Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Χελιδονίσματα

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την 1η Μαρτίου, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα. Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού ή ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού κρεμούν κουδουνάκια. Το έθιμο της χελιδόνας έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα. Οι μαθητές του Α1 και Α2 τμήματος του 9ου Δ.Σ. Λιβαδειάς, με την συμβολή των δασκάλων τους, Λαζίδου Τάνιας (του Α1) και Δαδιώτη Εύης (του Α2) γνώρισαν το έθιμο αυτό και προσπάθησαν να το αναβιώσουν. Έτσι, συζητήσαμε για το ταξίδι των χελιδονιών, κατασκευάσαμε χάρτινα στεφάνια με λουλούδια που τα παιδιά φόρεσαν στο κεφάλι τους όταν τραγούδησαν τα χελιδονίσματα, καθώς και ομοίωμα χελιδονιών, μάθαμε τα «χελιδονίσματα» και τα τραγουδήσαμε την 1η Μάρτη στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου και στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θεατρική παράσταση "Ο Μάγος του ΟΖ"

Την Τρίτη 1η Μαρτίου στο σχολείο μας παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση "Ο Μάγος του ΟΖ" από τη "θεατρική ομάδα ονειροβάτης".Ο Μάγος του ΟΖ είναι ένα μυθιστόρημα, μια περιπέτεια, που χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, και φαντασία.
Ένας ανεμοστρόβιλος παρασύρει την Ντόροθι και το αγαπημένο της σκυλάκι στη μαγική χώρα του ΟΖ. Εκεί θα συναντήσει το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Ξυλοκόπο και το δειλό Λιοντάρι. Όλοι μαζί θα ξεκινήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι για να βρουν τον περίφημο Μάγο του ΟΖ, που μπορεί να πραγματοποιήσει τις ευχές του. Μα όταν τον συναντούν απογοητεύονται γιατί ο Μάγος τους λέει ότι δεν μπορεί να κάνει μαγικά για να τους βοηθήσει, αλλά αν θέλουν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους θα πρέπει να βρουν τη δύναμη που κρύβεται μέσα τους.
Ήταν μια καταπληκτική παράσταση με φαντασμαγορικά σκηνικά και εφέ. Οι ηθοποιοί έπαιζαν πολύ ωραία και είχαν συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό.Στην πρώτη παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές των μικρών τάξεων του 4ου Δημ. Σχ. Λιβαδειάς και του 10ου και στη δεύτερη παράσταση οι μαθητές των μεγάλων τάξεων και των δύο σχολείων. Όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί έμειναν ενθουσιασμένοι γι' αυτό χειροκρότησαν και συνεχάρησαν τους ηθοποιούς.




ΠΗΓΗ: ελικώνιο :Το blog του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς