Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Στην Αμφίκλεια...

Στις 24 Νοεμβρίου 2010 τα οι Ε1 και ΣΤ2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς επισκέφτηκε την Αμφίκλεια. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι μαθητές :«Η άφιξή μας στην πανέμορφη Αμφίκλεια συνοδεύτηκε από το ζεστό καλωσόρισμα του δημάρχου της, κ Ιωάννη Τσιτσιπή και των υπεύθυνων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας προσφέροντάς μας ένα ζεστό κουλουράκι. Στην αίθουσα υποδοχής ο δήμαρχος μας ενημέρωσε τόσο για τον χώρο στον οποίο φιλοξενηθήκαμε όσο και για τον τρόπο λειτουργίας του. Αυτός ο χώρος κάποτε ήταν παιδικές κατασκηνώσεις, οι οποίες όμως κάηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά του 1977. Όπως είπε ο Δήμαρχος από τότε δεν «ξαναπάτησαν» παιδιά. Είμαστε τα πρώτα παιδιά που επισκεφτήκαμε το χώρο αυτό μετά από 33 χρόνια.

Ο χώρος αυτός έχει ανακαινιστεί και είναι πανέμορφος με τα πέτρινα κτίρια, μέσα στην καταπράσινη φύση! Ένας ζεστός χώρος που είναι έτοιμος να φιλοξενήσει και πάλι όσους θέλουν να ζήσουν όμορφες στιγμές στη φύση, μακριά από το θόρυβο, παρέα με τους φτερωτούς μας φίλους, τα πουλιά.
Η παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΚΠΕ Στυλίδας άρχισε με την ιστορία του ποταμού Κηφισού. Ακολούθησε η προβολή διαφανειών μέσω Η/Υ με θέμα τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο περιβάλλον και τον τρόπο που αυτές παρουσιάζονται στους μύθους των ανθρώπων από την αρχαία Ελλάδα και είναι γνωστοί μέχρι σήμερα π.χ. η σεισμική και ηφαιστειακή δράση όπου μέσα στους μύθους συμβολίζονται με τη Γιγαντομαχία και την Τιτανομαχία.
Στη συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη συζήτηση γύρω από τους φυσικούς και τεχνητούς υγροβιότοπους (ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, πηγές, ρυάκια, λιμνοθάλασσες κ.α.) με έμφαση στην τοπική ιστορία. Οι πληροφορίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, ”μαγνητιστήκαμε” από αυτά που μας προσφέρθηκαν। Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των υγροβιότοπων (βιοποικιλότητα, σύνδεση κλίματος-υγρού στοιχείου, ρόλος υγροβιότοπων στην ανάπτυξη ενός τόπου κλπ) καθώς και τους κινδύνους που αυτοί αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και όσα συζητήθηκαν αναφορικά με τον ρόλο και τη χρησιμότητα των δασών

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη δραστηριότητα αποτέλεσε το παιχνίδι ”τροφικές αλυσίδες” που πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο. Χωριστήκαμε σε ομάδες κάθε μια από τις οποίες είχε έναν τίτλο και έναν αρχηγό. Μοιραστήκαμε καρτέλες με σχετικές εικόνες για κάθε ομάδα π.χ. ομάδα πτηνών, ερπετών, φυτών, εντόμων κ.λπ. Η διερευνητική διαδικασία απαιτούσε: α)την αντιστοίχηση “ποιος τρώει ποιον στην τροφική αλυσίδα;” και β)την επίλυση προβλήματος σε μια κατάσταση -“τι θα συμβεί αν κάποιος από τους κρίκους της αλυσίδας εκλείψει;”. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού ακολούθησε διάλειμμα κατά το οποίο προσφέρθηκε σε όλους αναψυκτικό και σνακ.


Με την επιστροφή στην αίθουσα υποδοχής πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του μύθου για τον άπληστο βασιλιά Ερυχθίωνα, ενώ συνοδεύτηκε από ένα μικρό δρώμενο-δραματοποίηση με τη συμμετοχή των μαθητών μας. Στο τέλος της επίσκεψής μας ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Στυλίδας, κ Βαγγέλη, κ. Μαρίνα, κ. Γιώργο και κ. Κώστα για όσα αποκομίσαμε αλλά και για τη φιλοξενία τους. Φύγαμε παίρνοντας από ένα αναμνηστικό δώρο, ένα μολύβι και ένα στυλό με την ετικέτα του ΚΠΕ Στυλίδας.




ΠΗΓΗ: Ελικώνιο