
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011
όρια στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Αν τα δέντρα μιλούσαν

Προετοιμαστήκανε επάνω στο θέμα . Βρήκανε φωτογραφίες δέντρων από το διαδίκτυο και από τα βιβλία. Διαβάσανε ιστορίες για τα δέντρα, παρατηρήσανε τα δέντρα που υπήρχαν στο σχολείο, στο δρόμο και στη γειτονιά. Συζητήσανε για το τι θα ήθελαν να μας πουν τα δέντρα αν μπορούσαν να μιλήσουν και στο τέλος ζωγραφίσανε και φτιάξανε το κολλάζ.Στο τέλος επιλέξανε κάποια αντιπροσωπευτικά έργα και στις 27 Φεβρουαρίου, γράψανε τα στοιχεία τους και τα πακετάρανε όπως έλεγε ο κανονισμός και τα στείλαμε στην Αθήνα! Σύμφωνα με τους διοργανωτές όλα τα έργα θα παρουσιαστούν, σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα, σε 4ημερη έκθεση ανοικτή για το κοινό, τον Μάιο του 2011.
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
στη Βουλή –Εθνικό κήπο και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

διασχολικές συμπράξεις 2
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ : «Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Δραματοποίηση του μύθου της Περσεφόνης


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011
Διασχολικές Συμπράξεις
Εκτός από τις εκδηλώσεις στα Σχολεία, πραγματοποιείται μια κεντρική πανηγυρική εκδήλωση και γίνονται εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους με ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον για να γνωρίσουν ο ένας τον τόπο του άλλου. Στο Νομό Εύβοιας υπήρξε διασχολική σύμπραξη ανάμεσα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρύνθου και στο Θ΄ Πάφου (Κουπάτειο)
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρύνθου φιλοξένησε την κυπριακή αποστολή του Θ΄ Πάφου (Κουπάτειο) από 10 - 13 Μαρτίου. (Πρόγραμμα της 1ης μέρας φιλοξενίας)
Οι Κύπριοι μαθητές και δάσκαλοι έφτασαν στην Ελλάδα την Πέμπτη 10 Μαρτίου. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρύνθου Κηρύκος Χρήστος και η δασκάλα του σχολείου Κατσίκα Αικατερίνη, υπεύθυνη του προγράμματος της περιβαλλοντικής ομάδας της Στ΄ τάξης.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας ξεκίνησε, αφού τακτοποιήθηκε η αποστολή στο ξενοδοχείο τους, με ξενάγηση στο αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας από τον αρχαιολόγο κύριο Μπουκάρα Κωνσταντίνο της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ. Οι Κύπριοι μαθητές έμαθαν για την ιστορία του τόπου μας.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ερέτριας, κύριος Βελέντζας Βασίλειος, υποδέχτηκε και καλωσόρισε την κυπριακή αποστολή στο Δημαρχείο. Πρόσφερε μετάλλια στους μαθητές και παρέδωσε στη Διευθύντρια κυρία Χατζησταυρή Σωτηρούλα το σύμβολο του Δήμου Ερέτριας
Το μεσημέρι ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρύνθου παρέθεσε στους φιλοξενούμενους μαθητές γεύμα σε ουζερί της Αμαρύνθου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι μαθητές επισκέφτηκαν τον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας στην Αμάρυνθο όπου τους περίμενα ο αιδεσιμότατος πατέρας Ιωάννης και τους μίλησε για την ιστορία και τις πρώτες αγιογραφίες του ναού οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί από Κύπριο αγιογράφο. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Γυναικών Αμαρύνθου και το βράδυ ο πατέρας Ιωάννης τους πρόσφερε δείπνο σε ψαροταβέρνα της Αμαρύνθου.
Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Μαθητική Εφημερίδα του Δημοτικού Σχολείου Τριάδας
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο εφημέριος της Αγίας Παρασκευής Παπαθανάσης Κάτσιος , παρέδωσε στους μαθητές της Έκτης (ΣΤ΄) τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς τη σημαία του Αθανασίου Διάκου με την οποία θα παρελάσουν οι μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς την 25η Μαρτίου
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη
Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 12 το πρωί για τους μαθητές του σχολείου και το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 7 μ.μ. για τους γονείς και φίλους.
Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
οργάνωση του σχολικού χώρου

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού


Από τις 28/2 έως 3/3/2011 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού πραγματοποίησε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με προσκεκλημένη την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αθηνά Μπίνιου εγκαινιάζοντας τον πρώτο κύκλο των εκδηλώσεων που σαν κύριο σκοπό είχαν την προώθηση της φιλαναγνωσίας των παιδιών μέσω της γνωριμίας τους, με τους συγγραφείς και το έργο τους.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
φυτεύοντας ...."σπόροι"
Οι μαθητές των τμημάτων Α2, Γ2 και Δ1 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2011 -στα πλαίσια των νέων προγραμμάτων και των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών με τίτλους: «Ανακύκλωση » και «Γνωρίζω το Δήμο μου», με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Παγώνη Παναγιώτη, Καναβάρη Ευσταθίας και Καρλή Βασιλικής - φύτεψαν διάφορους σπόρους φυτών στο προαύλιο του σχολείου.
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 οι μαθητές της Έκτης (ΣΤ΄) τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς επισκέφτηκαν τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στη Λιβαδειά.
Ο εφημέριος Παπαθανάσης Κάτσιος διηγήθηκε στους μαθητές την ιστορία του ιερού ναού και τη συμβολή του στην απελευθέρωση της πόλης το 1821 και απάντησε στις ερωτήσεις και τις απορίες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Ασφαλώς κυκλοφορώ
Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγή Υγείας με θέμα : ¨Ασφαλώς κυκλοφορώ ¨
το 3ο Νηπιαγωγείο Θήβας με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις : Χριστοδουλή Αικατερίνη, Μπαρτζιώκα Στεφανία , Κατηγιάννη Γλυκερία και Βουβουσιώτη Φανή

Έκαναν περίπατο στο δρόμο και τον πεζόδρομο της γειτονιάς τους . Παρατήρησαν τα πάντα εκεί γύρω ,ζωγράφισαν αυτά που είδαν και τράβηξαν φωτογραφίες. Γύρισαν στο σχολείο και συζήτησαν ό, τι είδαν. Τα παιδιά εντόπισαν αρκετά προβλήματα. : Δεν υπήρχαν καθόλου πινακίδες. Δεν υπήρχε φωτεινός σηματοδότης. Κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων είχαν βγάλει τα εμπορεύματά τους στον πεζόδρομο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περπατήσουν πάνω στο πεζοδρόμιο. Δεν υπήρχε διάβαση πεζών. Έτσι αποφάσισαν πως κάτι έπρεπε να κάνουν γι’ αυτό.
Έστειλαν γράμμα στο Δήμαρχο της πόλης στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματα του δρόμου και του πεζόδρομου της γειτονιάς τους. Δημιούργησαν αφίσα ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΓΙΑΤΙ… ώστε να θυμηθούν οι ενήλικες τα δικά τους παιχνίδια στον πεζόδρομο, όταν και οι ίδιοι ήταν παιδιά. (πόσο σημαντική είναι η ύπαρξή του ).

Πραγματοποίησαν επίσκεψη σε πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Θήβας

Για την καλύτερη κατανόηση των σημάτων από τους μαθητές , δημιούργησαν την οικογένεια Κινδύνου, με τον πατέρα- κίνδυνο, τη μητέρα Απαγόρευση και τις δύο κόρες τους: την Πληροφορία και την Υποχρέωση και έπαιξαν κουκλοθέατρο με τις συγκεκριμένες κούκλες
Ο κήπος με τις 11 γάτες

Ø έφτιαξαν γύψινες μάσκες
Ø ζωγράφισαν τους ήρωες του παραμυθιού
Ø μετέτρεψαν έναν τοίχο της τάξης τους σε κήπο με 11 γάτες, η καθεμιά με τα δικά της χαρακτηριστικά.
Μέσα από την εμπλοκή τους σε θεατρικό παιχνίδι όπου υποδύθηκαν τους ανάλογους ρόλους , βοηθήθηκαν στο να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που θέλουν, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση μέσα στην ομάδα ανταλλάσσοντας εμπειρίες και μαθαίνοντας μέσα από τις εμπειρίες των άλλων ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις που αργότερα θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν θετικά στις δυσκολίες που θα συναντήσουν.
Το πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν ένα κίνητρο για αλλαγή στη συμπεριφορά τους και στις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους. Λειτούργησε ως μέσο υποστήριξης των παιδιών για την πνευματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη δημιουργώντας τη βάση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες σ` αυτή την ηλικία, για τη δημιουργία δυνατής προσωπικότητας των παιδιών.
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Eκδήλωση Aδελφοποίησης Σχολικών Μονάδων

Το διδακτικό δυναμικό του σχολείου έχοντας στόχο την έμφαση του πολιτισμού μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία – γιατί πολιτισμός και εκπαίδευση είναι δυο άρρηκτα δεμένες έννοιες μεταξύ τους – εργάστηκε με μεράκι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία 40 ατόμων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνδρομή εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και του συλλόγου γονέων που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των σχολείων και ένα πλαίσιο αξιών και στάσεων, που θα καλλιεργήσουν την κοινωνική ένταξη των μαθητών.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια για το καλωσόρισμα, προβολή οπτικοακουστικού υλικού-αναδεικνύοντας τις ομορφιές του τόπου μας, αναπαράσταση του μύθου της Έρκυνας από μαθήτριες της Δ’ τάξης.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας και να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα τα οποία πρόσφεραν εθελοντικά οι γονείς όλων των μαθητών .Η εκδήλωση κατέληξε σε μια γιορτή εμπλέκοντας όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου.

9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ – 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ:ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ!!

Η πρωτοβουλία των δύο σχολείων αναντίρρητα φορτίζεται έντονα σε μια εποχή που πρώτοι εμείς οι ενήλικες μαθαίνουμε τα παιδιά να βαδίζουν σε μοναχικές ατραπούς, τυλίγοντάς τα σε «ασφαλή» κιγκλιδώματα, εξασκώντας τα στην υλική και όχι στην ψυχική γενναιοδωρία. Σε καιρούς ανεξέλεγκτης βίας και μίσους, όπου το αγρίεμα μυαλού και σώματος των παιδιών καθώς και η παραίτηση, η αδιαφορία και η ανικανότητα των ενηλίκων πολλές φορές αποτελούν αναμφισβήτητο γεγονός, πρωτοβουλίες τέτοιου είδους οδηγούν σε ασφαλείς «εξόδους κινδύνου». Γιατί είναι σημαντικό Σχολείο και Κοινωνία να αποκαλύπτει στα παιδιά του σήμερα –παρατημένα σε χαοτικούς τηλεοπτικούς παιδαγωγούς και πλασματικούς κόσμους χωρίς συνοχή, χωρίς εστίες κι αφετηρίες, εξασκημένα σε ναρκισσιστικούς καθρέφτες και ταμπουρωμένα σε «ετοιμοπόλεμα εγώ» βυθισμένα σε μια καθημερινότητα γεμάτη απαιτήσεις παρατηρήσεις και εντάσεις- την «άλλη» πλευρά της ζωής : την πλευρά των συναισθημάτων, των βλεμμάτων, της ουσιαστικής επαφής και αληθινής επικοινωνίας, της ΑΓΚΑΛΙΑΣ. Κι είναι πράγματι ελπιδοφόρο, εκπαίδευση, τοπική κοινωνία και γονείς με ενωμένες τις δυνάμεις να παροτρύνουν τα παιδιά να «χτίσουν» γέφυρες» με στέρεα θεμέλια τις συνήθειές τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές τους.
Η ιδέα του συγκεκριμένου προγράμματος και οι προσπάθειες για την υλοποίησή του αποδεικνύουν όχι μόνο την αξία των Καινοτόμων Δράσεων στο σύγχρονο σχολείο αλλά και το ότι Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ και Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ υπάρχει μέσα στην Ελληνική Εκπαίδευση. Η πολιτεία οφείλει να τις τιμά, να τις διαφυλάττει και με κάθε τρόπο να τις ενισχύει…
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
Η Κυρά Σαρακοστή

Η Κυρά Σαρακοστή είναι μια χάρτινη ζωγραφιστή γυναίκα με εφτά πόδια που συμβολίζουν τις 7 βδομάδες της νηστείας, ένα για κάθε βδομάδα. Κάθε Σάββατο κόβουν και ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι κόβεται το Μεγάλο Σάββατο. Το κομμάτι αυτό το παίρνουν και τυλίγουν με αυτό ένα ξερό σύκο και το κρύβουν. Όποιος το βρει λένε ότι είναι γούρι.

Η Κυρά Σαρακοστή του σχολείου μας είναι φτιαγμένη από χαλκό, ύφασμα, το οποίο έχει ζωγραφιστεί και στολιστεί με διάφορα μικροστολίδια.
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Μια συγγραφέας στο νηπιαγωγείο
Την 1η Μαρτίου επισκέφθηκε το 2ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ορχομενού η εικονογράφος – συγγραφέας κα Λήδα Βαρβαρούση.
Τρίτη 8 Μαρτίου 2011
μάσκες με γυψόγαζες

Υλικά που χρειαστήκαμε: 1) γυψόγαζα από το φαρμακείο, 2) ψαλίδι, 3) μια λεκανίτσα με νερό, 4) βαζελίνη και 5) ένα μοντέλο. Πήραμε τις γυψόγαζες τις βρέξαμε στο νερό και τις εφαρμόσαμε πάνω στο πρόσωπο, στην αρχή περιμετρικά. (μέτωπο , μάγουλα, πιγούνι ) ώσπου να περικυκλώσουμε το πρόσωπο του συμμαθητή μας ή της συμμαθήτριά μας.
Γεμίσαμε όλο το πρόσωπο, αφήνοντας ανοικτά τα ρουθούνια και τα μάτια. Είναι προτιμότερο να βάλουμε την γυψόγαζα σε διπλή στρώση.

Μόλις τελειώσαμε αφαιρέσαμε την μάσκα εφόσον είχε στερεοποιηθεί και το «μοντέλο» ένοιωθε πως τραβούσε
Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε μισή μάσκα δηλαδή να έχει μόνο μύτη και μάτια. Στη συνέχεια την βάψαμε και όποιος ήθελε την στόλιζε!
Πώς τη φοράμε;
Τη στερεώνουμε στο πρόσωπο είτε εφαρμόζοντας λάστιχο στα πλάγια είτε κολλώντας ένα ξυλαράκι ώστε να την κρατάμε με το χέρι μας…
ΠΗΓΗ: ΕΛΙΚΩΝΙΟ: Το blog του 4 Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς