Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008, οι μαθητές του 1ου 3/θ Δημοτικού Σχολείου Καστέλλας, επισκέφτηκαν στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής, το Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα. Το χωριό αποτελεί κέντρο ζωής στην παραδοσιακή κοινωνία με αποτέλεσμα οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την εξέλιξη οικισμού του 18ου αιώνα.


Αρχικά οι μαθητές έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την κεραμική. Ενώ ενημερώθηκαν για την ιστορία του πηλού από την αρχαιότητα έως σήμερα, χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και δημιούργησαν με τον πηλό, τα δικά τους κεραμικά τα οποία και πήραν μαζί τους.




Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους υπόλοιπους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου όπου είχαν την ευκαιρία να δουν οικιακά σκεύη, τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, φωτιστικά, μέτρα-σταθμά-ζυγαριές, αίθουσα αργαλειού, αίθουσα τρύγου, αίθουσα γεωργικών εργαλείων καθώς και βιβλία μιας παλιότερης εποχής. Παράλληλα παρατήρησαν και έκθεση παλιάς φωτογραφίας, έκθεση κεντημένου ψωμιού, έκθεση γραμματοσήμων, νομισμάτων και χαρτονομισμάτων.



ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ





ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΝΤΗΜΕΝΟΥ ΨΩΜΙΟΥ













ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ





ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ-ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ-ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ





ΚΕΡΑΜΙΚΗ





ΚΕΡΑΜΙΚH









ΟΙΚΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ







ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ





ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ




ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ






ΠΑΤΗΤΗΡΙ
Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2002 από την Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα και είναι νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Με την ίδρυση του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου πιστεύουμε ότι ο τόπος μας θα γίνει τόπος έλξης και έρευνας του πολιτιστικού μας πλούτου όχι μόνο του χωριού μας αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Αττικής. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιθυμούμε να αποδώσουμε στο Βαρνάβα ένα μέρος από όσα θα έπρεπε να του είχαν δοθεί προ πολλού. Το Μουσείο θέλουμε να γίνει ζωντανός παιδευτικός θεσμός για το χωριό μας...

Οδός 25η Μαρτίου Βαρνάβας 19014
Τηλέφωνα επικοινωνίας
2295097811
2103304120-21 Fax 210382532


Παρασκευάζοντας μια πίτα



Οι μικροί μαθητές παρασκευάζουν τη δική τους βασιλόπιτα, αμέσως μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, στο Νηπιαγωγείο του Βατώντα , τον Ιανουάριο του 2009