Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Aφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Σκιαθίτη πεζογράφου και ποιητή Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς η εκδήλωση «Αλέξανδρος  Παπαδιαμάντης 100 χρόνια μετά» απ’ τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  της ΣΤ  τάξης. Όπως μας πληροφορούν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί:
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό  απ’  το διευθυντή του σχολείου, ο οποίος ανέφερε ότι φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ταυτόχρονα εκατό χρόνια απ’ τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, του Στρατή Τσίρκα και του Νίκου Γκάτσου. Οι Έλληνες αυτοί δημιουργοί προικισμένοι με τη χάρη που φέρουν μόνο οι περιούσιοι, υπηρέτησαν και πλούτισαν το ελληνικό ήθος και την ελληνική αισθητική με την γραφίδα των νοσταλγικών περιπλανήσεων και τον χρωστήρα των αιγαιοπελαγίτικων ονείρων. Εκατό χρόνια μετά οι αξίες τους, η έμπνευσή τους, οι στίχοι τους, τα διηγήματα τους, τα μυθιστορήματα είναι εδώ, πηλός της ιστορικής, ηθικής και αισθητικής μας συνείδησης.
Με βάση τις αισθητικές τους αξίες το ΥΠΕΔΒΜΘ προώθησε, ενθάρρυνε και υποστήριξε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ποικίλων δράσεων στο Δημοτικό(Ελύτης-Παπαδιαμάντης εκατό χρόνια μετά),(Ελύτης-Παπαδιαμάντης-Γκάτσος-Τσίρκος εκατό χρόνια μετά) στα Γυμνάσια και Α,Β Λυκείου. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική επαφή των  μαθητών με το έργο των δημιουργών, έτσι ώστε να εμπνευστούν απ ’αυτό , να δημιουργήσουν συλλογικά ή ατομικά καλλιτεχνικά έργα κάθε μορφής και να το παρουσιάσουν με διάφορους τρόπους μαζί με τους δασκάλους τους.
Ευχαρίστησε τους μαθητές και τους δάσκαλους της ΣΤ τάξης για τη συμμετοχή τους στο πολιτιστικό πρόγραμμα και για τη διάθεσή τους  να ασχοληθούν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν το έργο του Σκιαθίτη πεζογράφου  Α. Παπαδιαμάντη,  και την υπεύθυνη  καινοτόμων δράσεων της Δ.Π.Ε  Βοιωτίας κ. Παπακώστα Αλεξία για την αρωγή της στο πρόγραμμα.
Για τη ζωή και το έργο του Παπαδιαμάντη μίλησε ο δάσκαλος της ΣΤ1 Μάντζαρης Δημήτριος και εμβόλιμα οι ομάδες των μαθητών της ΣΤ παρουσίασαν: η 1η αναγνωστική ομάδα διάβασε το διήγημα «Χριστόψωμο» ,η 1η και η 2η  θεατρική ομάδα δραματοποίησαν και παρουσίασαν   τα διηγήματα η «Σταχομαζώχτρα» και «Δασκαλομάνα» αντίστοιχα .Η 2η  αναγνωστική ομάδα διάβασε ποιήματα του Παπαδιαμάντη. Παράλληλα ο δάσκαλος της ΣΤ2 Σαμούχος Πέτρος  πρόβαλλε στην οθόνη αποσπάσματα απ’ το έργα του Παπαδιαμάντη που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο « Οι Έμποροι των Εθνών», «Γυφτοπούλα», « Η Νοσταλγός» « Το Μοιρολόι της Φώκιας» και προβλήθηκε  το σημαντικότερο αριστούργημά του « Η Φόνισσα».
Η γλώσσα του Παπαδιαμάντη παρουσιάστηκε αυτούσια από φωνητικό απόσπασμα της αείμνηστης ηθοποιού Σαπφώς Νοταρά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια του συγγραφέα που μελοποίησαν και τραγούδησαν γνωστοί δημιουργοί Σωκράτης Μάλαμας («Στα μάτια τα ψιχαλιστά», « Σκοτεινό Τρυγόνι», «Νύχτα Βασάνου»), Λουδοβίκος των Ανωγείων     « ΤοΜοιρολόι της Φώκιας» .

Στο χώρο της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε έκθεση βιβλίου με έργα του Σκιαθίτη δημιουργού. Τα βιβλία συγκεντρώθηκαν από τις βιβλιοθήκες των μαθητών και από τη Δημόσια βιβλιοθήκη Λιβαδειάς ,την οποία και ευχαριστούμε.