Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Μαθητικές Εφημερίδες

Η μαθητική Εφημερίδα του Δημοτικού Σχολείου Τριάδας στα Ψαχνά Εύβοιας




















Τα "Μαθητικά Χαμόγελα" είναι η εφημερίδα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.
Η διεύθυνση του 8ου Δημοτικού Σχολείου είναι " Ανθέων,Έξω Παναγίτσα, 34100 Χαλκίδα τηλ. 2221023290 "
Το έντυπο εκδίδεται από τους μαθητές της Στ τάξης και αυτό είναι το 3ο τεύχος του.






Η έκδοση περιλαμάβανει επίκαιρα θέματα, τις εκδηλώσεις του σχολείου, οικολογικά θέματα, την επίσκεψη στα "Αρχεία του Κράτους", λαογραφία και θρησκευτικά θέματα
Την εφημερίδα θα βρείτε και στη διεύθυνση: http//8dim-chalk.eyv.sch.gr
Υπέυθυνη δασκάλα της τάξης είναι η Σιδηροπούλου Πόπη , email: elfinor3@yahoo.gr









Οι "Πρώιμες Σχολικές Βολίδες. Αφράτα Νέα" είναι η μαθητική εφημερίδα του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου Εύβοιας.
Για την εκδοσή της εργάζονται οι μαθητές της Στ τάξης οι οποίοι και υπογράφουν στη θέση του εκδότη.
Το έντυπο είναι στον 6ο χρόνο της εκδοσής του και έχουν εκδοθεί έως τώρα 26 τεύχη.
Τα στοιχεία της Σχολικής μονάδας είναι: Δημοτικό Σχολείο Αφρατίου, 34100 Αφράτι Εύβοιας , τηλ. /Φαξ: 22210-52971, email: mail-afta.eyv.sch.gr























Επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών στα Αρχεία του Κράτους στη Χαλκίδα

Η Ε και ΣΤ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών, συνοδευμένες από τους δασκάλους τους, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στα Αρχεία του Κράτους στην πόλη της Χαλκίδας μετέχοντας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με το ένδυμα στο πέρασμα του χρόνου.
Μερικές από τις ενδυμασίες που οι μαθητές κλήθηκαν να σχολιάσουν.
Στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι μαθητές απασχολήθηκαν για σχεδόν δύο ώρες. Με την υπεύθυνη του προγράμματος, καθώς και με ένα πλήθος βοηθών, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την έννοια της ενδυμασίας καθώς και με τον τρόπο που αυτή αλλάζει και διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Η χρήση εποπτικών μέσων, έντυπου υλικού και παιχνιδιού βοήθησαν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση της ενδυμασίας με την εποχή που εκπροσωπεί και τις επιρροές της από τη διαφήμιση και το κοινωνικό περίγυρο.
Επιπροσθέτως δόθηκε στους μαθητές έντυπο υλικό για εργασία στο σχολείο. Αυτό περιλάμβανε σχέδια για ζωγραφική, αφισέτες από παλιές διαφημίσεις, σχέδια για συμπλήρωση και ερωτηματολόγια με ερωτήσεις άσκησης της κριτικής σκέψης και φαντασίας των μαθητών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ‘ΖΥΜΗΣ ΨΑΧΝΩΝ’

Με τη συμμετοχή των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών, οι οποίες συνοδεύονταν από τους δασκάλους τους και τη διευθύντρια του σχολείου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη και στους δύο χώρους της επιχείρησης της ‘Ζύμης Ψαχνών’.

Αρχικά οι μαθητές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Δοκό. Εκεί ξεναγήθηκαν και περιηγήθηκαν στους χώρους της εταιρίας από την υπεύθυνη προσωπικού.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή.

Δόθηκαν σε όλους τους μαθητές και δασκάλους συσκευασίες φύλλων κρούστας ως ενθύμιο της επίσκεψής τους αλλά και ως ευκαιρία να δοκιμάσουν τα φρέσκα προϊόντα της εταιρίας.
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο δεύτερο εργαστήριο της ‘Ζύμης Ψαχνών’ στην Καστέλα. Τα παιδιά καθοδηγήθηκαν από υπάλληλο της εταιρίας αλλά και από έναν από τους ιδιοκτήτες, τον κ. Χαράλαμπο Κωνσταντάκη. Είδαν τη διαδικασία παρασκευής ζυμαρικών καθώς και ποικίλων πιτών. Ενημερώθηκαν για την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών, δοκιμάζοντας μάλιστα με μεγάλη όρεξη τη σοκολάτα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των τόσο νόστιμων κρουασάν!






Η αυτοματοποίηση των εργασιών σε όλα τα στάδια παραγωγής εντυπωσίασε τους μαθητές. Εντύπωση επίσης προκάλεσε η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους χώρους της εταιρίας.


Ήταν ένα ευχάριστο και … νόστιμο διάλειμμα από την σχολική πραγματικότητα που μαθητές και δάσκαλοι απόλαυσαν.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Oι Δ , Ε και ΣΤ τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα μέρος της τρέχουσας έκθεσης, η οποία έχει τίτλο « Σε Ενεστώτα Χρόνο-Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες » . Η ξενάγηση έγινε από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου, κα Μαρίνα Παπασωτηρίου.

Η επιλεκτική ξενάγηση περιλάμβανε τη γνωριμία των μαθητών με νέους σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν υλικά και μέσα όπως τα χρώματα, τα βιβλία, οι κατασκευές και το διαδίκτυο, υλικά τα οποία εντυπωσίασαν αλλά και ξάφνιασαν ευχάριστα τους μαθητές.

Τα παιδιά μετέχουν στα έργα μοντέρνας τέχνης

Οι μαθητές, με τη βοήθεια της υπευθύνου, προσέγγισαν τα έργα τέχνης όχι μόνο επιφανειακά, αλλά εμβάθυναν στις σκέψεις των καλλιτεχνών και στα βαθύτερα νοήματα που θέλουν να περάσουν μέσα από τα έργα τους.
Οι μαθητές παρατηρούν και ... ερευνούν.
Κόμικς, σκίτσα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι παιδιά!
Συμμετείχαν ενεργά καθόλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης παραθέτοντας τις απόψεις τους και σχολιάζοντας τα έργα των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Μάλιστα σε κάποια από αυτά παρενέβησαν και έγιναν οι ίδιοι μέρος του έργου τέχνης.

Σε όλους δόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό με περιγραφή των εκθεμάτων και πληροφορίες για τους καλλιτέχνες καθώς και παιχνίδια σχετικά με την έκθεση.
Η επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που προσμένουν με ανυπομονησία την επόμενη επίσκεψη σε αυτό.
Σε ενεστώτα χρόνο - Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο Σε ενεστώτα χρόνο, Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες, στον εκθεσιακό χώρο της νέας πτέρυγας του Μεγάρου Μουσικής. H έκθεση προσέλαβε ευθύς εξ αρχής ερευνητικό χαρακτήρα. Μέσα από μία ανοιχτή πρόσκληση συγκεντρώθηκε ένα πλούσιο υλικό από 500 περίπου ντοσιέ Ελλήνων καλλιτεχνών, γεννημένων μετά το 1965.
Ακολούθησε συστηματική και διεξοδική έρευνα του υλικού αυτού που διήρκησε δύο περίπου χρόνια, μέσα από την οποία επιλέχθηκαν 34 καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και σε μεγάλα διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα όπως το Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ και αλλού. Κύριος στόχος της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται 110 περίπου έργα εκ των οποίων 50 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση, είναι να αναδείξει μια νέα καλλιτεχνική δυναμική που διαφαίνεται την τελευταία δεκαετία. Η έκθεση συνιστά μια διερεύνηση ουσιωδών τάσεων και προτάσεων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, προβάλλοντας τον πλουραλισμό των πρακτικών και κατευθύνσεων. Στόχος της είναι να ανιχνεύσει τους προβληματισμούς και την κριτική στάση των Ελλήνων καλλιτεχνών απέναντι σε σύγχρονα ζητήματα, όπως η μαζική κουλτούρα και τα μέσα της, η κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής, ο επαναπροσδιορισμός της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας, η επανεξέταση της ιστορίας και της ιστορίας τέχνης αναζητώντας το διάλογο που ανοίγουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Πώς τοποθετείται το έργο τους σε σχέση με νέες επικοινωνιακές δυνατότητες και πραγματικότητες; Ποια η κριτική τους διερεύνηση απέναντι στην αρχιτεκτονική και τις κοινωνικές και πολιτικές συνιστώσες της ; Πως επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με την ιστορία και την ιστορία της τέχνης;
Η διάρθρωση της έκθεσης ακολουθεί μια ανοιχτή δομή η οποία επιτρέπει πολλαπλές διαδρομές και αναγνώσεις, φέρνοντας μαζί έργα διαφορετικών μέσων, όπως φωτογραφία, ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτική. Επιδιώκοντας να αναπτύξει το διάλογο μεταξύ των έργων, η έκθεση αναδεικνύει νέες δυνατότητες και διαμορφωμένες κατευθύνσεις, ιδιοπροσωπίες και συλλογικές τάσεις.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου 2007 - 30 Μαρτίου 2008
Εκθεσιακό χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή, Σταμάτης Σχιζάκης