
Ο Άγιος Βασίλης ήρθε και φέτος στο νηπιαγωγείο Μακρυκάπας . Ευτυχισμένο το 2010!
Oι εκπαιδευτικοί προβάλλουν τις εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσουν στις σχολικές τους μονάδες
Ανάμεσα στα θύματα της νέας γρίπης Η1Ν1 πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις σχολικές γιορτές για τα Χριστούγεννα που μειώθηκαν δραματικά . Επειδή δεν μπορεί να περάσει το δωδεκαήμερο χωρίς …καλικατζάρους ανεβάζουμε στιγμιότυπα από τη σχολική γιορτή του Νηπιαγωγείου Βατώντα τα περασμένα Χριστούγεννα που δεν είχαμε δημοσιεύσει γιατί είχαν φτάσει στα χέρια μας το καλοκαίρι… Να λοιπόν που τίποτε δεν πάει χαμένο!
Στις 23/12/2009 το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών ανάρτησε στην ιστοσελίδα του υλικό από τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες του που σας παρουσιάζουμε
Με μια …μικρή καθυστέρηση μας έφεραν υλικό από τις σχολικές γιορτές που έγιναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου και την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οι εκπαιδευτικοί του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας . Θεωρούμε ότι ο μηχανισμός καταγραφής των εκπαιδευτικών πρακτικών που προσπαθούμε να προωθήσουμε τα τελευταία χρόνια στις σχολικές μονάδες είναι απολύτως αναμενόμενο να συναντά διάφορες δυσκολίες ανάμεσα στις οποίες είναι και μια σχετική καθυστέρηση στην ανταπόκριση. Σημαντικό θεωρούμε όμως ότι η σχολική μονάδα αντιστάθηκε στην τάση για υποβάθμιση ή ακόμη και κατάργηση των σχολικών γιορτών που προέκυψε ως παρενέργεια της …νέας γρίπης Η1Ν1!
Τα παιδιά της Γ΄τάξης του 10 Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας έφτιαξαν πολύχρωμα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο:
Από το Δημοτικό Σχολείο Τριάδας μας έστειλαν φωτογραφίες από τη Χριστουγεννιάτικη Σχολική τους Γιορτή
Η γιαγιά ήρθε στο Νηπιαγωγείο μας καθήσαμε στην γωνιά του παραμυθιού και μας διηγήθηκε χριστουγεννιάτικα παραμύθια . Δραστηριότητα που μας έστειλε το Νηπιαγωγείο Μακρυκάπας
Μια ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε σήμερα η ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων που επισκέφτηκε τα γραφεία μας και μας τα έψαλε κανονικά …
Από το Νηπιαγωγείο Μακρυκάπας μας έστειλαν μια σειρά φωτογραφίες με ενδεικτικές δραστηριότητες μέσα στην αίθουσα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ
Στις 26 Νοεμβρίου του 2009 το νηπιαγωγείο μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο οικολογικό ελαιουργείο του Φάρου Αυλίδας. Η επίσκεψη αυτή ήταν το επισφράγισμα της θεματικής προσέγγισης «Η ελιά » με την οποία ασχολούμασταν στο νηπιαγωγείο αυτό το χρονικό διάστημα.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο παρασκευής του λαδιού, να το γευτούν ,να το μυρίσουν και γενικά να το παρατηρήσουν.
Έξω από το ελαιουργείο είναι συγκεντρωμένα τα σακιά που περιέχουν τον καρπό και τα φύλλα.
Την επόμενη μέρα από την επίσκεψη μας στον παραδοσιακό φούρνο , η γιαγιά ενός νηπίου ήρθε στο σχολείο μας για να φτιάξουμε μια τυρόπιτα. Διαβάσαμε όλοι μαζί την συνταγή της γιαγιάς από την Ήπειρο και προχωρήσαμε στην εκτέλεση της.
Τα νήπια παρατηρούσαν , έδιναν τα υλικά και διατύπωναν ερωτήσεις. Άνοιξαν παραδοσιακό φύλλο για την τυρόπιτα και βοήθησαν στη γέμιση της. Με το ζυμάρι που περίσσεψε έφτιαξαν «ζυμαροστολίδια» για το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σχολείου μας. Στο τέλος της μέρας το κάθε παιδί πήρε κι από ένα κομμάτι ζεστή τυρόπιτα για το σπίτι του.
2 Νηπιαγωγείο Δροσιάς
Από το 2ο Νηπιαγωγείο Δροσιάς μας έστειλαν φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη των νηπίων στο Αρτοποιείο της Γειτονιάς
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν 38 μαθητές της Δ, Ε, Στ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Φύλλων. Επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ΦΑΓΕ έμαθαν πώς γίνεται η ζύμωση του γιαουρτιού, πως αποθηκεύεται το γάλα για να υποστεί στη συνέχεια την απαραίτητη επεξεργασία ώστε να παραχθούν τα προϊόντα του. Το γραφείο τύπου της ΦΑΓΕ είχε ετοιμάσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ευαισθητοποιούσε/ πληροφορούσε τους μικρούς μαθητές για τα συστατικά των τροφών και τις διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά φωτογραφήθηκαν με τη μασκότ της ΦΑΓΕ τον Junior …
ΓΙΟΡΤΗ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Επιμέλεια: Γ΄ και Δ΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρύνθου
Τραγούδια από τη χορωδία "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του" και "Κορόιδο Μουσολίνι"
Τα πρόσωπα του 40΄(ποίημα) Μαθητές/τριες Γ΄ τάξης
"Ατσαλένιες Γυναίκες" Θεατρικό από τους/τις μαθητές/τριές της Δ΄ τάξης.
"Για το μέτωπο" Θεατρικό από τους μαθητές της Δ΄ τάξης.
Το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη για τους μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης στο πολιτιστικό πάρκο «Χρυσαλίδα». Συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: στου «Λιοτριβιού τις μυρωδιές».
Αρχικά επισκεφτήκαμε έναν μεγάλο ελαιώνα. Εκεί η υπεύθυνη του πάρκου μίλησε στα παιδιά για την ελιά. Την ελιά ως φυτό-σύμβολο από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Τους μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μαζεύουμε τις ελιές από τα δέντρα (ράβδισμα, δίχτυα, χτένισμα με την τσουγκράνα κ.ά.)
Οι μαθητές βάλανε μερικές ελιές σε μικρά σακουλάκια και όλοι μαζί πήγαμε στο λιοτρίβι. Ήταν ένα παλιό λιοτρίβι. Τους έδειξε πώς έβγαζαν το λάδι τον περασμένο αιώνα.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες. Η μια ομάδα έριχνε τις ελιές στις μυλόπετρες, τις οποίες γυρνούσαν τα αγόρια και έτσι είδαν την ελιά να λιώνει και να γίνεται πάστα. Στη συνέχεια η άλλη ομάδα παιδιών έπαιρνε με σέσουλες την πάστα της ελιάς και την τοποθετούσε στα τετράγωνα τσαντίλια. Μια τρίτη ομάδα παιδιών έπαιρνε τα γεμισμένα τσαντίλια και τα τοποθετούσε το ένα επάνω στο άλλο, με σειρά, στο πιεστήριο. Μια τελευταία ομάδα έριχνε καυτό νερό πάνω στα τσαντίλια για να αραιώνεται η πάστα της ελιάς και να κυλήσει ευκολότερα το λάδι.
Αφού βγάλανε το λάδι, τους εξήγησε πως ξεχωρίζουν το λάδι από το νερό, αφού αυτό που βγαίνει από το πιεστήριο είναι νερό.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με όλη τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού γιατί συμμετείχαν και τα ίδια σ’ αυτήν.
Το πρόγραμμα τελείωσε με την υπεύθυνη να τους δείχνει πώς κατασκευάζουμε το σαπούνι το πράσινο και το αρωματικό. Τους έδωσε μάλιστα και τη συνταγή.
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΣΤΟΥ ΛΙΟΤΡΙΒΙΟΥ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ»
27-11-2009
Διάρκεια: 1 ώρα
ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Στην εκδρομή που πήγαμε στην Εθνική Πινακοθήκη, είδαμε πολλούς πίνακες.
Εκεί ήταν ένας κύριος και καθόμασταν κάτω για να μας εξηγήσει τους πίνακες που βλέπαμε.
Φωτογραφίσαμε πολλούς πίνακες. Οι πιο πολλοί ήταν παράξενοι. Ήταν ένας πίνακας που ήταν ο Χριστός. Ήταν πολύ ωραίος!
Το σημαντικότερο που μάθαμε ήταν για τις μπογιές και ότι μερικοί ζωγράφοι όταν έκαναν μια ζωγραφιά δεν τη ζωγράφιζαν με λεπτομέρειες, απλώς ήθελαν να μας δείξουν τα χρώματά τους.
Στο τέλος πήγαμε στα Γκούντις και φάγαμε κλαμπ και άλλα φαγητά. Μετά φύγαμε από τα Γκούντις για να πάμε στο σχολείο. Στο λεωφορείο ήταν ένα κοριτσάκι που μας είχε μοιράσει σε όλους γλυφιτζούρια και ζελεδάκια και ο κύριός μας μάς έλεγε ανέκδοτα στο λεωφορείο!!
Περάσαμε τέλεια σε αυτήν την εκδρομή.
Κείμενο: Μαρία Μίγκλη, Γιώργος Καραπιπέρης (Τάξη Ε΄)
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο καταφύγιο του Δήμου Διρφύων <<Μιχάλης Νικολάου>> των τάξεων Ε και Στ του 5o Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας
Θέμα : Οι ελιές ( Νηπιαγωγείο Βατώντα)
Αφορμή 1: Το τρενάκι του χρόνου. Κάθε μήνα τον φτιάχνουμε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και βγάζουμε μια παροιμία.
Παροιμία Νοέμβρη: Ο Νοέμβρης μαζεύει ελίτσες.
Αφορμή 2: Ο Νικόλας μας είπε ότι πήγε στο ελαιοτριβείο με τον παππού του.
Έτσι ξεκίνησε η κουβέντα.
Στην αυλή του σχολείου έχουμε ελιές. Βγήκαμε τις παρατηρήσαμε. Είδαμε τα φύλλα, τον κορμό, τα χρώματα, την ηλικία τους. Αγγίξαμε, είδαμε, μυρίσαμε.
Κόψαμε ένα κλαράκι και μαζέψαμε μερικές ελιές που τις φέραμε στην τάξη.
Παρατηρήσαμε από κοντά τα φύλλα και τους καρπούς.
Παιχνίδια:
1) Ποιες ελιές έχουν πιο πολύ λάδι. Τα παιδιά με κλειστά μάτια «έβλεπαν» ποια ελιά είχε το περισσότερο λάδι.
2) Ποιο φύλλο είναι μακρύτερο και με τι τρόπο θα μου το αποδείξετε.
3) Παιχνίδι ισορροπίας με κουταλάκι και ελίτσες.
Πήγαμε να βοηθήσουμε τη γιαγιά του Γιαννάκη που μάζευε τις ελιές της σε κοντινό χωράφι
Στο χωράφι συναντήσαμε και μία χελώνα.
Πήγαμε επίσκεψη στο ελαιοτριβείο στην Καστέλα για να δούμε πώς βγαίνει το λάδι από τις ελιές.
Είδαμε και τα παλιά μηχανήματα που έβγαζαν το λάδι.
Αποφασίσαμε να μαζέψουμε κι εμείς τις ελιές από τα δέντρα της αυλής μας.
Κάναμε χειροτεχνίες για τις ελίτσες.
Διαβάσαμε παραμύθια.
Ζωγραφίσαμε
Παίξαμε με τη λέξη ελιά, φτιάχνοντας σύνθετες λέξεις.
Ξαναείδαμε στη τάξη τα βίντεο από το μάζεμα της ελιάς και το ελαιοτριβείο και εξηγήσαμε σε αυτούς που απουσίαζαν τι έβλεπαν.
Τραγουδήσαμε το τραγούδι που φτιάξαμε για τις ελιές.
Από το Νηπιαγωγείο Μακρυκάπας μας έστειλαν μια δραστηριότητα στην αυλή στου σχολείου ...
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο επίπεδο της καθημερινής πρακτικής εμφανίζονται ως ένα από τα στοιχεία που μοιάζουν απασχολούν λιγότερο τον εκπαιδευτικό μας σχεδιασμό γιατί παραδοσιακά αντιμετωπίζονται ως απλές «σχολικές εκδρομές». Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ταυτίζονται, συνειδητά ή ασυνείδητα, με την διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ως ένας «χώρος» ελεύθερης δράσης και παιχνιδιού για τους μαθητές, ενώ ο ρόλος του εκπαιδευτικού συρρικνώνεται σε καθήκοντα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των μαθητών. Η απόφαση για την πραγματοποίηση της «εκδρομής» λαμβάνεται με “επείγουσες” διαδικασίες και κύριο κριτήριο τις καιρικές συνθήκες, πραγματοποιούνται με κανονικότητα σε συγκεκριμένες περιόδους της σχολικής χρονιάς για όλες σχεδόν τις σχολικές μονάδες ενώ η προετοιμασία τους εξαντλείται στην εξασφάλιση της σχετικής άδειας και των απαραίτητων όρων ασφαλούς μετακίνησης. Ωστόσο, σε αντίθεση με την παραπάνω «εικόνα», θα μπορούσαμε σχετικά εύκολα να τεκμηριώσουμε την άποψη ότι οι οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν ένα δυναμικό εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο καλό είναι να εντάσσεται προσεκτικά στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό της κάθε σχολικής μονάδας με τρόπο που θα ενισχύει την γενικότερη προσπάθεια της για αναμόρφωση της διδακτικής διαδικασίας. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, εφόσον έχουν τεθεί συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί στόχοι- και ακριβώς επειδή δεν μπορούν να επαναληφθούν οι κυρίαρχες για την κάθε σχολική μονάδα εκπαιδευτικές πρακτικές και συνήθειες- παρέχονται σημαντικές ευκαιρίες για νέες προσεγγίσεις στη μάθηση (βιωματική διδασκαλία).
Κατά τη διάρκεια της «προετοιμασίας» μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης (τις μέρες που προηγούνται της επίσκεψης) παρέχονται πληροφορίες οικοδομούνται γνωστικά σχήματα και αναπτύσσονται δεξιότητες που είναι απαραίτητες ώστε να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ο χρόνος της εκπαιδευτικής επίσκεψης. Επίσης, αναζητούνται νέοι ρόλοι τόσο για τον εκπαιδευτικό που εξελίσσεται σταδιακά σε συνδιαμορφωτή της διαδικασίας μάθησης όσο και για το μαθητή που αναβαθμίζεται σε πρωταγωνιστή της διδακτικής διαδικασίας. Ο χώρος και ο χρόνος της εκπαιδευτικής επίσκεψης οργανώνεται ώστε να εξυπηρετεί γνωστικούς ακαδημαϊκούς στόχους αλλά και να υποστηρίζει την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων από τους μαθητές. Η εκπαιδευτική επίσκεψη επιτρέπει τη συγκέντρωση μιας σειράς πληροφοριών από πρωτογενείς πηγές και τη δόμησή τους γύρω από ένα κεντρικό βίωμα το οποίο μάλιστα είναι συλλογικό με την έννοια ότι το μοιράζονται όλοι οι μαθητές. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθούν δραστηριότητες που θα επεξεργάζονται τα στοιχεία αυτά δευτερογενώς μέσα στη σχολική αίθουσα μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη, δηλαδή τις επόμενες ημέρες.
Η «αποτύπωση»/ καταγραφή αυτών των δραστηριοτήτων θα μας βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί μια δεξαμενή ιδεών στην οποία θα μπορεί να προστρέχει κάθε εκπαιδευτικός κατά τη φάση του προγραμματισμού ώστε να αντλήσει κάποια ιδέα, να την τροποποιήσει και να την προσαρμόσει στις ανάγκες των μαθητών του. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει τοblog "Εκπαιδευτικές Δράσεις" στη διεύθυνση [http://1gpenev.blogspot.com/]. Σας παρακαλούμε λοιπόν να προσκομίζετε μέσω του διευθυντή της σχολικής μονάδας ψηφιακό υλικό (και σύντομα κείμενα) που θα παρουσιάζουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα στα βασικά της σημεία ώστε να τα «ανεβάζουμε» στο blog. Η συγκέντρωση του υλικού είναι πολύ εύκολη διαδικασία αρκεί να έχουμε μαζί μας μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή υλικό που μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει η σχολική μονάδα με μικρό κόστος. Οι φωτογραφίες καλό είναι να επικεντρώνουν στις δραστηριότητες και στις διάφορες φάσεις που αυτές ακολουθούν αποφεύγοντας να προβάλλουν πορτρέτα των μαθητών. Η μεταφορά στο γραφείο μπορεί να γίνει με κάποιο flash disk ή cd-rom ή να στέλνονται με email στην διεύθυνση<gartzios@hol.gr>. Η δραστηριότητα αυτή αν και δεν επιβαρύνει τους εκπαιδευτικούς μπορεί στο βαθμό που θα αναπτυχθεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο που θα διευκολύνει τον εκπαιδευτικό μας προγραμματισμό.