Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΑΓΟΝΕΤΟ

Οι τάξεις Δ’ – Ε’ – ΣΤ’ του 9ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς επισκέφτηκε το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto. Το πάρκο βρίσκεται στο 51ο χμ. της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας.
Η γνωριμία μας με την ιστορία του βωξίτη ξεκίνησε από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850. Μπαίνοντας στη στοά οι υπεύθυνοι της ξενάγησης μας έδωσαν και φορέσαμε τα κίτρινα κράνη ασφαλείας. Αφού επιβιβαστήκαμε στο κίτρινο βαγονέτο με τον πορτοκαλί φάρο, φτάσαμε στο χώρο απ’ όπου θα ξεκινούσαμε την ξενάγηση.
Σε βάθος 200 μέτρων κάτω από τη γη, πατώντας σε πάτωμα ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών από άσπρο βωξίτη και περιεργαζόμενοι ένα ταβάνι 100 εκατομμυρίων ετών, είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πώς δούλευαν οι μεταλλωρύχοι για να εξορύξουν τον βωξίτη.
Η Στοά 850 λειτούργησε από το 1967 ως το 1972 και έχει συντηρηθεί για να μπορούν να τη γνωρίζουν οι επισκέπτες με ασφάλεια.
Υπάρχουν τα ίδια παλιά μηχανήματα και ομοιώματα μεταλλωρύχων. Η περιήγηση είναι εμπλουτισμένη με κατάλληλο φωτισμό και ηχητικές εκρήξεις.
Η ξενάγηση συνεχίστηκε με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας που στεγάζεται στα παλιά γραφεία των Μεταλλείων.
Φορώντας συσκευές ατομικής ξενάγησης γνωρίσαμε τα πετρώματα, τα παράγωγα του βωξίτη (αλουμίνιο) και ενημερωθήκαμε για τις χρήσης και τις εφαρμογές του.

Σχολικός Χώρος

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βοιωτίας συνεχίζουμε την παρέμβαση στις σχολικές μονάδες της Βοιωτίας σχετικά με την οργάνωση του σχολικού χώρου…Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΟΔ Βοιωτίας συνεργάζεται με το 5ο Δημοτικό Λιβαδειάς θέτοντας το ζήτημα της ασφαλούς αποχώρησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης …
Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στις 18/02/2011.

Το ζήτημα του σχολικού χώρου βέβαια είναι πολύ ευρύτερο από το θέμα της ασφάλειας είτε αυτό τίθεται υπό έκτακτες συνθήκες είτε αφορά την καθημερινή συνηθισμένη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Τρεις παράμετροι του χώρου αποτελούν ουσιαστικούς δείκτες της αλληλεπίδρασης υλικών και μη υλικών παραγόντων: Η διάρθρωση του χώρου, η αισθητική του και οι πρακτικές στον χώρο.
Η διαρρύθμιση περιγράφει τα λειτουργικά χαρακτηριστικά ενός χώρου, τα οποία μέσα από τις πρακτικές που ευνοούν, μας πληροφορούν για τα κυρίαρχα μοντέλα και αξίες και, κατά συνέπεια, για τον επιθυμητό τρόπο λειτουργίας του χώρου αυτού. Η αισθητική του χώρου αφορά στη διαμόρφωση των υλικών στοιχείων και συνδέεται με τα πρότυπα σχετικά με το «ωραίο» που επικρατούν σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο. Τέλος οι πρακτικές είναι συνήθεις τρόποι ενέργειας που διέπουν τις μορφές συμπεριφοράς του υποκειμένου στο χώρο, τις οποίες υιοθετεί για να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη κατάσταση ή για να πετύχει ένα ορισμένο στόχο, όταν πρόκειται να επικοινωνήσει, να εργαστεί, να μετακινηθεί κ.λ.π
Ο χώρος είναι το (υλικό) πεδίο στο οποίο γίνεται η σύνθεση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του υποκειμένου και σ΄ εκείνα του κοινωνικού του περιβάλλοντος και αποτελεί τον οργανωτή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Ο χώρος λειτουργεί με δύο κυρίως τρόπους : (1) Με τα ερεθίσματα που προσφέρει , ιδίως τα οπτικά και τα αντιληπτικά , μας παρέχει πλήθος πληροφοριών για τα πρότυπα συμπεριφοράς , τους ρόλους , τις κοινωνικές σχέσεις, τις αισθητικές και κοινωνικές αξίες σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.(2) Με τις δυνατότητες που παρέχει για την ανάπτυξη πρακτικών, μας περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου περιβάλλοντος.