Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

1/θ Νηπιαγωγείο Πισσώνα: Οι φίλοι μας τα δέντρα!

1/θ Νηπιαγωγείο Πισσώνα
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Τίτλος: Οι φίλοι μας τα δέντρα!
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσιάκαλου Μυρτώ



Κριτήρια επιλογής του θέματος

• Κατάλληλο για βιωματική προσέγγιση- πολλά δέντρα στην αυλή του σχολείου.
• Προσβασιμότητα στο κοντινό δάσος του χωριού μας.
• Η σύνδεση του θέματος με θεματικές ενότητες του αναλυτικού προγράμματος (διαθεματικότητα).
• Το ενδιαφέρον των νηπίων για τον τρόπο με τον οποίο οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν το περιβάλλον, κάτι που γινόταν εμφανές μέσα από τις ερωτήσεις τους σχετικά με τις πυρκαγιές που απείλησαν το χωριό τους, Πισσώνα, το καλοκαίρι που πέρασε.

Στόχοι του προγράμματος

• Να κατανοήσουν και να βιώσουν εμπειρικά τον κύκλο ζωής του δέντρου.
• Να αποκτήσουν πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.
• Να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας- επικοινωνίας σε ομάδες.
• Να απαντηθούν ερωτήματα των παιδιών, μέσα από τη διαδικασία της έρευνας και της βιωματικής μάθησης, να λυθούν οι απορίες τους και να στεριώσουν νέες γνώσεις.
• Να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τα δέντρα και γενικότερα τη φύση, να πείσουν και άλλους γι’αυτό, έτσι ώστε ν’ αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τη δική τους και να συμβάλλουν ίσως και στην γενικότερη αναβάθμιση ποιότητας ζωής.(Σύνδεση με την έννοια της αειφορίας*)


1η Δραστηριότητα


Η Νηπιαγωγός καταγράφει τις ιδέες των παιδιών στο αραχνόγραμμα και τα νήπια τις ζωγραφίζουν.

Αραχνούλα του δέντρου: Στο κέντρο ενός χαρτονιού γράψαμε τη λέξη δέντρο και ζητήσαμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν άλλες σχετικές με αυτήν ,που τις τοποθετήσαμε γύρω γύρω σε σχήμα αράχνης.Τα παιδιά ζωγράφισαν τις λέξεις τους .

2η Δραστηριότητα

Διαβάζουμε στα παιδιά το παραμύθι του Χρήστου Μπουλιώτη «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» και συζητάμε με τα νήπια κάνοντας τους ερωτήσεις σχετικά με τις εντυπώσεις τους.

3η Δραστηριότητα

Φτιάχνουμε ένα δέντρο με φύλλα από χαρτόνι. Κάθε νήπιο γράφει στο δικό του φύλλο τη λέξη που του έρχεται στο νου όταν σκέφτεται το δέντρο. Στο τέλος κολλάμε τα φύλλα πάνω στα κλαδιά του δέντρου μας.


4η Δραστηριότητα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Βγήκαμε στην αυλή του σχολείου και:
· Παρατηρήσαμε και ονομάσαμε τα δέντρα της αυλής μας.
· Μαζέψαμε φύλλα, κλαδιά, καρπούς… και παίξαμε παιχνίδια μνήμης.
· Μοιράζοντας μικρά χρωματιστά χαρτονάκια βρήκαμε στο χώρο φυσικά αντικείμενα του δέντρου φύλλα, κλαδιά, καρπούς…στο
χρώμα του χαρτονιού που τους δώσαμε.
· Αγκαλιάσαμε τα δέντρα.
· Αφουγκραστήκαμε το «σφυγμό» των δέντρων.
· Μυρίσαμε τον κορμό, τα φύλλα, τους καρπούς.




5η Δραστηριότητα



Δραματοποίηση: Στην τάξη με τα σώματά μας σχηματίσαμε ένα δέντρο με τα σώματά μας ,που το ονομάσαμε «Το δέντρο των σωμάτων μας».

6η Δραστηριότητα

Κολλάζ: Συλλέξαμε φωτογραφίες από περιοδικά, βιβλία,εφημερίδες και τις κολλήσαμε όλες σε ένα μεγάλο χαρτόνι. Κάθε νήπιο έγραψε το όνομά του. Στο τέλος συζητήσαμε και συναποφασίσαμε ποιος θα ήταν ο τίτλος που θα δίναμε στο ομαδικό κολλάζ που είχαμε φτιάξει: «Φυτεύοντας ένα δέντρο ο καθένας μας, φτιάξαμε το δικό μας δάσος».
Το περιβαλλοντικό μας οδοιπορικό «στο μονοπάτι του δέντρου» δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο… με αμείωτο ενδιαφέρον και πολύ-πολύ κέφι! Σύντομα θα σας στείλουμε κι άλλες φωτογραφίες από τις δραστηριότητες μας που χαιρόμαστε πάντα να μοιραζόμαστε με όλους εκείνους που αγαπούν, σέβονται τη φύση και δραστηριοποιούνται για το περιβάλλον!

Τα νήπια του 1/θ Νηπιαγωγείου Πισσώνα: Άννα, Φωτεινή, Αλέξανδρος,Γιάννης, Βαγγέλης, Αρμάντο,Γιαννάκης,Γιώργος, Βαγγελίτσα,Αρτιόλα, Νίκος,Έλενα και η Νηπιαγωγός τους, Μυρτώ Τσιάκαλου.