Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ο γαργαληστής



Οι μικροί μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Ψαχνών παρακολούθησαν την Τετάρτη 25 /02/2009 τη θεατρική παράσταση μαργιονέτας "ο Γαργαληστής"



Το έργο
Ο Γαργαληστής, είναι ένας «παράξενος και ξακουστός ληστής», που κλέβει λίγο από το γέλιο που περισσεύει στα παιδιά, για να το χαρίσει σε εκείνα που τους λείπει. Για να πραγματοποιήσει όμως την αποστολή του χρειάζεται τη μαγική συνταγή που μόνο η θεία του γνωρίζει- μόλις όμως εκείνη εμφανίζεται σπέρνει πανικό με τα καμώματά της. Ο χρόνος του Ληστή είναι λίγος και τα πράγματα δυσκολεύουν όταν παρουσιάζεται ένας αστυνομικός από τον οποίο πρέπει γρήγορα να ξεφύγει -αφού πρέπει να μοιράσει στα παιδιά το γρηγορότερο το γέλιο που κουβαλάει!







Η παράσταση
Τρεις κουκλοπαίχτες συναντούν τους ήρωες του παραμυθιού και αφηγούνται την ιστορία με το δικό τους τρόπο.Σε μια πλατεία συναντιούνται όλοι οι συντελεστές και παίρνουν μέρος στη δράση άλλοτε για να βοηθήσουν τους ήρωες και άλλοτε για να διασκεδάσουν μαζί τους. Επτά μαριονέτες κινούνται με πολύπλοκους μηχανισμούς και ζωντανεύουν τους χαρακτήρες με ακρίβεια και συγχρονισμό, όπου σε συνδυασμό με στοιχεία μιμικής, θεάτρου σκιών και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς παίζουν, χορεύουν, ξαφνιάζουν, ανατρέπουν την ιστορία και διασκεδάζουν με ήχους, μουσική και τραγούδια. Οι περιπέτειες του Γαργαληστή είναι αστείες όσο και συγκινητικές, προβληματίζουν και ταυτόχρονα προκαλούν, εκπλήσσοντας πολλές φορές το κοινό!Η παράσταση είναι μια σύνθεση από εικόνες, ήχους, μουσική και τραγούδια και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.






Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου ,κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες, και έχει έδρα στα Βασιλικά της Β.Εύβοιας.
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι: "το εργαστήρι κατασκευής μαριονέτας ξεκίνησε το 1990 και το 1994 (λίγο μετά την μόνιμη εγκατάστασή μας στα Βασιλικά ) έγινε αυτό η κύρια επαγγελματική μας απασχόληση παίρνοντας μέρος σε εμπορικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις. Παράλληλα με το κατασκευαστικό κομμάτι της δουλειάς, μελετούσαμε τις θεατρικές δυνατότητες της κούκλας με εξειδίκευση στις μαριονέτες με σκοινιά. Έτσι στήθηκε ο κουκλοθίασος"ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ" .
Από το 1996 δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα (Κιλκίς) και στην Ευρώπη (Γαλλία, Πορτογαλία,Σερβία, Ιταλία,Τενερίφη και Κύπρο).Περιόδευσε στην Ελλάδα και Κύπρο στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή τη κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου , της μουσικής και του τσίρκου ( Nenad Jelic, Άγαμοι θύται, Luca Regina κ.λ.π )."


Τα τηλέφωνα του θιάσου είναι: 210 2616099 και 6932274208
(Ελένη Παναγιώτου-Νίκος Τόμπρος)



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Στίχοι-μουσική :
Δημήτρης Μπασλάμ
Σκηνοθεσία-διασκευή, κατασκευή κούκλας:
Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
Εμψυχωτές:
Νίκος Tόμπρος , Ελένη Παναγιώτου, Κων/να Μάρα
Κατασκευή σκηνικών:
Δημήτρης Θεοχάρης
Εικαστική επιμέλεια σκηνικών:
Θωμάς Σταυρόπουλος