Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η πορεία της τροφής μέσα στο πεπτικό σύστημα ...


1. Το ταξίδι της τροφής ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα.

2. Με τη μάσηση η τροφή κομματιάζεται σε μικρά μπαλάκια.

3. Οι σιελογόνοι αδένες εκκρίνουν σάλιο στη στοματική κοιλότητα. Το σάλιο διασπά τα συστατικά των τροφών, μαλακώνει τις στερεές τροφές ώστε να γίνουν μικρά μπαλάκια κι έτσι διευκολύνει το ταξίδι της τροφής στο στομάχι.

4. Με τη συστολή των μυών του οισοφάγου οι «μαλακές» μπαλίτσες τροφής προωθούνται στο στομάχι.

5. Το γεμάτο στομάχι πραγματοποιεί περισταλτικές κινήσεις, που αποβλέπουν στην ανάμιξη του περιεχομένου με το γαστρικό υγρό.

6. Οι τροφές από το στομάχι ωθούνται, με τη βοήθεια των μυών του, στο λεπτό έντερο. Τα υγρά του παγκρέατος και του συκωτιού διευκολύνουν την πέψη σ' αυτό το σημείο.

7. Οι τροφές από το λεπτό έντερο περνούν στο αίμα.

8. Οι αχώνευτες και περιττές ουσίες περνούν μέσα από το παχύ έντερο αποβάλλονται από τον πρωκτό ως περιττώματα (κόπρανα).












Τα schoolikakia έφτιαξαν μια προσομοίωση του πεπτικού συστήματος στον αύλειο χώρο του σχολείου τους και με ένα πορτοκάλι έδειξαν το ταξίδι της τροφής.


ΠΗΓΗ: SCHOOLIKI 2010-2011 Το μαθητικό ιστολόγιο του Ε1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας



Για να γίνει ο χρόνος καινούριος

Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς επισκέφθηκε το Μέγαρο Μουσικής για να παρακολουθήσει την παράσταση " Για να γίνει ο χρόνος καινούριος" με τον Διονύση Σαββόπουλο, που είχε γράψει τα κείμενα και τη μουσική. Όπως σημειώνουν στο σχολικό Blog Ελικώνιο :
Μας εντυπωσίασε ο τρόπος που παρουσιάστηκαν στη σκηνή οι γίγαντες και οι τιτάνες. Όταν τέλειωσε η Θεογονία ακούσαμε από μια ηθοποιό ένα ωραίο γιαπωνέζικο παραμύθι. Η αφήγησή της ήταν τέλεια!

Η παράσταση έκλεισε με τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου τα οποία και τραγουδούσαμε μικροί και μεγάλοι χτυπώντας παλαμάκια. Ο σπουδαίος μας τραγουδοποιός, Διονύσης Σαββόπουλος, αφηγήθηκε παραμύθια για μικρούς και μεγάλους από τη Θεογονία του Ησίοδου. Πριν αρχίσει η παράσταση στο διάδρομο του Μεγάρου παρακολουθήσαμε Καραγκιόζη. Όταν ήρθε η ώρα της παράστασης περάσαμε σε μια μεγάλη αίθουσα με μια μεγάλη και επιβλητική σκηνή. Άρχισε η αφήγηση με την αρχή του Κόσμου και το πως γεννήθηκε ο Χρόνος, έτσι όπως το φαντάζονταν αλλά και τον πίστευαν οι παλιοί εκείνοι Έλληνες της εποχής του Ησίοδου. Ήταν μια φανταστική παράσταση, με πολύ ωραία σκηνικά, κουστούμια, μουσική και φωτιστικά εφε.Είδαμε τον Ουρανό, τη Γη, το Δία, την Ήρα, τον Ποσειδώνα, τον Ερμή, γίγαντες, εκατόγχειρους, και τιτάνες. Ζήσαμε την Τιτανομαχία, και τη Γιγαντομαχία.






Μας εντυπωσίασε ο τρόπος που παρουσιάστηκαν στη σκηνή οι γίγαντες και οι τιτάνες.
Όταν τέλειωσε η Θεογονία ακούσαμε από μια ηθοποιό ένα ωραίο γιαπωνέζικο παραμύθι. Η αφήγησή της ήτα τέλεια!
Η παράσταση έκλεισε με τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου τα οποία και τραγουδούσαμε μικροί και μεγάλοι χτυπώντας παλαμάκια.


Τοποθεσία
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Ημερομηνία 3,4,5,8,9,10/12/2010, ώρα 19.00, 11,12/12/2010, ώρες 11.30 & 19.00 - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη και 9/1/2011, ώρες 11.30 & 19.00, 10,11,12/1/2011, ώρα 19.00, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Πληροφορίες
Τηλ. 210-72 82 333 210-72 82 333
Τιμές εισιτηρίων
€14,00 – 25,00 – 35,00 – 50,00(Διακεκριμένη Ζώνη). Ισχύει έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης για τους φοιτητές και τα παιδιά.