Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΚΘΕΣΗ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ
ΝΕΑΣ ΛΑΜΨΑΚΟΥ
Με αφορμή το μάθημα της «Γλώσσας» και την ενότητα «Μες στο Μουσείο» οι μαθητές της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέας Λαμψάκου έστησαν κυριολεκτικά ένα μικρό μουσείο λαϊκής τέχνης μες στο σχολείο τους.

Με την καθοδήγηση και το μεράκι των δασκάλων τους, Ανδριανάκη Ζωής και Καλογεροπούλου Ευθυμίας, συγκέντρωσαν υλικό που βρισκόταν στα σπίτια τους μιας περασμένης εποχής και το εξέθεσαν σε αίθουσα που έμεινε κενή λόγω σύμπτυξης τμημάτων .


Η έκθεση άρχισε να λειτουργεί από τις 26 Μαρτίου και την επισκέφτηκαν εκτός από τους μαθητές του σχολείου, τα νήπια της Ν. Λαμψάκου και του Μύτικα, το Δημοτικό Σχολείο του Μύτικα ,καθώς και το Ειδικό Σχολείο Χαλκίδας.




Η ξενάγηση των μαθητών στην έκθεση γινόταν με βιωματικό τρόπο. Τα παιδιά κάθονταν κάτω και παρακολουθούσαν ένα παραμύθι τα μικρότερα ή μια ιστορία τα μεγαλύτερα.





«Μια φορά και έναν καιρό (ή πριν περίπου εκατό χρόνια) όταν η γιαγιά και ο παππούς ήταν νέοι και η μαμά ή ο μπαμπάς είχαν την ίδια ηλικία με σας, ζούσαν ευτυχισμένοι σ’ ένα σπίτι που είχε δυο ή τρία το πολύ δωμάτια. Η τουαλέτα ήταν έξω από το σπίτι στην αυλή με τα λουλούδια…………..»




Σ ΄ένα από τα δωμάτια του σπιτιού υπήρχε το εικονοστάσι. Τα παιδιά είδαν όλα τα αντικείμενα, άναψαν με τη βοήθεια των δασκάλων το καντήλι, μύρισαν το λιβάνι, έπιασαν τα καρβουνάκια και άναψαν το λιβανιστήρι. Έμαθαν ότι η γιαγιά άναβε το καντήλι με τη δύση του ήλιου κάθε μέρα και δίπλα στο εικονοστάσι σε ειδική θήκη φύλαγε τα στέφανα του γάμου της. Ο αγιασμός δεν έλλειπε από κανένα σπίτι.







Τα αντικείμενα της έκθεσης ήταν τοποθετημένα έτσι ώστε να αποτελούν διάφορες θεματικές ενότητες του ίδιου σπιτιού.
Την έκθεση εκτός από μαθητές την επισκέφτηκε ο Προïστάμενος του 1ου Γραφείου Α/θμιας Εκπ/σης, τοπικοί παράγοντες και πλήθος γονέων και κατοίκων της Νέας Λαμψάκου ξυπνώντας στην μνήμη τους νοσταλγικές εικόνες του παρελθόντος

Μαθητική Εφημερίδα


Μαθητική Εφημερίδα Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καστέλλας