Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Διασχολικές Συμπράξεις

Το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» είναι ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί από το 1994 με διετείς διασχολικές συμπράξεις Σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο που συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και από συντονιστές που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό να προωθήσει την αμοιβαία συνεργασία, την υλοποίηση και την ανταλλαγή περιβαλλοντικών προσεγγίσεων ανάμεσα σε σχολεία Ελλάδας και Κύπρου.
Εκτός από τις εκδηλώσεις στα Σχολεία, πραγματοποιείται μια κεντρική πανηγυρική εκδήλωση και γίνονται εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους με ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον για να γνωρίσουν ο ένας τον τόπο του άλλου. Στο Νομό Εύβοιας υπήρξε διασχολική σύμπραξη ανάμεσα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρύνθου και στο Θ΄ Πάφου (Κουπάτειο)


Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρύνθου φιλοξένησε την κυπριακή αποστολή του Θ΄ Πάφου (Κουπάτειο) από 10 - 13 Μαρτίου. (Πρόγραμμα της 1ης μέρας φιλοξενίας)





Οι Κύπριοι μαθητές και δάσκαλοι έφτασαν στην Ελλάδα την Πέμπτη 10 Μαρτίου. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρύνθου Κηρύκος Χρήστος και η δασκάλα του σχολείου Κατσίκα Αικατερίνη, υπεύθυνη του προγράμματος της περιβαλλοντικής ομάδας της Στ΄ τάξης.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας ξεκίνησε, αφού τακτοποιήθηκε η αποστολή στο ξενοδοχείο τους, με ξενάγηση στο αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας από τον αρχαιολόγο κύριο Μπουκάρα Κωνσταντίνο της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ. Οι Κύπριοι μαθητές έμαθαν για την ιστορία του τόπου μας.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ερέτριας, κύριος Βελέντζας Βασίλειος, υποδέχτηκε και καλωσόρισε την κυπριακή αποστολή στο Δημαρχείο. Πρόσφερε μετάλλια στους μαθητές και παρέδωσε στη Διευθύντρια κυρία Χατζησταυρή Σωτηρούλα το σύμβολο του Δήμου Ερέτριας
Το μεσημέρι ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρύνθου παρέθεσε στους φιλοξενούμενους μαθητές γεύμα σε ουζερί της Αμαρύνθου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι μαθητές επισκέφτηκαν τον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας στην Αμάρυνθο όπου τους περίμενα ο αιδεσιμότατος πατέρας Ιωάννης και τους μίλησε για την ιστορία και τις πρώτες αγιογραφίες του ναού οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί από Κύπριο αγιογράφο. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Γυναικών Αμαρύνθου και το βράδυ ο πατέρας Ιωάννης τους πρόσφερε δείπνο σε ψαροταβέρνα της Αμαρύνθου.