Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

«Πες το με εικόνες»

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Εύβοιας με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Πολιτιστικών θεμάτων Κωνσταντίνας Παπαϊωάννου και την ευγενική χορηγία της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, εργοστάσιο Χαλκίδας, μέλος του ομίλου LAFARGE, διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων στη διδακτική διαδικασία και τίτλο: «Πες το με Εικόνες».

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Νοεμβρίου και στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Εμψυχωτές ήταν οι σκηνοθέτες και εκπαιδευτές οπτικοακουστικών μέσων: Μαρία Λεωνίδα και Μένης Θεοδωρίδης και συνεργάστηκε ως βοηθός ο Δημήτρης Τσατσούλης.


Στο σεμινάριο συμμετείχαν 24 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Στα εργαστήρια δόθηκε στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να καταλάβουν πώς φτιάχνουμε εικόνες (φωτογραφία και video), πώς επιλέγουμε τι θα βάλουμε μέσα στις τέσσερις πλευρές μιας εικόνας και πώς οι εικόνες μπορούν να αφηγηθούν γεγονότα, δράσεις, σκέψεις, συναισθήματα.












Εφαρμόστηκαν ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, με σκοπό να τα οδηγήσουν στην ικανότητα να «διαβάζουν» κριτικά όλο τον πλούτο και το πλήθος των εικόνων που μας περιβάλλει καθημερινά.





Δόθηκαν οι βασικές οδηγίες για χρήση της κάμερας και οι βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε σε γύρισμα και μοντάζ.















Υλοποιήθηκαν δύο ταινίες μία κινουμένων σχεδίων και μία μικρού μήκους