Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

…μαγειρέψαμε χριστουγεννιάτικες συνταγές

Στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης, με θέμα «τα Χριστούγεννα μέσα στο χρόνο», στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς συγκεντρώσαμε και μαγειρέψαμε χριστουγεννιάτικες συνταγές. Εκπαιδευτικοί: Μπουτσιώλη Καλλιόπη & Καλογεράκη Ερατώ Τάξη: Β1 & Β2

Η κάθε ομάδα συγκέντρωσε συνταγές για χριστουγεννιάτικα κουλουράκια. Αφού διάβασαν στις ομάδες τους τις συνταγές, αποφάσισε η κάθε ομάδα να φτιάξει αυτή που τους άρεσε περισσότερο. Μοιράστηκαν τα υλικά και ό,τι άλλο θα χρειαζόμασταν. Η κάθε ομάδα έφερε τα υλικά της και κατασκεύασε τα δικά της κουλουράκια. Τα ψήσαμε στο φούρνο του κυλικείου και κεράσαμε όλες τις τάξεις.




Χριστουγεννιάτικα δεντράκια-μπισκότα
με άρωμα πορτοκαλιού
250γρ. φρέσκο βούτυρο
225γρ. ζάχαρη
2 αυγά
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές σούπας χυμός πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη


Χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά και χτυπάτε μέχρι να γίνει αφράτο και κρεμώδες. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε το χυμό, το αλεύρι και το μπέικιν σιγά-σιγά μέχρι να έχετε μια λεία μαλακή ζύμη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο να κρυώσει για 2-3 ώρες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγετε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε χοντρό φύλλο και κόβετε τα μπισκότα με κουπάτ σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου. Βάζετε τα μπισκότα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 10-12 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν οι άκρες. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.




Κουλουράκια κανέλας
1 κιλό αλεύρι
1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο κοπανισμένο
1 κουταλάκι σόδα
Σουσάμι

Ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτρουμε τη σόδα διαλυμένη στο γάλα, το γαρύφαλλο την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη τέτοια ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας. Και τώρα ώρα για παιχνίδι. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχήματα θέλουμε όπως πλεξούδες, αστεράκια κ.ά. Έπειτα τα βουτάμε με το χέρι μας σ’ ένα μπολ με νερό (για να κολλήσει το σουσάμι) και έπειτα από το σουσάμι. Τα βάζουμε σ’ ένα ταψί αφού το έχουμε λαδώσει ή έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.