Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας


Οι μαθητές των Ε και Στ τάξεων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών στις 2 Οκτωβρίου 2008







Το Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο διατηρητέο κτίριο στην κεντρική πλατεία Ψαχνών. Στους χώρους του έχουν τοποθετηθεί υλικά που προέρχονται από περιοχές της Μεσσαπίας.
Στο ισόγειο σε δύο προθήκες υπάρχουν ενδυμασίες γυναικών των Ψαχνών, όπου η μια από αυτές είναι χρυσοστόλιστη.

Στο ισόγειο φιλοξενούνται τα εργαλεία του γεωργού τοποθετημένα έτσι ώστε να αναδεικνύεται το σημαντικότερο από τα γεωργικά εργαλεία, το άροτρο, τα εργαλεία για το θέρο και το αλώνισμα με σημαντικό έκθεμα το "ντουένι". Στο ισόγειο θα δείτε και τον "κρεμανταλά".



















Επίσης φιλοξενούνται, τα μέτρα και τα σταθμά που χρησιμοποιούνταν παλιότερα με κυρίαρχο υλικό την παλάντζα. Τα μέσα φωτισμού, από το φανάρι ως τη λάμπα πετρελαίου και την ασετυλίνη.Υπάρχεη η γωνιά του κτηνοτρόφου με την καρδάρα, το καδί, το καδοσφόντυλο, την γκλίτσα, το τουρκάνι, το προβατοψάλιδο.



Σε ξεχωριστή αίθουσα μπορείτε να δείτε το σπίτι των αρχών του 20ου αιώνα. Το κρεβάτι ο καναπές, τα καθημερινά υλικά που χρησιμοποιούσαν παλιά, τη γωνιά του ψωμιού, πλήρως εξοπλισμένη με το φουρνόξυλο, την πινακωτή, το πλαστήρι και το σκαφίδι.


Στο δεύτερο όροφο φιλοξενούνται τα ταβάνια με τις υδατογραφίες. Σε προθήκες υπάρχουν γυναικείες στολές της περιοχής και κατάλογος του 1856 των κατοίκων των Ψαχνών.


Το δωμάτιο-εργαστήρι φιλοξενεί τον αργαλειό.Στο τζαμωτό φιλοξενούνται εργαλεία που χρησιμοποιούνταν κυρίως, από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών του δήμου Μεσσαπίων, αν εξαιρέσουμε τα σύνεργα του τρύγου και τα εργαλεία του λιθοξόου και του σαμαρτζή. Επίσης, μπορείτε να δείτε τα εργαλεία του ρετσινά και του ξυλοκόπου.