Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αναπαράσταση μιας Ανασκαφής"

Την Τετάρτη 14 /10/2009 οι Δ, Ε, και Στ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Φύλλων επισκέφθηκαν το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "αναπαράσταση μιας ανασκαφής".

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες από 20 παιδιά η κάθε μία, Αρχικά η πρώτη ομάδα παρακολούθησε ψηφιακή τρισδιάστατη περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία και στην άλλη δόθηκε ελεύθερος χρόνος ώστε να επισκεφθούν το κυλικείο και το χώρο ψυχαγωγίας του κέντρου. Αφού και οι δύο ομάδες παρακολούθησαν την προβολή μετακινήθηκαν στον «χώρο της ανασκαφής». Στα παιδιά δόθηκαν αρχικά κάποιες πληροφορίες για τις ανασκαφές γενικά αλλά και ειδικότερα για τη δραστηριότητα που επρόκειτο να ακολουθήσει και φυσικά τους ανατέθηκαν συγκεκριμένοι ρόλοι.
Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες των 10 ατόμων έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν όλα τα παιδιά από όλους τους ρόλους. Μπήκαν στους χώρους της ανασκαφή και βίωσαν τον ρόλο του αρχαιολόγου. Τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασμένα . θα ακολουθήσει γλωσσική επεξεργασία της εμπειρίας τους στο σχολείο …

Το ΙΜΕ, με τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υλοποιεί ένα από τα βασικά οράματα των Ιδρυτών του: τη δημιουργία ενός πρωτότυπου πολιτιστικού χώρου το οποίο θα «επικοινωνεί» με τους επισκέπτες του μέσα από τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που θα παρουσιάζει και θα τους δίνει τη δυνατότητα να βιώσουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό με τρόπο μοναδικό. Ο «Ελληνικός Κόσμος» δεν αποτελεί «μουσείο» με τη συμβατική έννοια του όρου, αφού τις «αίθουσες με τ' αγάλματα» έχουν αντικαταστήσει τα διαδραστικά εκθέματα και οι πλέον πρωτοποριακές εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Επιπλέον, ο «Ελληνικός Κόσμος» αποδεικνύει έμπρακτα ότι ένας πολιτιστικός χώρος πρέπει να είναι «ζωντανό» κύτταρο πολιτισμικής δημιουργίας και έκφρασης, που θα προσελκύει ανθρώπους από διάφορες ηλικίες και με ποικίλα ενδιαφέροντα, με τη φιλοξενία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων -εικαστικών, μουσικών, φεστιβάλ-, που ενισχύουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», είναι ένα συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς, στον παλιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσείο, στο οποίο ζωντανεύουν μνημεία, πόλεις και γεγονότα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος(δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) Τηλέφωνο: 212 254 0000 212 254 0000 Τηλεομοιοτυπία: 212 254 0123