Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας την σχολική γιορτή για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου την οργάνωσε η Δ τάξη με σύνολο μαθητών 37 και υπευθύνους εκπαιδευτικούς τους: Βενετσάνου Άννα και Λεοντάρη Χαράλαμπο
Οι μαθητές/τριες παρουσιάζουν με χρονολογική σειρά τα γεγονότα της περιόδου 1940-1944.
Το χρονικό της περιόδου αυτής είναι χωρισμένο στις εξής ενότητες:
Α)Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα
Β) Γερμανική εισβολή
Γ)Γερμανική κατοχή
Δ)Αντίσταση
Ε)Απελευθέρωση
ΣΤ)Τιμή στους ήρωες.

Τα παιδιά αφηγούνται το χρονικό εμπλουτισμένο με μαρτυρίες, ποιήματα, ηχητικά ντοκουμέντα και τραγούδια της εποχής.
Το υλικό επιλέχθηκε μετά από έρευνα στα βιβλία όλων των τάξεων του δημοτικού, στην ιστοσελίδα του Ίδρυματος Μείζονος Ελληνισμού και γενικότερα στο διαδίκτυο.
Συμμετέχει χορωδία παιδιών της τάξης που τραγουδούν ανάμεσα στις μαρτυρίες.
Τα τραγούδια είναι: «Ντούτσε», «Κορόιδο Μουσολίνι», «Βροντάει ο Όλυμπος», «Ακορντεόν», «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», «Εθνικός ύμνος».
Άλλα τραγούδια που ακούγονται από κασετόφωνο είναι «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου», «Ήρωες».


Σε όλη την διάρκεια της γιορτής προβάλλονται στο κέντρο της σκηνής εικόνες και video σχετικά με την αφήγηση και τα τραγούδια.
Δεξιά και αριστερά από το ταμπλό προβολής στη σκηνή υπάρχουν άλλα δύο ταμπλό.
Το ένα αναφέρεται στην περίοδο 1940-1944 με πρωτοσέλιδα της εποχής και το άλλο αναφέρεται στο μήνυμα που θέλουν να δώσουν τα παιδιά για το μέλλον.
Αντικατέστησαν στο στίχο «Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο» από το ποίημα «Οκτώβρης 1940» του Γιάννη Ρίτσου, που βρίσκεται στο βιβλίο της Γλώσσας της Δ΄ τάξης, τη λέξη λευτεριά με άλλες όπως τα παιδιά, η φιλία, η αγάπη, η ειρήνη κ.α.
Όλες αυτές τις λέξεις τις έγραψαν μέσα σε ένα περιστέρι θέλοντας να δώσουν το δικό τους μήνυμα για την ειρήνη.
Σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας της γιορτής τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με γελοιογραφίες εκείνης της εποχής, αρκετές απ’ αυτές προβλήθηκαν και στην γιορτή.
Με αφορμή λοιπόν την άσκηση στην σελ. 51 του βιβλίου της Γλώσσας, έγραψαν τις δικές τους λεζάντες στην γελοιογραφία και στόλισαν με αυτές ένα τοίχο της αίθουσας εκδηλώσεων.