Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Η γιορτή του πολυτεχνείου
Μερικά στιγμιότυπα από τη σχολική που οργάνωσε το 18ο Δημοτικό Χαλκίδας για την επέτειο του Πολυτεχνείου μας έστειλαν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η καταγραφή έχει γίνει από τους γονείς, οπότε μπορεί να πει κανείς ότι καταγράφεται και η ιδιαίτερη ματιά των γονέων πάνω στη σχολική γιορτή. Στο επίκεντρο αυτής της ματιάς βρίσκεται η χορωδία ενώ η προβολή της παρουσίασης μόλις και διακρίνεται σε ένα από τα βιντεάκια.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Σαν τον Ιακωβίδη
Κοιτώντας τον πίνακα του Γεώργιου Ιακωβίδη οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου χαλκίδας προσπάθησαν να τον "αντιγράψουν. Δείτε τις προσπάθειές τους:
Ο Μιχάλης ζωγράφισε και τον ίδιο τον Ιακωβίδη...
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Αξίζει να τονιστεί η «αυθόρμητη» και αναπάντεχη προσέλευση στα σεμινάρια κάποιων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ευαισθητοποιημένων σε θέματα πολιτισμού και τέχνης καθώς και η άψογη συνεργασία τους με δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Τα σεμινάρια έκλεισαν με τον κύκλο της αξιολόγησης, μέσα σε ένα κλίμα γενικής ευχαρίστησης όπου δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν διάφορες απόψεις και κυρίως να διατυπωθεί το αίτημα για ένα μόνιμο Θεατρικό Εργαστήρι που όχι μόνο θα ενισχύει το έργο των εκπαιδευτικών εμπλουτίζοντάς τα διδακτικά τους εργαλεία, αλλά θα δώσει και στους ίδιους τη δυνατότητα να εκφραστούν, να αναδείξουν ενδιαφέροντα και δεξιότητες, να δημιουργήσουν ανακαλύπτοντας τόπους και τρόπους αλλά κυρίως να γνωριστούν αληθινά και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά…
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010
Πάρε το μήνυμα, όλοι μαζί μπορούμε
Πρόκειται για μια ταινία 11 λεπτών με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου. Τα παιδιά παρουσιάζουν στην ταινία αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος και προτείνουν λύσεις, με μικρά σκετσάκια και τραγούδια. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι δημιούργημα των μαθητών, ενώ υπάρχουν ακόμα δυο μουσικά κομμάτια με σαξόφωνο και ακορντεόν που παίζουν δυο παιδιά. Η μουσική της ταινίας είναι γνωστό Βελβεντινό τραγούδι.
Και λίγα λόγια για την Camera Zizanio όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της:
«Φέτος η Camera Zizanio γιορτάζει τα 10 χρόνια της απόλυτα πετυχημένης διεθνούς πορείας της και παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες υπόσχεται να είναι πιο λαμπρή από ποτέ. Γι αυτό μην την χάσετε!
Στα δέκα χρόνια της παρουσίας της Camera Zizanio στην Ελλάδα φαίνεται να εδραιώνει έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους: να αναπτύξει την οπτικοακουστική δημιουργία των νέων στην Ελλάδα και να την κάνει ένα βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Πέρσι οι συμμετοχές στο Ελληνικό τμήμα της Camera Zizanio ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφτασαν τις 77 (από 60 πρόπερσι).
Νέο ρεκόρ σημείωσαν και οι διεθνείς συμμετοχές που έφτασαν τις 390! Προέρχονται από 27 χώρες της Ευρώπης και σηματοδοτούν μια διεύρυνση της διεθνούς μας οικογένειας.
Ας τονιστεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα πρόγραμμα κατευθυνόμενο κεντρικά σε εθνικό επίπεδο και όλη η δουλειά στηρίζεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες σχολείων, εκπαιδευτικών ή παιδιών.»
2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα
490 π.Χ. - Οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς συντρίβουν τους Πέρσες στη Μάχη του Μαραθώνα.
2010 μ.Χ. - 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Λαμπρός εορτασμός στην Ελλάδα με τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου. Ρεκόρ συμμετοχών από όλο τον κόσμο.
Οι μαθητές της Ε1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας αξιοποιήσαν το γεγονός μαθησιακά και τα αποτελέσματα της εργασίας τους τα αναρτήσαν στο σχολικό blog.
ΠΗΓΗ: SCHOOLIKI 2010-2011
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Βιομηχανικά κτήρια ως αντικείμενο γνώσης
Ξεκίνησαν φωτογραφίζοντας το κτήριο της Αρέθουσας που αποτελεί εμβληματικό κτηριακό συγκρότημα συνδεδεμένο με την ιστορία της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Χαλκίδα.
ΠΗΓΗ: ΤΟΔΕΚΑΤΟ ΚΑΛΟ
Κατηγοριοποιώντας τις τροφές
Περιγραφή της δραστηριότητας .
μαθαίνω να διατρέφομαι υγιεινά
Το πρώτο: «Τι γνωρίζω για τις τροφές»
και το δεύτερο: «Τι θέλω να μάθω για τις τροφές»)
με στόχο τη διερεύνηση για το τι γνωρίζουν οι μαθητές/τριες σχετικά με τις τροφές αλλά και τι θέλουν να μάθουν γι’ αυτές
Οι ομάδες απάντησαν τα παρακάτω:
Τι γνωρίζω για τις τροφές
- Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τις τροφές
- Οι τροφές δίνουν δύναμη και κάνουν καλό στην υγεία μας
- Πρέπει να τρώμε καθημερινά.
- Τις τροφές τις παίρνουμε από τα ζώα
- Μερικές τροφές είναι υγιεινές και άλλες όχι
- Μερικές τροφές είναι φτιαγμένες στο εργοστάσιο κι άλλες δεν είναι
- Οι τροφές δίνουν ενέργεια
- Οι τροφές μεγαλώνουν τα κόκκαλά μας
- Τα φρούτα είναι πολύ υγιεινά και πρέπει να τρώμε πολλά
Οι τροφές είναι φτιαγμένες από φυτά, από ζώα και παρασκευασμένες από τον άνθρωπο
Τι θέλω να μάθω για τις τροφές
- Ποιες είναι οι φυτικές και ποιες οι ζωϊκές;
- Από πού τις παίρνουμε;
- Τι δίνουν στον οργανισμό μας;
- Πόσο απαραίτητες είναι στον οργανισμό;
- Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε καθημερινά και πόσο;
- Σε τι οφείλεται η ενέργεια των φρούτων;
- Γιατί οι χυμοί είναι υγιεινοί;
- Πώς να μαγειρεύουμε τις τροφές χωρίς να χάνουν τις βιταμίνες τους;
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣAME ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ KAI MΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ
Τι τρώνε τα παιδιά του Σχολείου για πρωϊνό; Φτιάξαμε όλοι μαζί ένα ερωτηματολόγιο και κάναμε έρευνα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Καθημερινά τα περισσότερα παιδιά πίνουν μόνο γάλα για πρωϊνό. Ελάχιστα τρώνε για πρωϊνό και κάτι άλλο(όπως ψωμί με βιτάμ και μέλι, κ.ά), ενώ πολύ λίγα τρώνε κανονικό πρωϊνό μόνο το Σαββατοκύριακο.
Σχετικά με τα υπόλοιπα γεύματα τα περισσότερα παιδιά παραλείπουν το απογευματινό και αρκετά το δεκατιανό.
Πολλά παιδιά για δεκατιανό τρώνε πατατάκια, σοκολάτες ή άλλες τροφές χωρίς καμιά θρεπτική αξία.
Άλλα δεν τρώνε μεσημεριανό και τρώνε πλούσιο βραδινό.
Αρκετά σταματούν να τρώνε ορισμένες τροφές ή ομάδες τροφών.
Πολλά δεν πίνουν αρκετό νερό( 1,5 λίτρο την ημέρα).
Τα χαμόγελα της Τρίτης
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Εδώ Πολυτεχνείο
διοργάνωσε εκδήλωση - αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 9.00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Τροφώνιο Μαντείο- Κοιλάδα των Μουσών – Άσκρη
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Γεωπεριβαλλοντικά – Γεωμυθολογικά μονοπάτια της Βοιωτίας: Τροφώνιο Μαντείο- Κοιλάδα των Μουσών – Άσκρη» υλοποιήθηκε από τους μαθητές και μαθήτριες των Ε2 και Στ1 του 4ου Δημ. ΣΧ. Λιβαδειάς και από την κ. Μπάρλα -Νιαβή Βασιλική, το σχολικό έτος 2009 – 2010.