Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μαθητική Εφημερίδα








Η Μαθητική Εφημερίδα του Δημοτικού Σχολείου Τριάδας Εύβοιας , Ιανουάριος 2011
Στα πλαίσια του μαθήματος των νέων τεχνολογιών στο ολοήμερο, οι μαθητές κάθε μήνα εκδίδουν σε έντυπη αλλά και ηλεκτρονική μορφή την ¨Εφημερίδα του σχολείου"

…στο φούρνο της γειτονιάς μας




Τι τρώμε; Με αυτή την ερώτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια συζήτηση με τα παιδιά της Β1 τάξης του 4ου Δημ. Σχ. Λιβαδειάς σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες.
Από την αρχαιότητα το ψωμί αποτελούσε το βασικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου, γι' αυτό και οι πρόγονοί μας έδωσαν στα σπαρτά που μας χάριζαν την πρώτη ύλη την ονομασία "δημητριακά" προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, της θεάς της γεωργίας.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Το ψωμί πλέον βρίσκεται στα ράφια των φούρνων και των καταστημάτων τροφίμων, μέσα σε συσκευασίες χρωματιστές και εντυπωσιακές και είναι ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση. Μπορεί για τους μεγάλους να είναι γνωστή η κατασκευή του αλλά για τους μικρούς μας μαθητές αποτέλεσε έκπληξη η παρασκευή του.



Με αφορμή το πρόγραμμα που υλοποιούμε το σχ. έτος 2010-11, επισκεφτήκαμε τον φούρνο της γειτονιάς μας, το φούρνο του κ. Θεοδώρου, και εκεί τα παιδιά ζυμώσανε για πρώτη φορά το δικό τους ψωμί. Φόρεσαν τις ποδιές τους, έγιναν φουρνάρηδες και φουρνάρισσες και πήραν στα χέρια τους συστατικά που μας δίνει η φύση : νερό, αλεύρι, αλάτι, μαγιά και με πολλή φαντασία έκαναν τις μοναδικές δικές τους κουλούρες. Μοναδικές γιατί μάθανε, γιατί δημιούργησαν, γιατί γεύτηκαν... το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου!


Το ψωμί που φτιάχτηκε από τα χέρια τους.Η υπεύθυνη δασκάλα του προγράμματος Αγωγής Υγείας Μαρία Λουίζα Σακελλαρίου.

ΠΗΓΗ: Ελικώνιο το blog του 4o Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς