Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΓΟΥΡΙ

Τα schoolikakia έφτιαξαν πήλινα ρόδια-γούρια για το 2011. Τα γούρια, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, προστατεύουν τον κάτοχό τους από το «κακό μάτι» και του φέρνουν καλοτυχία, επιτυχία και ευτυχία. Μπορούν να τοποθετηθούν στο σπίτι, στο γραφείο, στο μαγαζί κ.ά.



Γούρι σημαίνει καλός οιωνός, το «μαγικό» αντικείμενο που μπορεί να φέρει τύχη. Στο κατώφλι της νέας χρονιάς οι άνθρωποι επιθυμούν να την προσελκύσουν αγοράζοντας και προσφέροντας «γούρια». Η προσέλκυση της τύχης είναι μια πανάρχαια συνήθεια των ανθρώπων που παρατηρείται σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλούς και ποικίλους τρόπους, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοιά της τύχης. Ειδικά η Πρωτοχρονιά είναι μια μέρα γεμάτη δοξασίες για την προσέλκυση της καλής τύχης.
Ένα από τα γούρια που έχει επικρατήσει να θεωρείται ότι ξορκίζει την κακοδαιμονία και προσελκύει την καλή τύχη είναι το ρόδι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας.
Οι αρχαίοι Έλληνες, πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι, έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε κι εμείς σήμερα και το οποίο αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια του λαού μας. Το σπάσιμο του ροδιού, όμως, λαμβάνει χώρα κυρίως κάθε Πρωτοχρονιά.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σπάνε το ρόδι αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Βγαίνουν όλοι έξω από το σπίτι πριν αλλάξει ο χρόνος, κλείνοντας όλα τα φώτα. Μόλις μπει το νέο έτος και αφού ανταλλάξουν ευχές, ο νοικοκύρης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που θεωρείται τυχερό, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού και μετά μπαίνουν όλοι μέσα στο σπίτι, βάζοντας πρώτο το δεξί τους πόδι, ενέργεια που αποκαλούμε «ποδαρικό». Σε κάποιες άλλες περιοχές το σπάσιμο του ροδιού γίνεται είτε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς είτε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία την ίδια ημέρα. Στις περιοχές που σπάνε το ρόδι μετά την Θεία Λειτουργία, το έχουν πάρει μαζί τους στην εκκλησία για να ευλογηθεί. Από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει η λαϊκή έκφραση: «Έσπασε το ρόδι» που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα.
Ένα ρόδι, άλλωστε, κοσμεί και το εξώφυλλο του βιβλίου της Γλώσσας της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Τα schoolikakia ξεκινούν το νέο έτος με γούρι ένα ρόδι και με τη γλώσσα τους να πάει ροδάνι!!!

ΠΗΓΗ: SCHOOLIKI 2010-2011 Το μαθητικό ιστολόγιο του Ε1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Στο 10 Νηπιαγωγείο Θηβών προσεγγίσανε το Κύκλο του Νερού αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δραστηριότητα που εξασφάλισε την προσοχή και συμμετοχή των νηπίων.