Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Το Δημοτικό Σχολείο Λαμψάκου επισκέπτεται το πιλοτικό κέντρο πληροφόρησης ΣΕΙΣΜΟΠΟΛΙΣ

Το ερευνητικό πρόγραμμα "ΣΕΙΣΜΟΠΟΛΙΣ" έχει στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα αξιοποιεί επιμέρους εργαλεία όπως σεισμικό προσομοιωτή, σύστημα εικονικής πραγματικότητας, πολυμέσα, βιβλία και άλλο έντυπο ενημερωτικό υλικό (βιβλία, παιχνίδια), με στόχο την εξοικείωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των χρηστών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας. Στην υλοποίηση του στόχου έχουν συμπράξει φορείς σχετικοί με το φυσικό αντικείμενο και με πολυθεματική επιστημονική προσέγγιση.
Το κέντρο "ΣΕΙΣΜΟΠΟΛΙΣ" αποτελείται από έξι αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες για να προσφέρουν στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία εκπαίδευσης σχετικά με τους σεισμούς και την προστασία από αυτούς.
Αρχικά οι επισκέπτες εισέρχονται στο χώρο υποδοχής και περνούν στην αίθουσα προβολών και διαλέξεων. Εκεί παρακολουθούν μια παρουσίαση για το έργο "ΣΕΙΣΜΟΠΟΛΙΣ", τις ενότητες του κέντρου καθώς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασίας. Στη συνέχεια οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες και η επίσκεψη στο χώρο ξεκινά.

Στο χώρο της σεισμικής τράπεζας οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία μιας προεπιλεγμένης σεισμικής δόνησης.



Ο χώρος πάνω στη σεισμική τράπεζα είναι διαμορφωμένος ώστε να παρουσιάζει την κουζίνα ενός σπιτιού.

Εκεί οι επισκέπτες βιώνουν το σεισμό σαν να βρίσκονται σε πραγματικό χώρο, και καλούνται να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να προστατευθούν.

Διαδραστικά παιχνίδια
Με τα παιχνίδια Πρόσεξε τα νερά! και Σωστό ή Λάθος; τα παιδιά θα αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για τους σεισμούς και θα αναγνωρίσουν τις σωστές και τις λανθασμένες ενέργειες μετά από ένα σεισμό.Τα παιχνίδια λειτουργούν ως φάση αποφόρτισης των παιδιών μετά από το πρόγραμμα ή ως εργαλεία αξιολόγησης του προγράμματος.


Πρόσεξε τα νερά!
Το παιχνίδι Πρόσεξε τα νερά! παίζεται πάνω σε ένα επιδαπέδιο φιδάκι, χρησιμοποιώντας ένα ζάρι, ένα χρονόμετρο, τις καρτέλες ερωτήσεων, τα τρία βιβλία του προγράμματος και τη Σχολική Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΤΑΚΗΣ-OXFORD. Τα παιδιά κινούνται πάνω στο επιδαπέδιο φιδάκι ανάλογα με το τι θα φέρει το ζάρι. Κάθε φορά αναζητούν την απάντηση στις ερωτήσεις στα βιβλία αναφοράς.


CD-ROM
Στο κέντρο οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βρουν δύο CD ROMs σχετικά με το σεισμό και την προστασία από αυτόν.
Το πρώτο CD έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το φαινόμενο του σεισμού και τον τρόπο προστασίας από αυτόν.
Το δεύτερο CD είναι ένα παιχνίδι μέσω του οποίου ο παίκτης μαθαίνει τι πρέπει να κάνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό για να προστατευθεί. Η δράση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται μέσα σε διάφορους χώρους ή στους δρόμους μιας πόλης.




Εικονική πραγματικότητα και αλληλεπίδραση
Ο χώρος εικονικής πραγματικότητας προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ζήσουν εικονικά την εμπειρία ενός σεισμού και των καταστάσεων που αυτός προκαλεί. Φορώντας ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και χρησιμοποιώντας τις συσκευές πλοήγησης, μπορούν να πλοηγηθούν σε ένα σπίτι (υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα) ή σε διάφορους χώρους της πληγείσας πόλης (κινηματογράφος, πολυκατάστημα, αυτοκίνητο) και καλούνται να λάβουν αποφάσεις.





Οι επισκέψεις στο κέντρο ΣΕΙΣΜΟΠΟΛΙΣ μπορούν να προγραμματιστούν μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 2104921040 μεταξύ 9:00 και 13:30 κάθε μέρα .Η ιστοσελίδα του κέντρου πληροφόρησης είναι www.seismopolis.org