Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αρτάκης στην Ακρόπολη

Την Πέμπτη 20-3-2009 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης..
Συμμετείχαν οι τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’, οι δάσκαλοι Καραγιάννης Κωνσταντίνος. Βρακάς Σπύρος, Ιωσήφ Στέλλα, Τότσκας Αθανάσιος και η Διευθύντρια του σχολείου κ Καραγιάννη Άννα.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με πολύ κέφι ξεκινήσαμε για την επίσκεψή μας. Η μαθήτρια της Ε’ τάξης Μ. Θ. μας προετοίμασε για αυτά που θα βλέπαμε.
Πρώτος σταθμός μας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Εκεί μας περίμεναν οι ξεναγοί που μας βοήθησαν να εμβαθύνουμε στα εκθέματα του μουσείου, να παρατηρήσουμε λεπτομέρειες που ο αμύητος επισκέπτης δεν προσέχει ενώ με προθυμία απαντούσαν στις απορίες μας.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα ήταν ο Αστρολάβος των Αντικυθήρων, ένας αρχαίος μηχανισμός προσανατολισμού με τη βοήθεια των άστρων, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς και σαν ένας από τους πρώτους υπολογιστές.
Εντυπωσιακή ήταν η αναπαράσταση της διαδικασίας κατασκευής των χάλκινων αγαλμάτων στην αρχαιότητα.
Αντίγραφο σε μικρή κλίμακα του χρυσελεφάντινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς που κοσμούσε τον Παρθενώνα
Χρυσά ευρήματα από τους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών: η γνωστή μας «μάσκα του Αγαμέμνωνα» αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν πολύ μεταγενέστερη του Τρωικού πολέμου. Άρα δεν ανήκε στον Μυκηναίο βασιλιά.
Λίγη ξεκούραση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Δεύτερος σταθμός μας η Ακρόπολη. Η ξεναγός μας περιγράφει τον χώρο γύρο από τον Ιερό Βράχο.Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στο βάθος ο λόφος του Φιλοπάππου, όπως φαίνονται από την Ακρόπολη.
Στα Προπύλαια. Από αριστερά διακρίνονται η Πνύκα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και ο Άρειος Πάγος. Ο Παρθενώνας, το σύμβολο του πολιτισμού και της δημοκρατίας
Το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες. Κατά την επίσκεψή μας στην Ακρόπολη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο αισθανθήκαμε απέραντο θαυμασμό και περηφάνια για την κληρονομιά μας ως Έλληνες.