Τρίτη, 6 Μαΐου 2008

Επίσκεψη του Δημοτικού σχολείου Λαμψάκου στο λαογραφικό Μουσείο των Ψαχνών

Οι μαθητές των Α & Β τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λαψάκου επισκέπτονται το Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών στις 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
Το Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο διατηρητέο κτίριο στην κεντρική πλατεία Ψαχνών. Στους χώρους του έχουν τοποθετηθεί υλικά που προέρχονται από περιοχές της Μεσσαπίας. Στο ισόγειο σε δύο προθήκες υπάρχουν ενδυμασίες γυναικών των Ψαχνών, όπου η μια από αυτές είναι χρυσοστόλιστη.

Σε ξεχωριστή αίθουσα μπορείτε να δείτε το σπίτι των αρχών του 20ου αιώνα. Το κρεβάτι ο καναπές, τα καθημερινά υλικά που χρησιμοποιούσαν παλιά, τη γωνιά του ψωμιού, πλήρως εξοπλισμένη με το φουρνόξυλο, την πινακωτή, το πλαστήρι και το σκαφίδι.
Στο ισόγειο φιλοξενούνται τα εργαλεία του γεωργού τοποθετημένα έτσι ώστε να αναδεικνύεται το σημαντικότερο από τα γεωργικά εργαλεία, το άροτρο, τα εργαλεία για το θέρο και το αλώνισμα με σημαντικό έκθεμα το "ντουένι".
Στο ισόγειο θα δείτε και τον "κρεμανταλά". Επίσης φιλοξενούνται, τα μέτρα και τα σταθμά που χρησιμοποιούνταν παλιότερα με κυρίαρχο υλικό την παλάντζα. Τα μέσα φωτισμού, από το φανάρι ως τη λάμπα πετρελαίου και την ασετυλίνη.
Στο δεύτερο όροφο φιλοξενούνται τα ταβάνια με τις υδατογραφίες. Σε προθήκες υπάρχουν γυναικείες στολές της περιοχής και κατάλογος του 1856 των κατοίκων των Ψαχνών. Το δωμάτιο-εργαστήρι φιλοξενεί τον αργαλειό.
Στο τζαμωτό φιλοξενούνται εργαλεία που χρησιμοποιούνταν κυρίως, από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών του δήμου Μεσσαπίων, αν εξαιρέσουμε τα σύνεργα του τρύγου και τα εργαλεία του λιθοξόου και του σαμαρτζή. Επίσης, μπορείτε να δείτε τα εργαλεία του ρετσινά και του ξυλοκόπου.