Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Eκδήλωση Aδελφοποίησης Σχολικών Μονάδων

Στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση αδελφοποίησης με μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου.
Το διδακτικό δυναμικό του σχολείου έχοντας στόχο την έμφαση του πολιτισμού μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία – γιατί πολιτισμός και εκπαίδευση είναι δυο άρρηκτα δεμένες έννοιες μεταξύ τους – εργάστηκε με μεράκι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία 40 ατόμων, μαθητών και εκπαιδευτικών.



Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνδρομή εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και του συλλόγου γονέων που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των σχολείων και ένα πλαίσιο αξιών και στάσεων, που θα καλλιεργήσουν την κοινωνική ένταξη των μαθητών.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια για το καλωσόρισμα, προβολή οπτικοακουστικού υλικού-αναδεικνύοντας τις ομορφιές του τόπου μας, αναπαράσταση του μύθου της Έρκυνας από μαθήτριες της Δ’ τάξης.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας και να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα τα οποία πρόσφεραν εθελοντικά οι γονείς όλων των μαθητών .Η εκδήλωση κατέληξε σε μια γιορτή εμπλέκοντας όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δ/ντης Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Βοιωτίας κ. Γκάρτζιος, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Παπαγγελής, ο αντιδήμαρχος κ. Κακοτρίχης, η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων κ. Παπακώστα, η προϊσταμένη διοικητικού τμήματος της Α/θμιας Εκπ/σης κ. Άννη και ο πρόεδρος του συλλόγου Ευρυτάνων Λιβαδειάς Κος Μερμήγκης.

Από την κ. Αλεξία Παπακώστα λάβαμε το παρακάτω κείμενο που περιγράφει την δρασηριότητα:

9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ:ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ!!
Στην κυριολεξία «άνοιξαν» οι αγκαλιές το πρωινό της Τσικνοπέμπτης (24 Φεβρουαρίου) στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς κατά την άφιξη της Τετάρτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στα πλαίσια Πολιτιστικού Προγράμματος Αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού, γλεντιού και ευθυμίας με την παρουσία εκπροσώπων της Διεύθυνσης Π.Ε.Ν. Βοιωτίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τοπικού τύπου, του Συλλόγου Ευρυτάνων, του Συλλόγου Γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λιβαδειάς έγινε η υποδοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του Σχολείου του Καρπενησίου. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές παρακολούθησαν την πολύ ωραία παρουσίαση της πόλης της Λιβαδειάς που έκανε η Διευθύντρια του σχολείου με ταυτόχρονη προβολή βίντεο – ο καιρός δεν ευνόησε για τη βόλτα που είχε προετοιμαστεί –καθώς και δρώμενα και χορούς που είχαν ετοιμάσει μαθητές της αντίστοιχης τάξης (Τετάρτης) του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Στο τέλος τα παιδιά αντάλλαξαν δώρα , χόρεψαν όλα μαζί και γεύτηκαν νόστιμα σουβλάκια που έψησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου στην αυτοσχέδια, υπαίθρια ψησταριά καθώς και κάθε είδους εδέσματα που είχαν συγκεντρωθεί από τους γονείς. Παρόντες ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος της πόλης της Λιβαδειάς, ο Διευθυντής Π.Ε.Ν. Βοιωτίας,o Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λιβαδειάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων, οι οποίοι εξέφρασαν με το δικό τους τρόπο ο καθένας την υποστήριξη σε αυτήν την προσπάθεια αδελφοποίησης και την ελπίδα η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποτελέσει την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης επικοινωνίας και ουσιαστικής επαφής των δύο σχολείων. Συγκινητική η επισήμανση του Διευθυντή του Σχολείου του Καρπενησίου κυρίου Τσακνιά Ιωάννη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποτε κατέβαιναν οι κτηνοτρόφοι μας στις πεδιάδες αναζητώντας τη ζεστασιά για τα ζώα τους, τώρα εμείς κατεβαίνουμε για μια άλλου είδους ζεστασιά, την ανθρώπινη, την τόσο δυσεύρετη στη σύγχρονη καθημερινότητα…». Η ιδέα του Προγράμματος Αδελφοποίησης ανήκει στον γυμναστή του 9ου σχολείου της Λιβαδειάς Παπακώστα Βασίλειο, που κατάγεται από την Ευρυτανία και είχε δουλέψει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο του Καρπενησίου. Αξίζει να τονιστεί ότι η ιδέα αγκαλιάστηκε και ενισχύθηκε από τη νέα και δραστήρια διευθύντρια του 9ου Δημ. Σχ. Λιβαδειάς, κα Έλενα Παπανικολάου καθώς κι από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και κατάφερε να υλοποιηθεί με τη σύμπραξη του Συλλόγου Γονέων και του Δήμου Λιβαδειάς.

Η πρωτοβουλία των δύο σχολείων αναντίρρητα φορτίζεται έντονα σε μια εποχή που πρώτοι εμείς οι ενήλικες μαθαίνουμε τα παιδιά να βαδίζουν σε μοναχικές ατραπούς, τυλίγοντάς τα σε «ασφαλή» κιγκλιδώματα, εξασκώντας τα στην υλική και όχι στην ψυχική γενναιοδωρία. Σε καιρούς ανεξέλεγκτης βίας και μίσους, όπου το αγρίεμα μυαλού και σώματος των παιδιών καθώς και η παραίτηση, η αδιαφορία και η ανικανότητα των ενηλίκων πολλές φορές αποτελούν αναμφισβήτητο γεγονός, πρωτοβουλίες τέτοιου είδους οδηγούν σε ασφαλείς «εξόδους κινδύνου». Γιατί είναι σημαντικό Σχολείο και Κοινωνία να αποκαλύπτει στα παιδιά του σήμερα –παρατημένα σε χαοτικούς τηλεοπτικούς παιδαγωγούς και πλασματικούς κόσμους χωρίς συνοχή, χωρίς εστίες κι αφετηρίες, εξασκημένα σε ναρκισσιστικούς καθρέφτες και ταμπουρωμένα σε «ετοιμοπόλεμα εγώ» βυθισμένα σε μια καθημερινότητα γεμάτη απαιτήσεις παρατηρήσεις και εντάσεις- την «άλλη» πλευρά της ζωής : την πλευρά των συναισθημάτων, των βλεμμάτων, της ουσιαστικής επαφής και αληθινής επικοινωνίας, της ΑΓΚΑΛΙΑΣ. Κι είναι πράγματι ελπιδοφόρο, εκπαίδευση, τοπική κοινωνία και γονείς με ενωμένες τις δυνάμεις να παροτρύνουν τα παιδιά να «χτίσουν» γέφυρες» με στέρεα θεμέλια τις συνήθειές τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές τους.
Η ιδέα του συγκεκριμένου προγράμματος και οι προσπάθειες για την υλοποίησή του αποδεικνύουν όχι μόνο την αξία των Καινοτόμων Δράσεων στο σύγχρονο σχολείο αλλά και το ότι Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ και Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ υπάρχει μέσα στην Ελληνική Εκπαίδευση. Η πολιτεία οφείλει να τις τιμά, να τις διαφυλάττει και με κάθε τρόπο να τις ενισχύει…