Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Μουσικά πρωινά για τους μαθητές

Οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας επισκέπτονται τα "Μουσικά Σύνολα" .





«Μουσικά πρωινά για τους μαθητές»


Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων ιδρύθηκε το 1901 με την πρωτοβουλία ενός μεγάλου φιλόμουσου ευεργέτη της πόλης του Αντώνιου Κ. Αντωνίου. Στους κόλπους της αγκαλιάζει τμήματα μπάντας – ορχήστρας – χορωδίας και συμμετέχει σ’ όλες τις θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις της πόλης. Ο ρόλος και οι στόχοι της όμως δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτό.

Με το σκεπτικό ότι η Φιλαρμονική δεν είναι μόνο για τις παρελάσεις και τις λιτανείες η Φ.Ο.Δ.Χ. με Δ/ντή και Αρχιμουσικό τον Πέτρο Πρόκο που έχει αναλάβει τη γενική διεύθυνση από το 1994 ανοίγει άλλους ορίζοντες. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων μετατρέπεται σ’ ένα Μουσικό Σχολείο, με α) τμήματα ενόργανης μουσικής και β) τμήματα θεωρητικής κατάρτισης. Πεπειραμένοι καθηγητές της μουσικής και παράλληλα παιδαγωγοί, στελεχώνουν τα τμήματα των ξύλινων – χάλκινων πνευστών και κρουστών οργάνων. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα διοργανώνει και εκπαιδευτικά σεμινάρια – εκδηλώσεις.

Τη Δευτέρα 13 Απριλίου συναντήθηκαν ο Αρχιμουσικός Πέτρος Πρόκος με τον προϊστάμενο του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Εύβοιας, στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας, και διερεύνησαν δυνατότητες και πιθανές μορφές συνεργασίας των σχολικών μονάδων με τα «Μουσικά Σύνολα του Δήμου Χαλκιδέων» με στόχο τον εμπλουτισμό του Αναλυτικού τους Προγράμματος με σχετικές δραστηριότητες.
Ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων να διοργανώσει ‘’ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ’’ για τους μαθητές της Α/θμιας εκπαίδευσης. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόβα της ορχήστρας, να γνωρίσουν το ρόλο και το συνδυασμό των πνευστών με τα κρουστά όργανα και να συμμετέχουν ενεργά στους μουσικούς διαλόγους. Οι επισκέψεις αυτές θα γίνονται κάθε Δευτέρα στις 11 η ώρα στο χώρο που στεγάζονται τα Μουσικά Σύνολα, Τζαβέλα 5.