Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Ακρόπολη

Οι Γ, Δ, Ε, Στ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Ανθηδόνας επισκέφθηκαν την Ακρόπολη.
Με την ξενάγηση και την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο εμπέδωσαν, βλέποντας ζωντανά μπροστά τους, όσα έμαθαν στο μάθημα τής Ιστορίας. Πραγματικά εντυπωσιάστηκαν από αυτή τους την επίσκεψη και κατέγραψαν τις σκέψεις τους.
Ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα οικοδομήματα της αρχαιότητας Ο ιερός βράχος κατ' αρχήν κατοικήθηκε τη Λίθινη εποχή από τους Πελασγούς, κατόπιν, στους Μυκηναϊκούς χρόνους έγινε μια μικρή πόλη - κράτος. οχυρωμένη από περιμετρικό ισχυρό τείχος γη την προστασία του. Από το 1200 π.χ. άρχισαν να κτίζονται στην κορυφή τα ιερότερα κτίρια. Τα πρώτα προπύλαια έγιναν την εποχή του Πεισίστρατου, αλλά καταστράφηκαν από την εισβολή των Περσών όπως και όλα τα άλλα ιερά το 480 πχΜε την επιστασία του Φειδία, επί Περικλή επανακτίζονται τα πασίγνωστα οικοδομήματα, θαυμαστό γη την αρχιτεκτονικής τους.
Ο Παρθενώνας το πιο σημαντικό από τα κτήρια της Ακρόπολης με σχεδιαστές και εκτελεστές τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη (πιθανόν σε σχέδια του Φειδία). Τα προπύλαια και το Ερεχθείο με τις καρυάτιδες, που σχεδιάστηκαν και κτίσθηκαν από τον Μνησικλή.Ο ναός της Απτέρου Νίκης που κτίστηκε από τον Καλλικράτη. Την ίδια εποχή χτίζεται το θέατρο του Διονύσου, το Ωδείο του Περικλή και το ιερό του Ασκληπιού. Πολύ αργότερα κτίζεται το θέατρο του Ηρώδου του Αττικού.