Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Στο Πολεμικό Μουσείο

Το 1 Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο πολεμικό μουσείο και στο βυζαντινό μουσείο στην Αθήνα και μας έστειλαν το παρακάτω κείμενο ως περιγραφή της δραστηριότητας
..
Στην εκδρομή συμμετείχαν οι Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξη και οι δάσκαλοι Φιρτικιάδης Γεώργιος, Βουτσελάς Σωτήριος και Αλμπάνης Ιωάννης-Χρήστος.
Στο πολεμικό μουσείο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να μελετήσουν διάφορα αντικείμενα και γεγονότα τα οποία έμειναν ως αναμνήσεις άλλων δυσκολότερων εποχών.
Στο ισόγειο, στη δεξιά πτέρυγα, υπήρχε ένα πλήθος από όπλα, ξίφη αλλά και πανοπλίες που χρησιμοποιήθηκαν σε μάχες Ελλήνων ή άλλων λαών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Οι χρονολογίες των αντικειμένων αυτών κυμαίνεται από τον 12ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Η κεντρική και η αριστερή πλευρά του κτιρίου στολίζονταν από πίνακες γνωστών ηρώων και στολές στρατιωτών και αξιωματικών του ελληνικού που φορούσαν στο πέρασμα του χρόνου.
Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονταν πολλοί στρατιωτικοί εξοπλισμοί, μικρογραφίες πολεμικών οχημάτων και πλοίων καθώς και εικόνες με στιγμιότυπα από τους μεγαλύτερους πολέμους που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Σε μία αίθουσα λάμβαναν χώρα αντικείμενα της ιστορίας της Κύπρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την τελευταία δεκαετία.
Ο εξωτερικός χώρος του μουσείου ήταν γεμάτος από κανόνια και εξοπλισμό πυροβολικού κάθε εποχής από τον 14ο αιώνα μέχρι και τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Επιπροσθέτως, στον χώρο αυτό υπήρχαν και πολεμικά αεροπλάνα διαφόρων τύπων καθώς και εναέρια πυραυλικά συστήματα.