Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Μικρομαγειρέματα – Τρουφομπαλίτσες




Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας και συγκεκριμένα για το β’ τεύχος Γλώσσας της Γ’ τάξης, μάθημα «Μικρομαγειρέματα» της ενότητας «Έλα στην παρέα μας», η Γ’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών έφτιαξε τη συνταγή που περιγράφεται στο βιβλίο με τίτλο «Τρουφομπαλίτσες».


Η δραστηριότητα αποσκοπούσε σε πολλά σημεία. Αρχικά η σύνδεση του γλωσσικού μαθήματος με κάτι το «χειροπιαστό» ζωντάνεψε το μάθημα. Οι μαθητές μυήθηκαν σε έννοιες όπως η υπευθυνότητα, αφού ο καθένας είχε αναλάβει να φέρει ένα συγκεκριμένο υλικό ης συνταγής.








Ο χωρισμός σε ομάδες και η μεταξύ τους συνεργασία έκανε κατανοητή στους μαθητές την αναγκαιότητα της αλληλοβοήθειας.
















Ταυτόχρονα υπήρξε και εξάσκηση στο γλωσσικό φαινόμενο του μαθήματος, «Προστακτική ρημάτων», αφού γίνονταν η ανάγνωση οδηγιών για την εκτέλεση της συνταγής.

















Επίσης οι μαθητές εξασκήθηκαν και στα μαθηματικά, αφού υπολόγιζαν τις ποσότητες από κάθε υλικό για να φτιάξουν τη διπλή ποσότητα από την αναγραφόμενη στη συνταγή. Τέλος, οι μαθητές ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας και την απόλαυση του να γεύονται τους ίδιους τους τους κόπους.





























































Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πλανητάριο

Οι μαθητές της Ε και Στ του Δημοτικού Σχολείου Φύλλων επισκέφθηκαν στις 24 /2/2009,το Πλανητάριο του Ευγενίδιου Ιδρύματος και παρακολούθησαν την ψηφιακή παράσταση με τίτλο το βίαιο Σύμπαν.



Aν επιχειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στα άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο κι αναλλοίωτο Σύμπαν, αλλά θα ανακαλύπταμε απτές αποδείξεις για το αντίθετο: μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σ΄ ένα εξαιρετικά «Βίαιο Σύμπαν»…


Στο Διάστημα τα πράγματα είναι πολύ πιο βίαια απ’ ό,τι στη Γη. Πάρτε για παράδειγμα τους κομήτες. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι κομήτες ήταν κακοί οιωνοί, προάγγελοι δυσάρεστων γεγονότων. Σήμερα όμως, γνωρίζουμε ότι οι κομήτες δεν είναι παρά κομμάτια πάγου και πετρωμάτων που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, πολύ πιο πέρα από τις τροχιές των πλανητών του Hλιακού μας Συστήματος. Εάν κάποιος απ’ αυτούς μπει σε τροχιά που τον οδηγεί κοντά στη θερμότητα του Ήλιου, τότε η παγωμένη του επιφάνεια εξαερώνεται, σχηματίζοντας μια τεράστια ουρά σωματιδίων σκόνηςμήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων.


Σε αυτό ακριβώς το εικονικό ταξίδι στα άστρα μας προσκαλεί η νέα ψηφιακή παράσταση «To Βίαιο Σύμπαν», που αποτελεί την νέα παραγωγή του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η επίσημη προβολή της νέας αυτής παράστασης πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008, ώρα 19.00 (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Ρεαλιστικές εικόνες ηλιακών εκρήξεων, προσκρούσεις μετεώρων και αστεροειδών σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καταιγίδες διαττόντων, αστρικές εκρήξεις, πλανητικές αλλά και γαλαξιακές συγκρούσεις, αποτελούν μερικές μόνο από τις σκηνές, που συνθέτουν τον καμβά της παράστασης: «Το Βίαιο Σύμπαν».


Όλα αυτά, κι ακόμη περισσότερα, προβάλλονται στον τεράστιο Θόλο του Πλανηταρίου, προσφέροντας ένα «πανηγύρι αισθήσεων» και μια εμπειρία μοναδική, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μιαν απτή απόδειξη ότι η επιστημονική επιμόρφωση μπορεί να δοθεί μ’ έναν τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό.
Στο «Βίαιο Σύμπαν» τα «ολοζώντανα» τρισδιάστατα γραφικά, μίας μεγάλης ομάδας Ελλήνων και ξένων δημιουργών, η υπέροχη μουσική του κ. Πέτρου Χατζηγεωργίου και το μοναδικό σενάριο του κ. Διονύση Π. Σιμόπουλου, συναντώνται με τις τεχνικές και δημιουργικές δυνατότητες, που παρέχουν τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να κερδίζει τον θεατή, να κεντρίζει τον νου και την ψυχή, μετατρέποντας τον όχι σε απλό αποδέκτη γνώσης αλλά σε άμεσο «συμμέτοχο» στην όλη δράση.

Η βία αυτή έχει δημιουργήσει πολλά από όσα εμείς θεωρούμε ως δεδομένα – το φωτεινό φεγγάρι, τη θερμότητα και το φως του Ήλιου, τις μεταβαλλόμενες εποχές, τα κύματα που σκάνε στην αμμουδιά. Η βία αυτή έφερε το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων και άλλαξε τελείως τον χάρτη του Κόσμου ανασχηματίζοντας τους γαλαξίες και δημιουργώντας νέα άστρα και νέους κόσμους.
Τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια όταν το σύμπαν γεννήθηκε, με τον τρόπο που γεννήθηκε, λέμε ότι ήταν μια μεγάλη έκρηξη αλλά δεν ήταν καθόλου έκρηξη με την έννοια που δίνουμε στη λέξη σήμερα. Η έκρηξη δεν ήταν ούτε έκρηξη βόμβας, ούτε έκρηξη βαρελότου. Ήταν μια ταχύτατη, πληθωριστική όπως λέμε, διαστολή του χωρόχρονου και κυρίως του χώρου μέσα στον οποίο υπάρχουν όλα τα σωματίδια που γεννήθηκαν τότε και όλα τα φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα, μια ταχύτατη διαστολή από ένα σημείο απειροελάχιστο, ένα μαθηματικό σημείο που ονομάζεται σήμερα «singularity», ένα σημείο που δεν έχει μεγέθη και διαστάσεις στο τεράστιο σύμπαν που υπάρχει σήμερα
Αυτή λοιπόν η ταχύτατη διαστολή στα πρώτα τρισεκατομμυριοστά του τρισεκατομμυριοστού του πρώτου δευτερολέπτου ήταν τόσο ταχεία ώστε ξαφνικά από ένα απειροελάχιστο σημείο, μικρότερο από ένα πρωτόνιο πήρε το μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου. Αυτό το γεγονός ήταν μια τεράστια μεγέθυνση σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Έκτοτε η διαστολή συνεχίστηκε αλλά είχε να ελαττώνεται κατά κάποιο τρόπο ο ρυθμός της διαστολής, μέχρι πριν 6 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου όπου ο ρυθμός διαστολής άρχισε να «καλπάζει» και ξεκίνησε μια εκθετική διαστολή του χώρου.

Για να πάμε πάλι στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας, εκείνη την απειροελάχιστη στιγμή γεννήθηκαν όλα τα σωματίδια και τα σωματίδια που βλέπουμε σήμερα στο εσωτερικό των πρωτονίων και των νετρονίων, αλλά επίσης και άλλα σωματίδια όπου δίνουν στα υπόλοιπα σωματίδια τη μάζα τους, την ύπαρξή τους κατά κάποιο τρόπο.


Οδηγίες για Κρατήσεις
A. Επισκέψεις τι πρέπει να γνωρίζετε
Tα πρωϊνά από Δευτέρα έως Παρασκευή (9.30 π.μ. έως και 15.30 μ.μ.), οι προβολές πραγματοποιούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για σχολεία (από 5η τάξη Δημοτικού και άνω) και φοιτητικό κοινό, και μόνον κατόπιν έγκαιρης κράτησης.
Προβολές πραγματοποιούνται για το ευρύ κοινό Τετάρτη έως και Παρασκευή, στη διάρκεια της απογευματινής ζώνης, 17.30 μ.μ. έως και 20.30 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 10.30 π.μ. έως και 20.30 μ.μ. ανά 1 ώρα.
Για την καλύτερη κατανόηση των παραστάσεων του Πλανηταρίου, προτείνεται η παρακολούθηση σε παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών.
Η είσοδος του κοινού εξυπηρετείται από την οδό Πεντέλης 11 (πρώτη παράλληλη της Λ. Συγγρού).
Η στάση ή βραχύχρονη στάθμευση σχολικών οχημάτων είναι δυνατή στο τμήμα των οδών Πεντέλης και Αεροπόρων, στην πρόσοψη του κτηρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Υπάρχει δυνατότητα αγγλόφωνων προβολών στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, διατίθενται σετ ακουστικών ταυτόχρονης μετάφρασης (στα αγγλικά), στο Πωλητήριο του Ιδρύματος Ευγενίδου έναντι 1€.
Στο Ίδρυμα λειτουργεί για τους επισκέπτες, διαδραστική Έκθεση, Βιβλιοθήκη, πωλητήριο επιστημονικών βιβλίων και αναμνηστικών ειδών καθώς και καφετέρια.
Το κτήριο έχει την κατάλληλη διαμόρφωση προκειμένου να υποδεχθεί άτομα με ειδικές κινητικές ανάγκες.




Εμείς οι άνθρωποι καταλαμβάνουμε ένα μικροσκοπικό μόνο κομμάτι του απέραντου και συνεχώς εξελισσόμενου κοσμικού τοπίου. Μερικές φορές, μάλιστα, φαίνεται ότι δεν είμαστε παρά απλοί ταξιδιώτες σ’ ένα σύντομο ταξίδι.Είμαστε όμως εξερευνητές… που προσπαθούμε να κατανοήσουμε κάπως τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση του Κόσμου. Και δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να μας αποκαλύψει στο μέλλον η απεριόριστη αυτή περιέργειά μας, σ’ ένα Σύμπαν που σχηματίζεται και ανασχηματίζεται σε μια ιστορία βίαιων κοσμικών διαστάσεων.




ΤΟ ΒΙΑΙΟ ΣΥΜΠΑΝ
Ψηφιακή Παράσταση Διάρκεια: 40΄Στην πρόσκαιρη ζωή μας στη Γη τίποτε δεν μας φαίνεται τόσο μόνιμο και σταθερό όσο τ' άστρα στον ουρανό. Χρόνια και χρόνια τώρα, τα ίδια άστρα, στους ίδιους αστερισμούς, λαμπυρίζουν στα­θερά όσο κι ο Ήπιος. Τα πάντα εκεί πάνω μοιάζουν αναλλοίωτα, γαλήνια και ειρηνικά! Κι όμως, όλα όσα βλέπουμε στον έναστρο ουρανό δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί αν επι­χειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στ' άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο και αναλλοίωτο Σύμπαν, αλλά θ' ανακαλύπταμε απτές απο­δείξει για το αντίθετο. Μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σ' ένα εξαιρετικά «Βίαιο Σύμπαν»! (Παραγωγή:Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007)

Στην πρόσκαιρη ζωή μας πάνω στη Γη τίποτε δεν μας φαίνεται τόσο μόνιμο και σταθερό όσο τ’ άστρα στον ουρανό. Χρόνια και χρόνια τώρα, τα ίδια άστρα, στους ίδιους αστερισμούς, λαμπυρίζουν σταθερά και αξιόπιστα όσο και ο Ήλιος. Με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, τα άστρα που βλέπουμε απόψε στον ουρανό, έχουν παραμείνει σταθερά στην ίδια αυτή θέση τους επί χιλιάδες χρόνια.
Στα νοτιοδυτικά τρία άστρα σε ευθεία γραμμή αντιπροσωπεύουν τη ζώνη του φημισμένου κυνηγού Ωρίωνα.
Αν προεκτείνουμε τη ζώνη του Ωρίωνα προς τ’ αριστερά θα βρούμε τον Σείριο, το λαμπρότερο άστρο στον ουρανό, στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.

Αν κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο Θα δούμε πως γεννήθηκε η Σελήνη, με τη σύγκρουση ενός αντικειμένου που είχε το μέγεθος του πλανήτη Άρη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, «κοιτάζουμε» επίσης άλλες συγκρούσεις που συνέβησαν στο παρελθόν και τα αποτελέσματα αυτών φαίνονται και επάνω στον πλανήτη μας με διάφορους κρατήρες σύγκρουσης, αλλά επίσης και στους κρατήρες που υπάρχουν στη Σελήνη, στον Άρη και σε άλλους δορυφόρους του ηλιακού συστήματος και επικεντρώνουμε -αυτού του είδους τις συγκρούσεις των αστεροειδών- στη σύγκρουση που έγινε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και κατέστρεψε το 70% όλων των ειδών ζωής που υπήρχαν εκείνη πάνω στον πλανήτη και φυσικά και τους δεινόσαυρους.

«Κοιτάζουμε» κατά πόσο μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον και κατά πόσο θα μπορούσε να αποτραπεί, «κοιτάζουμε» επίσης τις διάφορες διαδικασίες και τα διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν στη διάρκεια της γέννησης, της εξέλιξης και του θανάτου των άστρων, οι οποίοι μπορεί να πάρουν τη μορφή μιας σούπερ νόβα καθώς και τις εκρήξεις που συμβαίνουν στα τελευταία στάδια της ζωής άστρων σαν τον Ήλιο, βλέπουμε κατά κάποιο τρόπο πως θα τελειώσει τη ζωή του ο δικός μας Ήλιος και τέλος, συγκρούσεις γαλαξιών κάτι που συνέβη στο παρελθόν θα συμβεί και στη δική μας περίπτωση στο μέλλον, σε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας και ο δικός μας συγκρουστούν και φυσικά το πόσο θα μπορούσε να καταστραφεί η Γη μας τότε από μία τέτοια σύγκρουση.



Προς την αντίθετη από τη ζώνη του Ωρίωνα κατεύθυνση θα οδηγηθούμε στον Λαμπαδία του Ταύρου. Ο Ταύρος ήταν ζώο ιερό για τους Βαβυλώνιους, τους Πέρσες και τους Κρήτες, ενώ για τους αρχαίους Αιγύπτιους ήταν το σύμβολο της αθανασίας.

Πιο πάνω βρίσκονται δύο λαμπρά άστρα, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, που ήσαν τα δίδυμα αδέλφια της ωραίας Ελένης, ενώ για τους Ρωμαίους αντιπροσώπευαν τους κτήτορες της Ρώμης, τον Ρώμυλο και τον Ρέμο.
Στα ανατολικά τ’ ουρανού ένα αστρικό δρεπάνι μαζί με ένα τρίγωνο σχηματίζουν τον ζωδιακό αστερισμό του Λέοντα, με το λαμπρότερο άστρο του τον "Βασιλίσκο", ένα από τα άστρα-φύλακες των ουρανών.
Στις καλές αλλά και στις κακές μας στιγμές, βρίσκαμε πάντοτε παρηγοριά στο σταθερό φως που ρίχνουν τα άστρα από τον ουρανό… και στο συναίσθημα ότι υπάρχει τάξη στο Σύμπαν.
Τα πάντα εκεί πάνω μοιάζουν αναλλοίωτα… γαλήνια… και ειρηνικά!
Κι όμως, όλα όσα βλέπουμε εκεί πάνω δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί αν επιχειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στ' άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο και αναλλοίωτο Σύμπαν, αλλά θ' ανακαλύπταμε απτές αποδείξεις για το αντίθετο. Μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σ' ένα εξαιρετικά…
…Βίαιο Σύμπαν!


Φυσικά η βία στο Σύμπαν δεν περιορίζεται στο απόμακρο μόνο Διάστημα, αλλά μερικές φορές εμφανίζεται, ακόμη και στο άμεσο περιβάλλον μας, με την μορφή μιας μανιώδους καταιγίδας με θυελλώδεις βροχές.