Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Mε μεγάλο κέφι και πλούσια δημιουργική διάθεση συμμετείχαν οι Νηπιαγωγοί της Περιφέρειας Λιβαδειάς στα σεμινάρια με τίτλο «Θέατρο και λογοτεχνία στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή: Απρόβλεπτες συναντήσεις-καινοτόμες προσεγγίσεις» που πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς στις 7 και στις 10 Δεκεμβρίου.





Την έναρξη των σεμιναρίων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διευθυντής Π.Ε.Ν.Βοιωτίας κ.Γκάρτζιος Γεώργιος, ο Πρόεδρος των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Λιβαδειάς κ.Μάρκος Άγγελος και η Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Σαλαγιάννη Μαρία. Ο κ. Γκάρτζιος τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής επαφής των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης-Προσχολικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης- καθώς και την αναγκαιότητα επιμόρφωσης της καθεμιάς από αυτές για τις ανάγκες και τις στοχοθεσίες της άλλης. Εξέφρασε επίσης τη θετική του άποψη για κάθε διδακτική μέθοδο που χρησιμοποιεί βιωματικές δραστηριότητες και ειδικότερα θεατρικές τεχνικές καθώς και για κάθε δραστηριότητα που συνδέει τη σχολική καθημερινότητα με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.H Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής τόνισε την αντίθεσή της στην παράλυση του σχολείου και στις «κρίσεις πανικού» των εκπαιδευτικών στη φάση προετοιμασίας των σχολικών γιορτών. Επεσήμανε την ανάγκη, η γιορτή να αφορά άμεσα τα παιδιά, να εμπλέκεται με τις θεματικές και τις στοχοθεσίες της καθημερινότητας του Νηπιαγωγείου και να προετοιμάζεται χαλαρά και σε ευχάριστο κλίμα ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργική διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών.


Ο Πρόεδρος των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Λιβαδειάς ευχαρίστησε τις Νηπιαγωγούς για την ανταπόκρισή τους και εξέφρασε τη θερμή διάθεση του Συλλόγου να στηρίζει τέτοιου είδους επιμορφώσεις γνωρίζοντας την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά τους. Όλοι βέβαια οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς κ. Σύρο Χρήστο για την όμορφη και ζεστή φιλοξενία και την κ. Ελένη Τρωγάδα για την πολύτιμη βοήθειά της στο οργανωτικό και γραμματειακό μέρος του σεμιναρίου. Η εμψυχώτρια κ. Έλενα Μαρσίδου αποκάλυψε την έκπληξη και τον ενθουσιασμό της για τη σύμπνοια και τη συνεργασία που υπάρχει όσον αφορά στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μεταξύ των ανθρώπων που υπηρετούν το διοικητικό, επιστημονικό, καθοδηγητικό και συνδικαλιστικό χώρο της εκπαίδευσης στο Νομό Βοιωτίας και δήλωσε πως θα ήθελε τη συνεργασία τους και σε μια μόνιμη βάση όπως ήδη έχει γίνει με επιτυχία στο Νομό Αχαΐας.


Στη συνέχεια δύο όμορφες αίθουσες του Σχολείου-το ξύλινο πάτωμά τους βοήθησε πολύ- μετατράπηκαν σε ένα χαρούμενο εργαστήρι όπου οι Νηπιαγωγοί προσέγγισαν με θεατρικές τεχνικές τη «Γιορτινή και Παράξενη Ιστοριούλα» του Χρήστου Μπουλώτη «Το Δάσος που ταξίδευε». Με την καθοδήγηση της έμπειρης ηθοποιού και εμψυχώτριας, «ξεκλείδωσαν» τις λέξεις του κειμένου εμπλουτίζοντάς το με δικιές τους εμπειρίες και βιώματα, έφτιαξαν εικόνες και ζωντάνεψαν πρόσωπα εκφράζοντας συναισθήματα, επιθυμίες, όνειρα. Άμεσα και αυθόρμητα έστησαν δρώμενα που τα ολοκλήρωσαν χρησιμοποιώντας όλους τους παραστασιολογικούς κώδικες (μουσική, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια κ.ά) με πλούσια φαντασία, ευρηματικότητα και πάνω απ’όλα διάθεση δημιουργίας και συνεργασίας.







Έτσι, μέσα από «απρόβλεπτες συναντήσεις» και «καινοτόμες προσεγγίσεις» δημιούργησαν μια αλλιώτικη γιορτή κόντρα στην αναπαραγωγή στερεοτύπων, στη βαρετή επανάληψη και στην πλασματική αναβίωση μηνυμάτων. Μια γιορτή γεμάτη αυθορμητισμό και αλήθειες …στο χθες και στο τώρα… στο παντού και στο πάντα… όπως ακριβώς κι η παιδική ψυχή…