

Από το Δημοτικό Σχολείο της Δροσιάς μας στείλαν φωτογραφικό υλικό από μια παλιότερη εκπαιδευτική επίσκεψη στους Δελφούς ...
Oι εκπαιδευτικοί προβάλλουν τις εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσουν στις σχολικές τους μονάδες
Η σχολική γιορτή εμφανίζεται ως η κορύφωση αυτών των πολιτιστικών εκδηλώσεων και καλό είναι να εντάσσεται σε μια αλυσίδα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ξεκινάνε από πριν, στηρίζονται σε μια έρευνα των ίδιων των μαθητών και αποτελούν τμήμα ενός σχεδίου εργασίας το οποίο συνεχίζεται και μετά την επέτειο. Οι μορφές που είναι δυνατό να πάρουν αυτές οι δραστηριότητες είναι ενδεικτικά: μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικό εργαστήρι, εκθέσεις ζωγραφικής, λέσχη φωτογραφίας, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, εκδόσεις εφημερίδας ή περιοδικού κ.α. Ο χαρακτήρας της εθνικής επετείου παρέχει τους στόχους της σχολικής γιορτής και κατευθύνει τους μικρούς μαθητές στην επιλογή του υλικού, της μεθοδολογίας και της μορφής που θα πάρουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στόχος μας είναι να συμμετάσχουν ενεργά, αναπτύσσοντας την προσωπικότητά τους στα πλαίσια της ομαδικής εργασίας και να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα της αισθητικής εμπειρίας. Η σχολική γιορτή εκτός από τους εκπαιδευτικούς της σκοπούς εξυπηρετεί συχνά και λειτουργίες απαραίτητες για τη συγκρότηση μιας τοπικής ταυτότητας αποτελώντας σημαντική στιγμή για την επικοινωνία της σχολικής μονάδας με την τοπική κοινότητα.
Την Τετάρτη 14 /10/2009 οι Δ, Ε, και Στ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Φύλλων επισκέφθηκαν το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "αναπαράσταση μιας ανασκαφής".
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες από 20 παιδιά η κάθε μία, Αρχικά η πρώτη ομάδα παρακολούθησε ψηφιακή τρισδιάστατη περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία και στην άλλη δόθηκε ελεύθερος χρόνος ώστε να επισκεφθούν το κυλικείο και το χώρο ψυχαγωγίας του κέντρου. Αφού και οι δύο ομάδες παρακολούθησαν την προβολή μετακινήθηκαν στον «χώρο της ανασκαφής». Στα παιδιά δόθηκαν αρχικά κάποιες πληροφορίες για τις ανασκαφές γενικά αλλά και ειδικότερα για τη δραστηριότητα που επρόκειτο να ακολουθήσει και φυσικά τους ανατέθηκαν συγκεκριμένοι ρόλοι.
Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες των 10 ατόμων έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν όλα τα παιδιά από όλους τους ρόλους. Μπήκαν στους χώρους της ανασκαφή και βίωσαν τον ρόλο του αρχαιολόγου. Τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασμένα . θα ακολουθήσει γλωσσική επεξεργασία της εμπειρίας τους στο σχολείο …
Το ΙΜΕ, με τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υλοποιεί ένα από τα βασικά οράματα των Ιδρυτών του: τη δημιουργία ενός πρωτότυπου πολιτιστικού χώρου το οποίο θα «επικοινωνεί» με τους επισκέπτες του μέσα από τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που θα παρουσιάζει και θα τους δίνει τη δυνατότητα να βιώσουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό με τρόπο μοναδικό. Ο «Ελληνικός Κόσμος» δεν αποτελεί «μουσείο» με τη συμβατική έννοια του όρου, αφού τις «αίθουσες με τ' αγάλματα» έχουν αντικαταστήσει τα διαδραστικά εκθέματα και οι πλέον πρωτοποριακές εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Επιπλέον, ο «Ελληνικός Κόσμος» αποδεικνύει έμπρακτα ότι ένας πολιτιστικός χώρος πρέπει να είναι «ζωντανό» κύτταρο πολιτισμικής δημιουργίας και έκφρασης, που θα προσελκύει ανθρώπους από διάφορες ηλικίες και με ποικίλα ενδιαφέροντα, με τη φιλοξενία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων -εικαστικών, μουσικών, φεστιβάλ-, που ενισχύουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», είναι ένα συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς, στον παλιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης. Πρόκειται για ένα διαδραστικό μουσείο, στο οποίο ζωντανεύουν μνημεία, πόλεις και γεγονότα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος(δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) Τηλέφωνο: 212 254 0000 212 254 0000 Τηλεομοιοτυπία: 212 254 0123
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο επίπεδο της καθημερινής πρακτικής εμφανίζονται ως ένα από τα στοιχεία που μοιάζουν απασχολούν λιγότερο τον εκπαιδευτικό μας σχεδιασμό γιατί παραδοσιακά αντιμετωπίζονται ως απλές «σχολικές εκδρομές». Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ταυτίζονται, συνειδητά ή ασυνείδητα, με την διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ως ένας «χώρος» ελεύθερης δράσης και παιχνιδιού για τους μαθητές, ενώ ο ρόλος του εκπαιδευτικού συρρικνώνεται σε καθήκοντα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των μαθητών. Η απόφαση για την πραγματοποίηση της «εκδρομής» λαμβάνεται με “επείγουσες” διαδικασίες και κύριο κριτήριο τις καιρικές συνθήκες, πραγματοποιούνται με κανονικότητα σε συγκεκριμένες περιόδους της σχολικής χρονιάς για όλες σχεδόν τις σχολικές μονάδες ενώ η προετοιμασία τους εξαντλείται στην εξασφάλιση της σχετικής άδειας και των απαραίτητων όρων ασφαλούς μετακίνησης. Ωστόσο, σε αντίθεση με την παραπάνω «εικόνα», θα μπορούσαμε σχετικά εύκολα να τεκμηριώσουμε την άποψη ότι οι οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν ένα δυναμικό εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο καλό είναι να εντάσσεται προσεκτικά στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό της κάθε σχολικής μονάδας με τρόπο που θα ενισχύει την γενικότερη προσπάθεια της για αναμόρφωση της διδακτικής διαδικασίας. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, εφόσον έχουν τεθεί συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί στόχοι- και ακριβώς επειδή δεν μπορούν να επαναληφθούν οι κυρίαρχες για την κάθε σχολική μονάδα εκπαιδευτικές πρακτικές και συνήθειες- παρέχονται σημαντικές ευκαιρίες για νέες προσεγγίσεις στη μάθηση (βιωματική διδασκαλία).
Κατά τη διάρκεια της «προετοιμασίας» μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης (τις μέρες που προηγούνται της επίσκεψης) παρέχονται πληροφορίες οικοδομούνται γνωστικά σχήματα και αναπτύσσονται δεξιότητες που είναι απαραίτητες ώστε να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ο χρόνος της εκπαιδευτικής επίσκεψης. Επίσης, αναζητούνται νέοι ρόλοι τόσο για τον εκπαιδευτικό που εξελίσσεται σταδιακά σε συνδιαμορφωτή της διαδικασίας μάθησης όσο και για το μαθητή που αναβαθμίζεται σε πρωταγωνιστή της διδακτικής διαδικασίας. Ο χώρος και ο χρόνος της εκπαιδευτικής επίσκεψης οργανώνεται ώστε να εξυπηρετεί γνωστικούς ακαδημαϊκούς στόχους αλλά και να υποστηρίζει την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων από τους μαθητές. Η εκπαιδευτική επίσκεψη επιτρέπει τη συγκέντρωση μιας σειράς πληροφοριών από πρωτογενείς πηγές και τη δόμησή τους γύρω από ένα κεντρικό βίωμα το οποίο μάλιστα είναι συλλογικό με την έννοια ότι το μοιράζονται όλοι οι μαθητές. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθούν δραστηριότητες που θα επεξεργάζονται τα στοιχεία αυτά δευτερογενώς μέσα στη σχολική αίθουσα μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη, δηλαδή τις επόμενες ημέρες.
Η «αποτύπωση»/ καταγραφή αυτών των δραστηριοτήτων θα μας βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί μια δεξαμενή ιδεών στην οποία θα μπορεί να προστρέχει κάθε εκπαιδευτικός κατά τη φάση του προγραμματισμού ώστε να αντλήσει κάποια ιδέα, να την τροποποιήσει και να την προσαρμόσει στις ανάγκες των μαθητών του. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει τοblog "Εκπαιδευτικές Δράσεις" στη διεύθυνση [http://1gpenev.blogspot.com/]. Σας παρακαλούμε λοιπόν να προσκομίζετε μέσω του διευθυντή της σχολικής μονάδας ψηφιακό υλικό (και σύντομα κείμενα) που θα παρουσιάζουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα στα βασικά της σημεία ώστε να τα «ανεβάζουμε» στο blog. Η συγκέντρωση του υλικού είναι πολύ εύκολη διαδικασία αρκεί να έχουμε μαζί μας μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή υλικό που μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει η σχολική μονάδα με μικρό κόστος. Οι φωτογραφίες καλό είναι να επικεντρώνουν στις δραστηριότητες και στις διάφορες φάσεις που αυτές ακολουθούν αποφεύγοντας να προβάλλουν πορτρέτα των μαθητών. Η μεταφορά στο γραφείο μπορεί να γίνει με κάποιο flash disk ή cd-rom ή να στέλνονται με email στην διεύθυνση<gartzios@hol.gr>. Η δραστηριότητα αυτή αν και δεν επιβαρύνει τους εκπαιδευτικούς μπορεί στο βαθμό που θα αναπτυχθεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο που θα διευκολύνει τον εκπαιδευτικό μας προγραμματισμό.