Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

...να μιλήσουμε για το ψωμί


Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανθηδώνας επισκέφτηκαν εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πάρκου ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ και συμμετείχαν σε βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η άνοιξη έφτασε.

Είναι πια καιρός να μιλήσουμε για το ψωμί, το βασικό προϊόν της διατροφής μας.
Να μάθουμε την ιστορία του στη διάρκεια των αιώνων, τον κόπο και το μόχθο που χρειαζόταν μέχρι να φτάσει ζεστό- ζεστό στο τραπέζι μας.
Έτσι λοιπόν, μετά την επίσκεψή τους στο σιτοβολώνα και την πληροφόρηση σχετικά με τον πολιτισμικό και διατροφικό χαρακτήρα του ψωμιού, τα παιδιά καλούνται να αλωνίσουν στο παλαιό αλώνι και να αλέσουν το σιτάρι σε πέτρινους χερόμυλους.
Ένας αυθεντικός εντυπωσιακός νερόμυλος θα κάνει πιο εύκολη τη δουλειά τους, αφού η εφευρετικότητα του ανθρώπου υπέταξε τη δύναμη του νερού στα κατοπινά χρόνια. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία που έχουμε για τους νερόμυλους οφείλεται στο Στράβωνα το 25 μ.Χ.
Ιστορία χιλιάδων χρόνων, που όμως στις μέρες μας σχεδόν έχει εκλείψει και μόνο χάρη στην αγάπη και τη νοσταλγία μερικών, διατηρούνται κάποιοι διασκορπισμένοι σε λιγοστά μέρη της Ελλάδας.
Ο νερόμυλος δεν ήταν μόνο το εργαλείο που διευκόλυνε τους ανθρώπους στο άλεσμα των γεννημάτων τους, αλλά και ο τόπος συγκέντρωσής τους για να ανταλλάξουν πληροφορίες, να
μάθουν νέα από τα γύρω χωριά μα και να πλύνουν τα ρούχα και τα προικιά τους, αφού σχεδόν πάντα δίπλα στο νερόμυλο άφριζε και μία νεροτριβή.
Είμαστε λοιπόν, ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που μετά από πρωτοβουλία του Λαογραφικού Μουσείου του Πάρκου και τις συντονισμένες προσπάθειες αρκετών φορέων, στη ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ τον τελευταίο καιρό καταφέραμε να γυρίσουμε τη φτερωτή και τη μυλόπετρα, και έτσι οι μικροί μας φίλοι θα δουν πώς λειτουργεί ένας νερόμυλος μαθαίνοντας την ιστορία και τη σημασία του.

Με το αλεύρι που βγάλαμε, είμαστε έτοιμοι να ζυμώσουμε και στη συνέχεια αφού κεντήσουμε τα ψωμιά μας, να τα φουρνίσουμε στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Παράλληλα στο χώρο θα φιλοξενείται η Έκθεση Κεντητού Ψωμιού του Μουσείου Παράδοσης και Τέχνης της Αγγελικής Τσεβά.
Θα είναι χαρά μας να σας έχουμε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο, γνωρίζοντας την προσπάθεια των ανθρώπων να καλλιεργήσουν τα δημητριακά -πολύτιμα προϊόντα για τη διατροφή τους- να τα θερίσουν, να τα αλωνίσουν και τέλος να τα αλέσουν για να φτιάξουν το ψωμί τους.
Το Εκπαιδευτικό αυτό Πρόγραμμα είναι βιωματικό και λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πάρκου ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ
(16ο χλμ. προέκτασης Αττικής οδού προς Λαύριο / τηλ.: 22990 47999, 22990 67999 / www.chrisalida.gr)
από 17 Μαρτίου ως και 19 Απριλίου.
Πραγματοποιούνται δύο προγράμματα την ημέρα, διάρκειας 1 ώρας το καθένα (9.30 πμ - 10.30 πμ και 11.00 πμ - 12.00)

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο


Οι τάξεις Α και Β του Δημοτικού Σχολείου Ανθηδόνας επισκέφτηκαν το Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ν.Π.Ι.Δ. με πολιτιστικούς σκοπούς (ΦΕΚ 1401/22-10-01).
Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται από 51 Μέλη και διοικείται από 7μελές Συμβούλιο
Πότε ιδρύθηκε: 1987
Πού: Αθήνα
Από ποιον: Από μια ομάδα νέων επιστημόνων με πρωτοβουλία της Σοφίας Ρωκ –Μελά


Σκοπός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση.
Οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία μας είναι :
Να βρισκόμαστε διαρκώς στην υπηρεσία όλων των παιδιών.
Να δημιουργούμε εκθέματα και προγράμματα που κεντρίζουν τη σκέψη, μέσα από την αλληλεπίδραση με πραγματικά αντικείμενα.
Να συντηρούμε τις συλλογές μας σε υψηλό επίπεδο και να τις έχουμε διαθέσιμες στο κοινό.
Να προσελκύουμε και υποστηρίζουμε ανθρώπους από διαφορετικές ειδικότητες που θα εργάζονται με δημιουργικότητα και αφοσίωση στα παιδιά.
Να παρέχουμε υποστήριξη στους γονείς και την οικογένεια.
Να συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους άλλων κοινωνικών φορέων για να διαδώσουμε τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του Μουσείου.
Να λειτουργούμε ως ένα εθνικό, ερευνητικό και αναπτυξιακό κέντρο, που μελετά νέες μεθόδους άτυπης εκπαίδευσης, όπως επίσης και νέους ρόλους για τα μουσεία.


Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Αθήνα, 10558
Τηλ. : 210-3312995
FAX: 210-3312995 (εσωτ. 119)
Γραμματεία: 210-3312995 (εσωτ. 122)
Υποδοχή: 210-3312995 (εσωτ. 110-120)
Το "Παιδικό Μουσείο-Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων" με τη συνεργασία του σωματείου "Ελληνικό Παιδικό Μουσείο" είναι ανοιχτό στο κοινό:
ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Τρίτη έως Παρασκευή
9.00 – 14.00

«Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας καθώς και οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία».


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ στο 10 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Τη σχολική χρονιά 2008-09 πραγματοποιήθηκε δραστηριότητα στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα «Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας καθώς και οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία».
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τα παιδιά της Στ΄ τάξης και υπεύθυνη την Γιαννίτση Σταματία (ΠΕ11).Χρησιμοποιήθηκε υλικό που δόθηκε από το τμήμα Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Α΄/θμιας Εκ/σης του Ν. Ευβοίας και με την αμέριστη συνεργασία της κ. Καλαθέρη.


Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά, βρισκόμενα στο κατώφλι της εφηβείας, ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν σχετικά με τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μέσα από μια σειρά πρωτότυπων δραστηριοτήτων στην αίθουσα και την αυλή αφού πρώτα χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας. Κατανόησαν γιατί πρέπει να ασκούνται ακόμη και χωρίς να πηγαίνουν σε χώρους άθλησης καθώς και να θέτουν στόχους βραχυπρόθεσμους, και να τους επιτυγχάνουν κατακτώντας την «διά βίου άσκηση».

Παράλληλα κατανόησαν τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, πώς πρέπει να αντιπαρέρχονται στις πιέσεις που δέχονται και πώς να το αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, ώστε να διάγουν μια ποιοτική ζωή.
Τέλος ενημέρωσαν τον οικογενειακό τους και φιλικό τους κύκλο για το πρόγραμμα, συζήτησαν, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε περιέχεται σε έναν φάκελο που θα μπορέσουν να το διατηρήσουν στο προσωπικό τους αρχείο.