Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Λαμψάκου στο Ειδικό Σχολείο Χαλκίδας

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία 3 – 12 – 2008, η Τρίτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Νέας Λαμψάκου επισκέφτηκε την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου το 1ο Ειδικό Σχολείο Χαλκίδας.

Τους μαθητές και τις δασκάλες τους, Δεδικούση Μαρία και Παπαγιαννούλα Αικατερίνη καθώς και τον διευθυντή του σχολείου τους υποδέχτηκε η διευθύντρια του Ειδικού σχολείου Παλαιού Βάνα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην αίθουσα τελετών του σχολείου όπου βρισκόταν οι μαθητές του Ειδικού σχολείου καθώς και μαθητές άλλων σχολείων με σκοπό να παρακολουθήσουν την προβολή σχετικής ταινίας.



Μετά το καλωσόρισμα της διευθύντριας του Ειδικού σχολείου και την ενημέρωση για το ρόλο του Ειδικού σχολείου , οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία της οποίας το θέμα ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε ένας μαθητής με κινητικά προβλήματα τόσο κατά την μετάβαση και αποχώρηση από το σχολείο, αλλά και κατά την παραμονή του σ΄αυτό. Αφού τελείωσε το Δημοτικό και μετά από έντονο προβληματισμό αποφάσισε να συνεχίσει το Γυμνάσιο σε Ειδικό σχολείο. Στη συνέχεια προβλήθηκαν εικόνες από τη σχολική ζωή και τις δραστηριότητες του Ειδικού Σχολείου.















Στο κοινό διάλειμμα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία και να παραδώσουν στους μαθητές του Ειδικού σχολείου τις αφίσες που είχαν φτιάξει γι΄αυτά.






Στο τέλος έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και τον τρόπο εργασίας του Ειδικού σχολείου




















Φεύγοντας οι μαθητές είχαν μάθει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας με σεβασμό ,ανεξάρτητα από τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες τους. Να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των άλλων στη ζωή ΄στα όνειρα και στις ευκαιρίες, να αισθανόμαστε ζωντανοί και δημιουργικοί και να μην αφήνουμε την αρρώστια και το ατύχημα να γίνονται εμπόδιο στη ζωή.

Κατασκευή Παζλ από ανακλυκλώσιμα υλικά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερέτριας

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΖΛ

Το παζλ είναι ένα παιχνίδι που τα παιδιά λατρεύουν! Στο σχολείο μας κατασκευάσαμε (με ανακυκλώσιμα υλικά) παζλ που τα παιδιά πρόσφεραν στην οργάνωση « Το Χαμόγελο του Παιδιού » με στόχο να συνεισφέρουν κι αυτά στην ανακούφιση των καταπονημένων οικονομικά οικογενειών της περιοχής μας.

ΥΛΙΚΑ : χαρτόνι από χαρτόκουτα, κόλλες Α4, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, ξυλόκολλα, χαρτοκόπτης, χαρτόνι, μολύβι, χάρακας


ΒΗΜΑ 1

Σχεδιάζουμε σε μια κόλλα Α4 το σχέδιο που θέλουμε! ΠΡΟΣΟΧΗ : Δε χρωματίζουμε, μόνο σχεδιάζουμε. Χρησιμοποιούμε αρχικά το μολύβι μας και μετά μαρκαδοράκι με ψιλή μύτη.


ΒΗΜΑ 2

Φωτοτυπούμε το σχέδιο των παιδιών 2 φορές. (Η ζωγραφιά των παιδιών θα μας μείνει για πρωτότυπο σε περίπτωση που ένα από τα υπόλοιπα βήματα δεν είναι επιτυχημένο).
Φωτοτυπούμε και μια τρίτη σελίδα σε σμίκρυνση 50% για να τη χρησιμοποιήσουμε ως επένδυση του κουτιού του παζλ.
ΒΗΜΑ 3

Δίνουμε στα παιδιά τις φωτοτυπίες και τους ζητάμε να ζωγραφίσουν και τις δύο ζωγραφιές με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και ακριβώς τα ίδια υλικά! Τους εξηγούμε πως με τη μία ζωγραφιά θα φτιάξουμε το παζλ και τη δεύτερη θα τη χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπο για να μπορέσουμε να το ξανακατασκευάσουμε.

ΒΗΜΑ 4

Παίρνουμε τη μία από τις δύο ζωγραφιές και την κολλάμε πάνω στο χαρτόκουτο. Χρησιμοποιούμε ατλακόλ αραιωμένη με αρκετό νερό. Αφήνουμε το χαρτί μια μέρα για να στεγνώσει καλά!

ΒΗΜΑ 5
Κόβουμε προσεκτικά το χαρτόκουτο στο σχήμα της Α4. Προτείνεται η χρήση χαρτοκόπτη και όχι ψαλιδιού.


ΒΗΜΑ 6

Σχεδιάζουμε στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς που έχουμε κολλήσει πάνω στο χαρτόνι κομμάτια παζλ. Σε αυτό θα μπορούσε να μας φανεί πολύ χρήσιμος ο χάρακας, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

ΒΗΜΑ 7

Κόβουμε τα κομμάτια που σχεδιάσαμε! Προτείνεται οι διαστάσεις των κομματιών να είναι 4 Χ 5 εκ.

ΒΗΜΑ 8

Σχεδιάζουμε στο χαρτόνι μας ένα κουτί για να βάλουμε μέσα το παζλ. Το μέγεθός του θα πρέπει να είναι περίπου το μισό μιας Α4. Το κόβουμε και το φτιάχνουμε.

ΒΗΜΑ 9

Κολλάμε πάνω στο κουτί τη φωτοτυπία που είναι σε σμίκρυνση.

ΒΗΜΑ 10

Βάζουμε μέσα στο κουτί τα κομμάτια του παζλ και τη δεύτερη ζωγραφιά που θα χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπο για την κατασκευή του.

ΤΟ ΠΑΖΛ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ!!!!