Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Το Νηπιαγωγείο Καστέλλας συμμετέχει στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα : "Τα λουλούδια"

Εκπαιδευτική Εκδρομή στο «Ζέφυρο» στην παραλία Αρτάκης

Το 1/θέσιο Νηπιαγωγείο Καστέλλας συμμετέχει στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα: «τα λουλούδια» και μια από τις δραστηριότητές μας ήταν να βγούμε έξω από το σχολείο, να γνωρίσουμε τη φύση, να μαζέψουμε και να συλλέξουμε τους θησαυρούς της.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Αφορμή μας έδωσε ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Μποτιστέλι : « Η Άνοιξη». Αυτός ο πίνακας εκτός του ότι παρουσιάζει τη γέννηση της φύσης, παρουσιάζει και το «Ζέφυρο» τον ανοιξιάτικο άνεμο που φυσά και προσπαθεί να πιάσει την αγαπημένη του ενώ εκείνη του ξεφεύγει συνέχεια και μεταμορφώνεται σε «Άνοιξη» ξεχειλίζοντας από λουλούδια. Με αφορμή τον πίνακα αποφασίσαμε να πάμε εκδρομή στο «Ζέφυρο». Οργανωθήκαμε, πήραμε από το σχολείο μας ότι νομίζαμε ότι μας ήταν απαραίτητο για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τη φύση ( φακούς μεγεθυντικούς, σακούλες για τη συλλογή των θησαυρών, μαρκαδόρους και χαρτί του μέτρου για να αποτυπώσουμε ότι θα συναντούσαμε εκεί.

Η θέα του Ευβοϊκού

Η Παραλία

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
Όταν φτάσαμε στην παραλία χωριστήκαμε σε ομάδες, παρατηρήσαμε την παραλία, τα φυτά (αγριολούλουδα, λουλούδια που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα, μαζέψαμε ορισμένα λουλούδια κόβοντάς τα με προσοχή, παρατηρήσαμε τα χρώματά του, τα έντομα που υπήρχαν γύρω τους και μετά αποτυπώσαμε τη μαγεία της φύσης στο χαρτί όλα τα παιδιά μαζί). Κάναμε πιν-νικ στην εξοχή, παίξαμε και επιστρέψαμε στο σχολείο.

Εξοικείωση με το χώρο

Γνωριμία με τον τόπο όπου αναπτύσσονται τα φυτά

Άμεση παρατήρηση των λουλουδιών.

Γνωριμία με τα αγριολούλουδα

Γνωριμία με τα φυτά της παραλίας

Μια πιο κοντινή ματιά στο αγριολούλουδο.

Συλλογή και γνωριμία με τα λουλούδια.




Καταμέτρηση λουλουδιών

Ζωγραφίζοντας τη φύση

Ζωγραφίζοντας λουλούδια
Εικαστική Αποτύπωση



Παιχνίδι με τα λουλούδια
Παρουσίαση των Θησαυρών.
Χρωματιστά λουλούδια.
Ομαδική αποτύπωση των λουλουδιών.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ότι μπορέσαμε το μεταφέραμε στο σχολείο όπου και παρατηρώντας το πιο προσεκτικά βγάλαμε διάφορα συμπεράσματα. Φτιάξαμε με τα λουλούδια που μαζέψαμε στεφάνια, όσα είχαν μεγάλα κοτσάνια τα βάλαμε στο βάζο και διακοσμήσαμε την τάξη μας.






Το τέλος μιας δημιουργικής διαδικασίας.
Χαλάρωση

Πιν Νικ...