Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Λαογραφικό Μουσείο

Από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας μας στάλθηκε η παραπάνω δραστηριότητα μαζί με το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο που σας παραθέτουμε:
Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι ό,τι χρειάζονταν ( ρούχα, έπιπλα ) το έφτιαχναν μόνοι τους. Ύφαιναν κεντούσαν, καλλιεργούσαν τη γη . Οι συνήθεις που είχαν, το τι φορούσαν πώς χόρευαν, τα τραγούδια που δημιουργούσαν , τα έθιμα, μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα εγγόνια αποτέλεσαν την παράδοση. Έτσι και εμείς έχουμε χρέος να «μεταγγίζουμε» στα παιδιά μας τον πλούτο του θησαυρού των προηγούμενων γενιών που είναι κρυμμένος στα ήθη, έθιμα, δημοτικά τραγούδια παραμύθια.
Με αφορμή το μάθημα της «μελέτης περιβάλλοντος» : «πολιτισμός – παράδοση» και το μάθημα της «Γλώσσας» και συγκεκριμένα την ενότητα « ψωμί» από τη σπορά… ως το ψήσιμο του ψωμιού ( τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν), οι μαθητές της Γ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Στέλλας αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μικρό «Λαογραφικό Μουσείο» Συγκέντρωσαν διάφορα αντικείμενα που βρίσκονταν στα σπίτια τους και τα εξέθεσαν στην αίθουσα τελετών.
Τα αντικείμενα ήταν τοποθετημένα έτσι ώστε να αποτελούν διάφορες θεματικές ενότητες του ίδιου του σπιτιού. Η ίδια η δασκάλα τους , δείχνοντας το μεράκι και την αγάπη της για τις ελληνικές παραδόσεις που χάνονται προσπάθησε να τις μεταφέρει στα παιδιά. Μετέφερε από το σπίτι της ( στο Μαρτίνο Φθιώτιδας ) πολλά αντικείμενα και εργαλεία.
Υπήρχαν : τεντζερέδες, ζυγαριές, ταγάρια, σκάφες, καλάθια, χαλιά, σεντόνια , υφαντά κ.λ.π. Στη θεματική ενότητα που είχε σχέση με τα εργαλεία- αντικείμενα για το ψωμί, ζυμώθηκε και υπήρχε ένα ψωμί στολισμένο, το οποίο έφτιαχναν στους γάμους. Σε μια γωνιά υπήρχε ένα τραπέζι με παραδοσιακά γλυκά που κερνούσαν τους επισκέπτες. Η έκθεση λειτούργησε από 1-5 Ιουνίου 2009 και την επισκέφτηκαν πολλοί μαθητές.