Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Η Γ’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, για να παρακολουθήσει δύο προγράμματα.



Το πρώτο πρόγραμμα αφορούσε τη διατροφή και είχε τίτλο « Είμαι ό,τι τρώω ». Με την καθοδήγηση της υπευθύνου του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από παιχνίδι, δραματοποίηση και διάλογο βασικές αρχές της σωστής διατροφής μας. Έμαθαν με τη χρήση οπτικού υλικού τις ομάδες των τροφίμων και μόνοι τους δημιούργησαν τις επιλογές που πρέπει να έχει ένα ισορροπημένο γεύμα.






Επίσης τους δόθηκαν φάκελοι με υλικό σχετικό με τη διατροφή, το οποίο περιλάμβανε πληροφορίες, εικόνες, περιοδικά και παιχνίδια για τους ίδιους αλλά και τους γονείς τους. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν περίπου μία ώρα.




Επιπροσθέτως οι μαθητές της Γ’ τάξης πήραν μέρος στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας με τίτλο « Ταξίδι στην αρχαία Ολυμπία ». Φορώντας ειδικά γυαλιά και σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλους τους χώρους της αρχαίας Ολυμπίας, από τον Κρόνειο λόφο έως τους ναούς και τους αθλητικούς χώρους.

Με την εικονική πραγματικότητα έζησαν τους ολυμπιακούς αγώνες, μετέχοντας και οι ίδιοι στην περιήγηση. Ο συνδυασμός εικόνας και ήχου βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν πολλά στοιχεία εκείνης της εποχής, βιώνοντας κάτι πρωτόγνωρο έως τότε γι’ αυτούς. Το ταξίδι αυτό στην αρχαία Ολυμπία κράτησε 30 λεπτά περίπου.



Το κόστος συμμετοχής τω μαθητών και στα δύο προγράμματα ήταν 6 ευρώ. Στο χώρο του Ελληνικού Κόσμου λειτουργεί κυλικείο, ενώ υπάρχουν χώροι ξεκούρασης με τραπεζάκια και υπολογιστές και ένα άρτιο πωλητήριο αναμνηστικών ειδών.