ολομέλειας και ενημέρωση σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για την ιστορία του κτιρίου της Βουλής και τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος, οργανώνονται ειδικά προγράμματα φιλοξενίας μαθητών από απομακρυσμένα γυμνάσια. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές επισκέπτονται τις εκθέσεις της Βουλής, ενημερώνονται για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ξεναγούνται σε αρχαιολογικούς χώρους και παρακολουθούν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο επιλέγεται από το Ίδρυμα μια απομακρυσμένη περιοχή ή ένας ειδικός τύπος σχολείων που συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ & ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΗΣ Γ’ & Δ’ ΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ
ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ & ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Η Γ’ & η Δ’ Τάξη του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο της Ερέτριας:
Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή από το 1991. Περιέχει ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας που καλύπτουν χρονολογικά τις χρονικές περιόδους από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα Ρωμαϊκά Χρόνια. Πρόκειται για μεγάλες αρχαιολογικές θεματικές ενότητες, όπως κεραμική, γλυπτική, αργυροχρυσοχοΐα, οπλισμός, που δίνουν μια ενδεικτική εικόνα του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην περιοχή αυτή και των κατοίκων της. Τα πιο γνωστά εκθέματα στο ευρύ κοινό, πολύ περισσότερο στην επιστημονική κοινότητα αποτελούν ο μικρός πήλινος κένταυρος από το νεκροταφείο του Λευκαντίου, η πρωιμότερη παράσταση αυτού του μυθικού όντος, και το γλυπτό σύμπλεγμα του Θησέα με την Αμαζόνα Αντιόπη από το δυτικό αέτωμα του υστεροαρχαϊκού ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα στην Ερέτρια.

Το σκεπτικό οργάνωσης της έκθεσης στηρίχθηκε αφενός στη συνολική παρουσίαση του πολιτισμού που εμφανίστηκε και εξελίχθηκε σε διάφορα στάδια στην περιοχή αυτή της Εύβοιας, ξεκινώντας από την Εποχή του Χαλκού και φτάνοντας μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αφετέρου δόθηκε ιδιαίτερο βάρος σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (καθημερινός βίος, ταφικός βίος, λατρευτικός βίος, αθλητικός βίος), οι οποίες βοηθούν τον επισκέπτη της έκθεσης να δει από ιδιαίτερες οπτικές γωνίες το τρόπο ζωής των κατοίκων και να κατανοήσει τις τεχνικές δεξιότητες και την πολιτισμική τους εξέλιξη. Η παράθεση εποπτικού υλικού και ενημερωτικών πινάκων επεξηγεί με σαφήνεια το ρόλο της Ερέτριας και της γύρω περιοχής σε συνάρτηση με την ιστορία του νησιού



Στον προθάλαμο του μουσείου παρουσιάζονται επιγραφές, στην πρώτη αίθουσα προϊστορικά ευρήματα, στη δεύτερη αίθουσα τα γλυπτά του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, καθώς και αντικείμενα του καθημερινού και ιδιωτικού βίου, του αθλητικού και λατρευτικού βίου και του νεκρικού βίου, ενώ στην αυλή του μουσείου δεσπόζουν αρχιτεκτονικά μέλη, ψηφίσματα και άλλες επιγραφές.