Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Ζάππειο

Το 24 Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας επισκέπτεται την Έκθεση Ραδιοφωνίας στο Ζάππειο στις 20/01/2009

Από τις 8 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 30 Ιανουαρίου 2009 θα γίνεται η έκθεση για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο Ζάππειο. Η έκθεση έχει άφθονο φωτογραφικό υλικό, παλιά μηχανήματα της κρατικής ραδιοφωνίας, ακουστικό υλικό και Cd, DVD και βιβλία που πωλούνται στην είσοδο. Επίσης στην είσοδο μπορείτε να πάρετε ένα MP3 Player με ακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και μπορείτε να το ακούσετε κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας βλέποντας και τις αντίστοιχες φωτογραφίες στους διαδρόμους της έκθεσης. Πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα της ΕΡΑ, εδώ: http://www.ellinikiradiofonia.gr/page.php

Η έκθεση για τα 70 χρόνια ελληνικής ραδιοφωνίας στο Ζάππειο Μέγαρο γίνεται στον χώρο από τον οποίο εξέπεμψε για πρώτη φορά σήμα το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας. Η έκθεση δεν αφηγείται μόνο την ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου, αλλά παρουσιάζει επίσης και τις τεχνολογίες με τις οποίες συνδέθηκε όλα αυτά τα χρόνια η επικοινωνία «μέσω των ερτζιανών», καθώς και τα νέα ψηφιακά μέσα που αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον αυτού του δημοφιλούς μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Το 1938, άρχισε το ταξίδι της η ελληνική ραδιοφωνία μετά τη συμφωνία του ελληνικού κράτους με την Telefunken για εγκατάσταση του ραδιοφωνικού σταθμού.
Ο πρώτος ραδιοφωνικός θάλαμος του 1938 με τη ξύλινη κονσόλα και το ηχητικό σήμα κατατεθέν του «Τσομπανάκου», σηματοδοτεί την αρχή της συναρπαστικής έκθεσης και διαπερνά μέσα από 500 φωτογραφίες και 199 ταυτοποιημένα ηχητικά ντοκουμέντα (ο επισκέπτης προμηθεύεται δωρεάν στην είσοδο MP3), την ιστορία της Ελλάδας -πολιτική, ψυχαγωγική, εκπαιδευτική, αθλητική, καλλιτεχνική- όπως καταγράφηκε μέσα από τη ραδιοφωνία.
Σε 5 ραδιοφωνικούς θαλάμους, ανοικτούς στους νεαρούς επισκέπτες, μπορούν να ηχογραφήσουν και να αναπτύξουν τη δική τους εκπομπή, με ελεύθερο θέμα και τη βοήθεια των τεχνικών της ΕΡΑ.


Η έκθεση χωρίζεται σε δέκα μεγάλες ενότητες με τις δύο πρώτες («Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών - Το ξεκίνημα», «Το ραδιόφωνο καταγράφει την ιστορία») να κλέβουν την παράσταση ακριβώς γιατί εδώ θα βυθιστείτε πολύ πίσω στον χρόνο χάρη στα ηχητικά ντοκουμέντα που ζωντανεύουν ολόκληρες εποχές. Ανατριχιαστική πρέπει να είναι η εμπειρία της ακρόασης μυθικών εκπομπών του ελληνικού ραδιοφώνου («Το θέατρο στο μικρόφωνο», «Η θεία Λένα», «Η Λιλιπούπολη» κ. ά.) για όσους μεγάλωσαν μαζί τους. Ανεξάντλητο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, μηχανήματα, παλιά ραδιόφωνα εικονογραφούν υποδειγματικά μια άρτια παρουσίαση. Οσο λειτουργεί η έκθεση (καθημερινά ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο) θα προβάλλεται στην Αίθουσα Παραστάσεων το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου με θέμα την ιστορία του ραδιοφώνου από το 1928 και την εποχή του «Ράδιο-Τσιγγιρίδη» μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960.