Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

«Our Declaration of Tolerance»: μια δραστηριότητα κοινωνικής αγωγής

Από το μαθητικό ιστολόγιο του Ε1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας schooliki 2010-2011 αντιγράφουμε και προτείνουμε την παρακάτω δραστηριότητα...
Στις 16 Νοεμβρίου 2010 γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Ανεκτικότητας. Στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών τα schoolikakia μαζί με τη δασκάλα των αγγλικών κα Αγγελική Αφεντούλη συνέταξαν και υπέγραψαν τη δική τους διακήρυξη αρχών.
Περιγραφή δραστηριότητας
Ξεκινάμε τη δραστηριότητα λέγοντας ότι η 16η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Ανεκτικότητας. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της λέξης «ανεκτικότητα» και αφού καταλήξουμε ότι η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, βάζουμε τα παιδιά να σκεφτούν ζευγάρια επιθέτων που εκφράζουν αντίθετες έννοιες (π.χ. tall/short, fat/thin, ugly/beautiful κ.ά.). Στη συνέχεια δίνονται στα παιδιά ασπρόμαυρες κάρτες που αναγράφουν τα επίθετα καθώς επίσης και κάρτες που απεικονίζουν την έννοια των επιθέτων αυτών και τους ζητείται να τις ταιριάξουν αναλόγως. Έπειτα συμφωνούμε με τα παιδιά να ετοιμάσουμε το δικό μας συμβόλαιο ανεκτικότητας, καθορίζουμε τα άρθρα του και στο τέλος το υπογράφουμε. Το συμβόλαιο ετοιμάζεται σ' ένα μεγάλο χαρτόνι όπου τα παιδιά γράφουν σε χρωματιστά χαρτάκια τα γράμματα του «Our declaration of tolerance», στη συνέχεια γράφουν τους όρους τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά και τέλος το υπογράφουν. Με τη δραστηριότητα αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για το σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου, χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα σε όσα σημεία το επιτρέπει το επίπεδο γνώσεων των παιδιών.