Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου κτήματος 2.500 στρεμ. (γνωστό ως "Πύργος Βασιλίσσης") που είχε διαμορφωθεί κατά την Οθωνική περίοδο σε Πρότυπο Κέντρο Γεωργίας & Κτηνοτροφίας.
Tο Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" έχει έκταση 6 φορές μεγαλύτερη από τον Εθνικό Κήπο και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας.
Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τα πουλιά που ζουν κοντά μας και την άμεση επαφή με την άγρια φύση και τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήματα. Επιπλέον, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για δημιουργική δραστηριότητα και μάθηση γύρω από το φυσικό περιβάλλον στις αστικές περιοχές μέσα σε ένα πανέμορφο πάρκο, μοναδικό στη χώρα μας.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνουν επίσκεψη στο Κέντρο Προσανατολισμού & Ενημέρωσης, περιήγηση σε ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά μονοπάτια και ολοκλήρωση της επίσκεψης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Έκθεσης Βιολογικών & Παραδοσιακών Προϊόντων όπου γίνεται παρουσίαση της εργασίας πεδίου κάθε ομάδας μαθητών και διανέμεται ενημερωτικό υλικό.
http://park.ornithologiki.gr/gr/index.php

«ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»
ΠΑΡΚΟ ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗ


Την Τετάρτη 14 Μαΐου οι τάξεις Α’ και Β’ του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».
Οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Τα πουλιά στην πόλη» που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ο προορισμός και το πρόγραμμα επιλέχθηκαν με βάση το θέμα ενασχόλησης της Α’ τάξης για την Ευέλικτη Ζώνη «Το δάσος».
Σ’ έναν καταπράσινο χώρο στο κέντρο του λεκανοπεδίου (Δήμος Ιλίου) οι μαθητές απόλαυσαν το φυσικό περιβάλλον, περιηγήθηκαν στις λίμνες του πάρκου με συνοδεία ξεναγού, παρατήρησαν τα πτηνά και τις φωλιές τους, αλλά και ενημερώθηκαν για τα λιμναία, δασικά και αγροτικά οικοσυστήματα του Πάρκου στο Κέντρο Προσανατολισμού και Ενημέρωσης.
Το Πάρκο έκτασης 1.000 στρεμμάτων αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής και οι λίμνες του προσελκύουν τα πουλιά που έχουν ανάγκη το υγρό στοιχείο. Καθημερινά το επισκέπτονται εκατοντάδες μαθητών.
Έτσι και οι δικοί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα μονοπάτια γύρω από τις λίμνες, ανάμεσα σε φυλλοβόλα δέντρα, πεύκα και καλαμιώνες και να ταΐσουν τις πάπιες, χήνες, αγριόχηνες, νερόκοτες, φαλαρίδες και κινέζικες πάπιες!...