Aν επιχειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στα άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο κι αναλλοίωτο Σύμπαν, αλλά θα ανακαλύπταμε απτές αποδείξεις για το αντίθετο: μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σ΄ ένα εξαιρετικά «Βίαιο Σύμπαν»…
Σε αυτό ακριβώς το εικονικό ταξίδι στα άστρα μας προσκαλεί η νέα ψηφιακή παράσταση «To Βίαιο Σύμπαν», που αποτελεί την νέα παραγωγή του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η επίσημη προβολή της νέας αυτής παράστασης πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008, ώρα 19.00 (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Ρεαλιστικές εικόνες ηλιακών εκρήξεων, προσκρούσεις μετεώρων και αστεροειδών σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καταιγίδες διαττόντων, αστρικές εκρήξεις, πλανητικές αλλά και γαλαξιακές συγκρούσεις, αποτελούν μερικές μόνο από τις σκηνές, που συνθέτουν τον καμβά της παράστασης: «Το Βίαιο Σύμπαν».
Όλα αυτά, κι ακόμη περισσότερα, προβάλλονται στον τεράστιο Θόλο του Πλανηταρίου, προσφέροντας ένα «πανηγύρι αισθήσεων» και μια εμπειρία μοναδική, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μιαν απτή απόδειξη ότι η επιστημονική επιμόρφωση μπορεί να δοθεί μ’ έναν τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό.
Η βία αυτή έχει δημιουργήσει πολλά από όσα εμείς θεωρούμε ως δεδομένα – το φωτεινό φεγγάρι, τη θερμότητα και το φως του Ήλιου, τις μεταβαλλόμενες εποχές, τα κύματα που σκάνε στην αμμουδιά. Η βία αυτή έφερε το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων και άλλαξε τελείως τον χάρτη του Κόσμου ανασχηματίζοντας τους γαλαξίες και δημιουργώντας νέα άστρα και νέους κόσμους.
Για να πάμε πάλι στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας, εκείνη την απειροελάχιστη στιγμή γεννήθηκαν όλα τα σωματίδια και τα σωματίδια που βλέπουμε σήμερα στο εσωτερικό των πρωτονίων και των νετρονίων, αλλά επίσης και άλλα σωματίδια όπου δίνουν στα υπόλοιπα σωματίδια τη μάζα τους, την ύπαρξή τους κατά κάποιο τρόπο.
A. Επισκέψεις τι πρέπει να γνωρίζετε
Tα πρωϊνά από Δευτέρα έως Παρασκευή (9.30 π.μ. έως και 15.30 μ.μ.), οι προβολές πραγματοποιούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για σχολεία (από 5η τάξη Δημοτικού και άνω) και φοιτητικό κοινό, και μόνον κατόπιν έγκαιρης κράτησης.
Προβολές πραγματοποιούνται για το ευρύ κοινό Τετάρτη έως και Παρασκευή, στη διάρκεια της απογευματινής ζώνης, 17.30 μ.μ. έως και 20.30 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 10.30 π.μ. έως και 20.30 μ.μ. ανά 1 ώρα.
Για την καλύτερη κατανόηση των παραστάσεων του Πλανηταρίου, προτείνεται η παρακολούθηση σε παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών.
Η είσοδος του κοινού εξυπηρετείται από την οδό Πεντέλης 11 (πρώτη παράλληλη της Λ. Συγγρού).
Η στάση ή βραχύχρονη στάθμευση σχολικών οχημάτων είναι δυνατή στο τμήμα των οδών Πεντέλης και Αεροπόρων, στην πρόσοψη του κτηρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Υπάρχει δυνατότητα αγγλόφωνων προβολών στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, διατίθενται σετ ακουστικών ταυτόχρονης μετάφρασης (στα αγγλικά), στο Πωλητήριο του Ιδρύματος Ευγενίδου έναντι 1€.
Στο Ίδρυμα λειτουργεί για τους επισκέπτες, διαδραστική Έκθεση, Βιβλιοθήκη, πωλητήριο επιστημονικών βιβλίων και αναμνηστικών ειδών καθώς και καφετέρια.
Το κτήριο έχει την κατάλληλη διαμόρφωση προκειμένου να υποδεχθεί άτομα με ειδικές κινητικές ανάγκες.
Εμείς οι άνθρωποι καταλαμβάνουμε ένα μικροσκοπικό μόνο κομμάτι του απέραντου και συνεχώς εξελισσόμενου κοσμικού τοπίου. Μερικές φορές, μάλιστα, φαίνεται ότι δεν είμαστε παρά απλοί ταξιδιώτες σ’ ένα σύντομο ταξίδι.Είμαστε όμως εξερευνητές… που προσπαθούμε να κατανοήσουμε κάπως τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση του Κόσμου. Και δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να μας αποκαλύψει στο μέλλον η απεριόριστη αυτή περιέργειά μας, σ’ ένα Σύμπαν που σχηματίζεται και ανασχηματίζεται σε μια ιστορία βίαιων κοσμικών διαστάσεων.
Ψηφιακή Παράσταση Διάρκεια: 40΄Στην πρόσκαιρη ζωή μας στη Γη τίποτε δεν μας φαίνεται τόσο μόνιμο και σταθερό όσο τ' άστρα στον ουρανό. Χρόνια και χρόνια τώρα, τα ίδια άστρα, στους ίδιους αστερισμούς, λαμπυρίζουν σταθερά όσο κι ο Ήπιος. Τα πάντα εκεί πάνω μοιάζουν αναλλοίωτα, γαλήνια και ειρηνικά! Κι όμως, όλα όσα βλέπουμε στον έναστρο ουρανό δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί αν επιχειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στ' άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο και αναλλοίωτο Σύμπαν, αλλά θ' ανακαλύπταμε απτές αποδείξει για το αντίθετο. Μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σ' ένα εξαιρετικά «Βίαιο Σύμπαν»! (Παραγωγή:Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007)
Στα νοτιοδυτικά τρία άστρα σε ευθεία γραμμή αντιπροσωπεύουν τη ζώνη του φημισμένου κυνηγού Ωρίωνα.
Αν προεκτείνουμε τη ζώνη του Ωρίωνα προς τ’ αριστερά θα βρούμε τον Σείριο, το λαμπρότερο άστρο στον ουρανό, στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.

«Κοιτάζουμε» κατά πόσο μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον και κατά πόσο θα μπορούσε να αποτραπεί, «κοιτάζουμε» επίσης τις διάφορες διαδικασίες και τα διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν στη διάρκεια της γέννησης, της εξέλιξης και του θανάτου των άστρων, οι οποίοι μπορεί να πάρουν τη μορφή μιας σούπερ νόβα καθώς και τις εκρήξεις που συμβαίνουν στα τελευταία στάδια της ζωής άστρων σαν τον Ήλιο, βλέπουμε κατά κάποιο τρόπο πως θα τελειώσει τη ζωή του ο δικός μας Ήλιος και τέλος, συγκρούσεις γαλαξιών κάτι που συνέβη στο παρελθόν θα συμβεί και στη δική μας περίπτωση στο μέλλον, σε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας και ο δικός μας συγκρουστούν και φυσικά το πόσο θα μπορούσε να καταστραφεί η Γη μας τότε από μία τέτοια σύγκρουση.


Στα ανατολικά τ’ ουρανού ένα αστρικό δρεπάνι μαζί με ένα τρίγωνο σχηματίζουν τον ζωδιακό αστερισμό του Λέοντα, με το λαμπρότερο άστρο του τον "Βασιλίσκο", ένα από τα άστρα-φύλακες των ουρανών.
Τα πάντα εκεί πάνω μοιάζουν αναλλοίωτα… γαλήνια… και ειρηνικά!
Κι όμως, όλα όσα βλέπουμε εκεί πάνω δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί αν επιχειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στ' άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο και αναλλοίωτο Σύμπαν, αλλά θ' ανακαλύπταμε απτές αποδείξεις για το αντίθετο. Μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σ' ένα εξαιρετικά…
…Βίαιο Σύμπαν!