Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 οι τάξεις Ε και Στ του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο δάσος του Αφρατίου στην περιοχή Πλιακουλιάτσι .
Τα παιδιά είχαν ήδη χωριστεί σε πέντε ομάδες . Κάθε ομάδα διέθετε αρχηγό , δύο γραμματείς , έναν υπεύθυνο μεταφορέα και οι υπόλοιποι ήταν υπολογιστές στις διάφορες δραστηριότητες που είχε ετοιμάσει ο δραστήριος σύλλογος γονέων και κηδεμόνων .
Τα ονόματα των ομάδων ήταν Πεύκα , Κυπαρίσσια , Έλατα , Πλατάνια και Κέδρα .
Το εκπαιδευτικό κομμάτι της εκδρομής αναφερόταν στη συγκέντρωση καρτών με εικόνες του δέντρου της κάθε ομάδας , στην απάντηση ερωτήσεων μέσα από την αναζήτηση πληροφοριακού υλικού που ήταν αναρτημένο πάνω στα δέντρα , στη συμπλήρωση ακροστιχίδας και χαρτών με τα βουνά της Εύβοιας και τους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας .
Το πρόγραμμα της εκδρομής συμπεριελάμβανε ακόμη και πολλά παιχνίδια όπως σκοποβολή , τρέξιμο σε χωράφι , άλμα χωρίς φόρα και το διασκεδαστικότερο όλων τη διελκυστίνδα . Θαυμάσια ήταν και η εξερεύνηση στο δάσος ακολουθώντας το μονοπάτι .
Εκπαιδευτικοί Στόχοι :
Τα παιδιά να γνωρίσουν :
-τα προϊόντα του δάσους όπως ξυλεία , κάρβουνα , ρετσίνι
-τα είδη των δασών ανά τον πλανήτη
- να αναγνωρίζουν τα πιο συνηθισμένα δέντρα των ελληνικών δασών
-να αναζητήσουν είδη της ζωικής και φυτικής πανίδας (πόες μανιτάρια , θάμνους και κάμπιες , έντομα ή πουλιά ) του δάσους που επισκεφτήκαμε
-να εντοπίζουν στο χάρτη τα σημαντικότερα βουνά του τόπου μας
-να μάθουν περισσότερα για το πού βρίσκονται οι Εθνικοί Δρυμοί και ποιο είναι το έργο που προσφέρουν
Τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν :
-ότι ο άνθρωπος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος από το οποίο εξαρτάται άμεσα γα την επιβίωση του
-τις καταστροφικές επεμβάσεις του ανθρώπου στο οικοσύστημα του δάσους και τους τρόπους με τους οποίους η φύση μπορεί ακόμα να αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες των επεμβάσεων αυτών .
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με συμβολικό καθαρισμό μέρους του δάσους με τη συμμετοχή και των γονέων τους και τέλος με συμβολική δεντροφύτευση κατά μήκος του Λήλαντα στα όρια του Αφρατίου